Menu

Bilušić za MS: Zalažemo se da plaća sudaca bude odraz funkcije koju obnašamo

ZAGREB - Suci i državni odvjetnici diljem zemlje jutros su počeli bijeli štrajk koji će trajati dva tjedna ili do ispunjenja zahtjeva. Što znači bijeli štrajk, koji su zahtjevi sudaca i ima li mjesta kompromisu s vladajućima, u današnjem Intervjuu Media servisa otkrila nam je glasnogovornica Udruge hrvatskih sudaca i sutkinja Županijskog suda u Velikoj Gorici Ivana Bilušić.
Počeo je bijeli štrajk sudaca, točnije mjere upozorenja, no ipak se neki poslovi obavljaju. Što znači bijeli štrajk?

"Upravo kako ste rekli, to su mjere upozorenja, to nije štrajk jer suci nemaju mogućnost niti sindikalnog udruživanja, niti sindikalnog pregovaranja, niti sindikalnih akcija. Ovo nije štrajk nego način da upozorimo javnost da obećanje koje nam je dala izvršna vlast nije ispunjeno, a obećanje se trebalo ispuniti krajem 2023. godine."

Štrajku se ovog puta pridružila i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika. Bilušić nam je otkrila kakav je odaziv u odnosu na prošlogodišnji ciklus.

"Nama je drago da su se pridružili i oni jer istim Zakonom, pošto smo pravosudni dužnosnici i suci i državni odvjetnici, je regulirano pitanje naših plaća. Ne znamo koliko se njih odazvalo."

"Koliko se sudaca odazvalo?"

"Mi smo jutros prikupili informacije po svim ograncima Udruge hrvatskih sudaca jer mi djelujemo u svim gradovima diljem RH i sada po ovim informacijama koje smo skupili preko 80% sudaca se odazvalo mjerama upozorenja. To obuhvaća sudove svih vrsta i svih stupnjeva."

Ministarstvo pravosuđa i uprave tvrdi da su, uz druge benefite kao što su božićnica, uskrsnica, regres, dar za dijete, ponudili do 700 eura povećanja plaća u prošloj i ovoj godini. Maksimalno povećanje prošle godine iznosilo je 580 eura, što znači da 120 eura nude sada. Također, poručuju da je Udruga zapravo odbila svoje zahtjeve i krenula u štrajk.

"Suci prvostupanjskih sudova gdje spadaju općinski, prekršajni, upravni i trgovački sudovi u prosjeku su dobili 513 do 520 eura povišice, dok su suci županijskih, svih visokih sudova, dakle visoki trgovački, visoki kazneni, visoki upravni, visoki prekršajni i Vrhovni sud u prosjeku su dobili 250 eura povišice. To je to što smo dobili u svibnju prošle godine, prvu puta nakon 14 godina povećanje osnovice."

Podsjetila je koji su njihovi drugi zahtjevi zbog kojih su ponovno krenuli s mjerama upozorenja:

"Drugi korak je trebao biti, prema obećanju izvršne vlasti, cjeloviti zakon koji će obuhvaćati objektivne kriterije za utvrđivanje osnovice naše plaće, to je zapravo indeksacija, da se osnovica veže uz neki objektivan parametar uz koji način će pratiti kretanja u društvu. Mi smo predložili da to bude vezano uz prosječnu bruto plaću isplaćenu na mjesečnoj razini u RH za prošlu godinu. No, otvoreni smo razgovarati na koji način bi se osnovica vezala uz koji indeks."

Njihov treći zahtjev su materijalna prava, koja im je jedino Ministarstvo, kaže, kroz pregovore i ponudilo.

"I to božićnica, uskrsnica, dar za djecu, pravo na sistematski pregled, pravo na trošak prijevoza, regres za godišnji. To je nešto što nismo do sada imali i to nam prvi puta nude. Međutim, to ne obuhvaća cjelovito rješenje i ono što je najbitnije od svega - objektivne i jasne kriterije za utvrđivanje osnovice naše plaće. Zato je nama ta ponuda bila neprihvatljiva, a ona je iznosila u prosjeku, kako su iz Ministarstva izračunali, 115 eura mjesečno po sucu."

Cjelovito rješenje bilo bi rješavanje problema indeksacije.

"Ovaj dio koji je najvažniji za suštinsko rješavanje statusa sudaca je postojanje objektivnih kriterija jer na taj način ne ovisimo o niti jednoj vlasti. Ne moramo svake godine, ako dođe do inflacije i pogoršanja društvenih prilika, moliti da se poveća naša plaća."

"U kojoj je fazi zahtjev indeksacije? Je li Ministarstvo što ponudilo."

"Vidite da nisu."

Bilušić je potvrdila izjavu ministra da su plaće sudaca već sada tisuću eura veće od prosječnih.

"Moramo promatrati plaće sudaca i u odnosu na preostale dvije grane vlasti. Sudbena vlast je ravnopravna izvršnoj i zakonodavnoj. Sve treba staviti u odnos. Osim što se zalaženo da kriteriji budu objektivni za našu osnovicu, zalažemo se i da ona kroz taj cjeloviti zakon bude doista i kroz visinu odraz funkcije i odgovornosti koju mi obnašamo."

Poruka premijera Andreja Plenkovića je da suci niti u ovo predizborno vrijeme neće dobiti sve što im padne na pamet, da se dimenzioniraju i budu razumni te da im ucjene neće proći. "Mi smo otvoreni za dijalog, a kritika je sastavni dio pregovora", odgovorila je Bilušić. Osvrnula se i na izjavu ministra Ivana Malenice da suci odvijanjem njegove ponude o povišicama preuzimaju odgovornost za posljedice štrajka.

"S obzirom da je izvršna vlast dala obećanje da će donijeti cjeloviti zakon do kraja 2023. godine i to nisu ispunili, smatramo da je odgovornost na onome tko ne želi ispuniti obećanje. To obećanje dali su javno - u medijskim izjavama, a stoji i na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa. Prošao je 31. prosinac, a mi upozoravamo: ‘dali ste obećanje, ispunite to obećanje‘."

Bilušić je otkrila i koje su upute o radu za vrijeme mjera upozorenja dobili od predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji im je ranije pružio podršku.

"Upućuje predsjednik Vrhovnog suda da se nastave radnje i ročišta u onim predmetima u kojima prijeti nenadoknadiva šteta, u onim predmetima gdje se odgađaju rasprave da se istovremeno s obavješću o odgodi stranke obavijesti o novom terminu sljedećeg ročišta. Također da se strankama u čijim se predmetima odgađaju rasprave da se što prije pošalje obavijest o odgodi, a ako je kratko vrijeme za obavijestiti stranke koje nemaju odvjetnika predsjednik VS upućuje da se u tim predmetima ipak održi rasprava za tu stranku."

Novost je i sljedeća:

"I da se pojača rad službenika na sudovima na centralama kako bi se olakšala komunikacija stranaka sa sudovima i kako bi stranke mogle što prije dobiti informaciju putem telefona ili elektroničke pošte od sudova što je s njihovim predmetu i hoće li se ili neće održati rasprava ako je zakazana u ovom ili sljedećem tjednu."

Bilušić se osvrnula i na brojne kritike. Oporba poručuje da razumije zahtjeve sudaca, ali da nisu prioritet, oglasila se i platforma Umirovljenici zajedno koji smatraju da su suci u štrajku tri desetljeća. Stječe se dojam da ni građani nemaju previše razumijevanja...

"Mi razumijemo nezadovoljstvo građana. Mi suci koji vidimo iznutra u kojim uvjetima radimo, mi smo isto nezadovoljni i želimo suštinsku promjenu, zaustaviti negativne trendove. Jedna od najvažnijih stvari za pitanje našeg statusa i naše neovisnosti je upravo uređenje plaće na način da će to biti vezano za objektivne i jasne kriterije. Mi smo doista pokazali razumijevanje prema izvršnoj vlasti i prema potrebama i zahtjevima državne blagajne i situaciji u državi."

​Poziv za sastanak od strane Ministarstva još nisu dobili, no Bilušić zaključuje da se nada da će doći do konstruktivnog dogovora.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam