Menu

Benčić za MS: Neće mi premijer ili ministrica određivati na koji prosvjed ću ići

ZAGREB - U Intervjuu tjedna Media servisa gostovala je saborska zastupnica i premijerska kandidatkinja stranke Možemo Sandra Benčić, koja je prokomentirala nove izmjene koje je Vlada najavila uvrstiti u konačni prijedlog tzv. Lex AP-a, osvrnula se na reakciju vladajućih na jučerašnji prosvjed HND-a zbog kaznenog djela o curenju informacija, ali i na kandidata za glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. Odgovorila je Andrei Marić i na pitanje i je li dorasla premijerskoj funkciji.
Benčić pozdravlja najavu premijera Andreja Plenkovića da će u konačni prijedlog izmjena Kaznenog zakona kod kaznenog djela neovlaštenog otkrivanja informacija iz izvidne ili dokazne radnje ubaciti i stavku kojom obuhvaćaju segment zaštite žrtve kaznenog djela, segment interesa obrane ili drugi pretežiti javni interes. No tvrdi da se ovakav zakon nije trebao donositi i da se na njemu radi amaterski. A donošenje, kako kaže, light verzije Lex AP-a, ne vjeruje da nije plod pritisaka.

''Pa i cijela struka je to vidjela da je to apsolutno neprimjereno. Mi smo upravo upozoravali na ovo da nema ni javnog interesa u tom članku, da nisu jednostavno isključeni svi oni koji bi trebali biti isključeni. To je sad donekle ublaženo, ali kažem u demokratskom društvu nema potrebe da se na takav način stvar regulira, osim za tajne informacije, a to već imamo i za tajnu istragu to već imamo u samom Kaznenom zakonu''.

​Napominje da bi i glavni državni odvjetnik mogao ne voditi istragu i odbaciti kaznenu prijavu po načelu oportuniteta ako vidi da se ne radi o kaznenom djelu zato što je u pitanju javni interes, ali se boji ako Ivan Turudić dođe na čelo DORH-a da će se koristiti za politički ili neki drugi progon neistomišljenika ili neprijatelja Andreja Plenkovića.

''Je li počinjena šteta, je li ona počinjena namjerno ili je ona počinjena zato da bi se zapravo stvorio javni interes nije ništa čudno, i to da to ovisi o sudačkoj procjeni također nije ništa čudno ni neuobičajeno. E sad normalno da se mi u Hrvatskoj toga bojimo zato što nemamo povjerenje u pravosudni sustav''.

Tvrdi da problem curenja informacija jest problem, ali da se ne rješava na ovaj način, nego stegovnim postupcima unutar sustava. Jučer je na sjednici Vlade premijer najavio i izmjene Zakona o državnom odvjetništvu kako bi se bolje komuniciralo oko predmeta i na taj način suzio prostor za curenje informacija. Benčić na to kaže:

''Ne znam na koji način se propisuje bolja ili lošija komunikacija unutar neke institucije. To je naravno organizacijsko pitanje i pitanje kadrova koje imamo u DORH-u i USKOK-u. Mislim možemo mi njima zakonom propisati da moraju redovito držati primjerice press konferencije ili koje informacije moraju davati, ali mislim to je zaista čudno da bi se to propisivalo zakonom. Po meni to je stvar unutarnje organizacije koja se rješava unutarnjim instrumentima''.

Odgovorila je i na izjavu ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek da oporba nije bila potrebna na jučerašnjem prosvjedu HND-a oko Lex AP-a.

''Neće mi Nina Obuljen Koržinek ni Andrej Plenković određivati na koji ću ja prosvjed ići. Pa mislim dajte zamislite da si jedna ministrica dozvoljava građanima, makar bili oni zastupnici u Saboru, određivati na koji će prosvjed ići ili ne ići. I to je osoba koja nama uređuje medijsku politiku i regulativu oko medija i slobode izražavanja i javne riječi. Ona će meni određivati hoću li ja ići na prosvjed. Pa ići ću ako treba i danas ću ga organizirati''.

Tvrdi da uvijek poštuju želju organizatora prosvjeda kada traže da se političari ne pojavljuju na prosvjedu, a u ovom slučaju da se sve svodi na politiku, a ne struku, napominje:

''Kako ih nije sramota. Pa tko donosi Lex AP? Donosi li ga struka? Pa politika donosi Lex AP. Ta politika se sastoji od različitih političkih stranaka i neke od tih opcija su odlučile biti na strani zdravog razuma, demokratskih standarda i slobode medija i to smo pokazali jučer dolaskom na taj prosvjed. O kakvoj struci oni pričaju? Hoće li struka glasati u Saboru oko toga kakav će taj zakon biti? Ne, političari će''.

Komentirajući kandidata za glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića ponovila je glavne zamjerke zašto takva osoba ne bi trebala biti šef DORH-a:

''Kao prvo da je on javno i višestruko imao političke izjave koje su ga vrlo jasno vezale uz HDZ i on to ni ne skriva i po meni nije primjereno za tu vrstu dužnosti. Drugo, nije primjereno da glavni državni odvjetnik jest osoba koja je prepoznata u javnosti po prijateljstvima s osobama koje su u ovom trenutku prvooptuženi u velikim slučajevima koje USKOK vodi. To je osoba koja je bez da je trepnula lagala saborskim zastupnicima na samom saslušanju o okolnostima pod kojima je držao spis svog bratića''.

​Uoči sastanka resornog ministar sa sucima i državnim odvjetnicima koji su u bijelom štrajku i na najave liječnika i dijela prosvjetara o sindikalnim akcijama, kratko poručuje:

''Sam pao, sam se ubio. Ovu situaciju je stvorio nitko drugi nego Andrej Plenković jer je obećavao nešto što onda nije ispunio''.

Za kraj se osvrnula i na nadolazeće parlamentarne izbore za koje još nije poznato kad će se održati. Benčić misli da bi mogli biti kraj travnja ili početak svibnja, dok na pitanje je li ona dorasla premijerskoj funkciji odgovara:

''Mislim da nitko nije dorastao toj funkciji jer mislim da je to posao koji od vas traži jednu veliku širinu, ali traži i tu mogućnost koju po meni Andrej Plenković nema i mislim da je to stvar koja njemu uvelike fali, a to je da se okružite zaista sposobnijima od sebe, da i zaista znate saslušati i da znate i konfrontirati mišljenja i onda donijeti najbolje rješenje. U tom smislu ja mislim da imam te utakmice u nogama''.

​Ističe da ona ima takav tim ljudi, a podsjeća da se i kad je Plenković tek postao premijer propitkivalo je li on sposoban i dorastao toj poziciji.

''Ono što ja mislim je da on nije imao ni hrabrosti ni znanja, a imao je preveliki ego da bi uključio ljude koji su zaista spremni provesti stvarne promjene. Ja zaista tvrdim da, ne ja, nego da Hrvatska to može, a da mi kao stranka to možemo i sigurno hoćemo voditi u tom smjeru, jer smo pokazali da se ne bojimo ni otpora ni interesnih grupa''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam