×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2107

Menu

Direktor ZICER-a za MS: Interes startupova je velik, a od količine prijava ruši nam se sustav

ZAGREB - ZICER, punim nazivom Zagrebački inovacijski centar, podržava razvoj poduzetništva, a trenutno je partner u stvaranju platforme za razvoj rješenja globalnog problema zdravstvenog sustava. Riječ je o projektu AI4Health, o kojem je u Intervjuu Media servisa više rekao direktor ZICER-a Frane Šesnić.

"Možemo reći da je to konzorcij imanentnih institucija Hrvatske vezanih uz zdravstvo, istraživanje i razvoj, ali i inovativno poduzetništvo. Ideja je da jedan takav konzorcij iznjedri potencijalna rješenja koja se mogu primjenjivati u medicini s naglaskom na inovacije s podrškom umjetne inteligencije."

ZICER pritom budi poduzetničku i inovativnu komponentu u idejama koje dolaze kod kreativaca. A na tu temu veže se i ZICER-ov hackathon za AI4Health, odnosno natjecanje na kojem će se okupiti timovi do pet članova i pokušati smisliti najbolje rješenje. Prijave za natjecanje otvorene su do 18. veljače, a istaknuo je naš sugovornik i koja je glavna uloga ZICER-a tijekom ovakvih i sličnih natjecanja.

"Pomoći da netko ubrza proces koji započinje s kreativnom idejom, do osvajanja tržišta i tržišne održivosti. To je životni ciklus ideje da postane proizvod ili tvrtka i komercijalizira se na tržištu i tu su naše ekspertize. Svakom timu prilazimo individualno i vidimo koji su njihovi nedostaci koje trebaju nadoknaditi i dobiti nova znanja i kompetencije. A upravo njih im daje ZICER."

ZICER pritom pomaže kroz edukacije i radionice i s pomoću mentora, a nudi i prostor kao i određene financijske instrumente. Trenutno u HUB-u ima oko 90 startupova pa se naš sugovornik osvrnuo i na situaciju u Hrvatskoj.

"Startup scena u Hrvatskoj rapidno raste zadnjih godina i ta kultura je postala na globalnoj razini. Ono što je kod nas problem, manji ili veći, je što smo malo tržište i što u startu moramo raditi na tome da se plasiramo na globalnim tržištima. A ZICER je dao odgovor i na taj izazov kroz specijalizirani akceleracijski program Global Growth koji smo pokrenuli prošle godine i ove godine kreće druga generacija."

A interes za sudjelovanja u natjecanjima i projektima je velik, kako je istaknuo Šesnić.

"Još bitnije je reći da je kvaliteta prijavljenih ideja sve veća. Sama kvaliteta raste, interes je značajan, a rezultati su izvrsni. Možemo reći da je kroz ZICER generirano nekoliko tisuća radnih mjesta, a na to smo jako ponosni. Kad su otvorene prijave na naše edukacije sruši se sustav zbog količine interesa."

Istaknuo je Šesnić i da su u planu prijave za nove generacije akceleracijskih progama.

"To su Startup Factory, Global Growth i Tech Transfer. Prvi, Startup Factory je tvornica starupova u koji mogu doći i timovi koji još nemaju tvrtku, drugi je program Global Growth za one koji već imaju gotova rješenja i neka tržišta i klijente, a treći je jako zanimljiv i pomažemo istraživačima da komercijaliziraju svoja istraživanja i to je taj Tech Transfer proces koji je jako težak."

A istaknuo je Šesnić i da bi se ZICER uskoro trebao preseliti sa zagrebačkog Velesajma na novu lokaciju na Borongaju.

"Mi to podržavamo, to je odluka Gradske uprave, a nama je uvijek drago kad postoji mogućnost širenja i to ne možemo odbiti. Ono što nam je bitno je da je ZICER neutralna komponenta koja povezuje fakultete i sveučilišta, i privatna i nacionalna, i istraživačke institucije i poslovni sektor te globalne tvrtke. Mi smo mjesto koje je otvoreno za suradnju sa svima i zato nam je bitno da budemo u okruženju takvih partnera."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam