×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2107

Menu

Lovrenčić-Huzjan za MS: Dan crvenih haljina podiže svijest o moždanom udaru, brinite o sebi, dešava se i mladim ljudima

ZAGREB - Od moždanog udara umire više žena nego muškaraca, a pritom trostruko više nego od karcinoma dojke. Hrvatsko neurološko društvo pokrenulo je javnozdravstvenu akciju "Dan crvenih haljina" iza koje je pet godina djelovanja. Više o važnosti podizanja svijesti o moždanom udaru kroz ovu kampanju za Media servis otkrila je neurologinja s KBC-a Sestre milosrdnice Arijana Lovrenčić-Huzjan.

"Nadam se da raste svijest i prevencija. Nažalost, ono što se trenutačno vidi je sve značajniji pomak moždanog udara u mlađu životnu dob baš zbog porasta čimbenika rizika. Europske i Američka akademija neurologa su glasno progovorile o važnosti prevencije i potrebi da pojedinci preuzmu odgovornost za svoje zdravlje."

Unatoč uvriježenom mišljenju, kako je istaknula naša sugovornica, moždani udar sve češće se događa i u mlađoj životnoj dobi. Pritom muškarci i žene imaju iste čimbenike rizika, no naglasila je Lovrenčić-Huzjan da neki od njih kod žena djeluju malo više i navela o kojima je najčešće riječ.

"Povišeni krvni tlak, šećerna bolest, fizička inaktivnost, povećana tjelesna težina i kod žena veći rizik ima nepravilni srčani rad, artimija koja se zove fibrilacija atrija."

Objasnila je naša sugovornica i kakvo je stanje u Hrvatskoj i koliko žena godišnje se umire od moždanog udara.

"U Hrvatskoj, nažalost, moždani udar je drugi uzrok smrtnosti u žena. Samo podaci da 3000 žena godišnje umre od moždanog udara i 2000 muškaraca mislim da dovoljno govori."

Ipak, naglasila je Lovrenčić-Huzjan da se moždani udari mogu spriječiti. Štoviše, moguće je spriječiti čak 80 % njihove pojavnosti.

Istaknula je naša sugovornica i da se mnogi načini odnose na sam stil života i prehranu pa predložila nekoliko pitanja koja možemo postaviti sami sebi.

"Jesmo li svaki dan pojeli nešto zeleno i skuhano, je li bila svaki dan jedna voćka, je li naše omiljeno ulje maslinovo, je li riba barem jednom ili dva puta tjednom? Kada ste zadnji put pogledali koliko ste koraka prešli dnevno, kada ste zadnji put izmjerili krvni tlak, kolika je moja razina masnoće u krvi? Šećer - pijemo li puno tekućine, a da ne znamo zašto pijemo?"

"Dan crvenih haljina" obilježava se prvog petka u veljači, a prije toga, točnije u srijedu prije samog održavanja, Hrvatsko neurološko društvo provodit će javnozdravstvenu akciju procjene čimbenika rizika za nastanak moždanog udara. Istaknula je naša sugovornica što će se sve provjeravati.

"Mjerimo krvni tlak i razinu glukoze. Ono što nažalost vidimo je neregulirani krvni tlak. Taj jedan odnos prema toj kroničnoj bolesti nije ono što se nama sviđa. Mi bismo radije da to bude ozbiljnije i da se shvati da je to bolest koja nas stalno uništava."

A na sam petak, prvi u veljači, održat će se završna svečanost "Dana crvenih haljina" na kojoj će žene koje su se suočile s moždanim udarom podijeliti svoja iskustva.

Pritom će na prigodnoj reviji nositi crvene haljine kao simbol borbe protiv moždanog udara, kako bi podigle svijest o važnosti prevencije i zdravog načina života.

A naša sugovornica uputila je i poruku svima.

"Ovo je vaše tijelo i vaše zdravlje, razmišljajte o njemu da ga dugo imate i da budete što zdraviji. Svak‘ misli da je to nešto što se neće njemu desiti, ali nažalost ono što vidimo je da se dešava i mladim ljudima i zato treba brinuti o sebi."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam