Menu

Radić za MS: Pitanje je zašto je 11 zastupnika nedolaskom jučer spustilo kvorum na glasanju o Turudiću

ZAGREB - Što misli o Ivanu Turudiću? Kakav će biti glavni državni odvjetnik? Vjeruje li da će oporbena lijeva osmorka ujedinjeno na parlamentarne izbore i što je s oporbenom desnicom? Samo su neka od pitanja na koje smo u Intervjuu Media servisa odgovore potražili od saborskog zastupnika iz Domovinskog pokreta Marija Radića koji je najavio veliki politički skup stranke 23. ožujka u Zagrebu.

Komentirao je Radić ujedinjenje lijeve oporbe nakon jučerašnjeg glasanja u Saboru oko glavnog državnog odvjetnika, nakon čega se najavljuje potencijalno ujedinjavanje lijeve osmorke i na parlamentarnim izborima.

‘‘Ja garantiram pa ćemo vidjeti za 30, 60 ili 90 dana. Sigurno neće svi ići jer oni se ne mogu dogovoriti ni u puno manjim formacijama jer to je jedan sajam taština, tu su svi lideri i veličine, političke gromade. Sigurno osam neće‘‘.

Što se tiče oporbene desnice i njenog ujedinjavanja, s MOST-om za sad nema nikakvog dogovora, a Radić ponavlja da stalno demantiraju i da su to jučer još jednom pokazali - da nisu žetončići HDZ-a.

‘‘U ostalom mi imamo odluku Predsjedništva koja nas obavezuje kao zastupnike da ne možemo biti dio većine sa SDSS-om i s Možemo. Taj tko bi prekršio, išao bi na Sud časti tako da mislim da ne postoji taj način u ovome dijelu. Trenutno po našim anketama imamo puno više mandata nego što netko misli. Mi smo trenutno imamo rubnih 17 mandata i mi s tim nismo zadovoljni zato ćemo okupiti još ljudi. Naš plan je ići preko 20 mandata. Naš poziv je otvoren, ali isto kao što vrijedi za ovo na ljevici tako je i tu problem i na desnici. Ego je najveći problem‘‘.

Što se tiče potvrde Ivana Turudića za šefa DORH-a, kaže da sve što nije po njihovom, ljevici predstavlja sumrak demokracije.

‘‘Slažem se jednim dijelom da je bio jako zagađen prostor sa svim porukama, razgovorima, uvredama. Koliko je tu difamirajućih poruka u stvarnom smislu, u kazneno-pravnom za gospodina Turudića ja ne ulazim. Nisam vidio baš da ih ima jako puno, a da ima poruka koje njega na neki način stavljaju u neku sivu zonu, to ima‘‘.

Na pitanje vjeruje li mu da će biti neovisan u svom radu, ali i oko velikih slučajeva koji će ga dočekati od Agrokora, Josipe Rimac, JANAF-a i Dragana Kovačevića, Radić je odgovorio:

‘‘Dosad gledajući njegov životni put, ne može se reći da nije bio neovisan. Ako je on bio taj nekim, kako oni kažu HDZ-ov dečko, sigurno ne bi HDZ osudio, ne bi Sanadera osudio. Tako da im to baš ne ide tome u prilog, a s druge strane imao je i nekakve druge presude i s lijeve i desne strane. Nisam primijetio da je tu pristran tako da se nadam da će tim putem i nastaviti. Imao je krasnih presuda u svojoj karijeri‘‘.

Objasnio je i zašto su izveli jučerašnji spin pa je Stjepo Bartula bio suzdržan na glasanju.

‘‘Mi smo taj dio napravili samo da ne propadnu naslovi određenih portala koje su imali spremni. Iako je bio samo jedan suzdržan već bili naslovi raskola u desnici. U toj situaciji glasati protiv i biti suzdržan potpuno je identično. Jučer je bilo prisutno 140 zastupnika, dakle 11 zastupnika nije došlo na glasanje a tih 11 je onda spustilo kvoru na 140 i jučer je omogućilo toj većini da ga sa 71. glasom izglasa‘‘.

Osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda o Zakonu o trgovini, odnosno da je neradna nedjelja u skladu s Ustavom. Upitali smo ga misli li da je to bila politička odluka kako bi se pomoglo premijeru Plenkoviću.

‘‘Premijer sad zadnjih mjeseci bilda svoj imidž i hoće postati veliki suverenist. Ne znam kako bih drukčije rekao nakon što već četiri godine uvijek je bio na prvom mjestu Bruxelles i što kaže Bruxelles pa onda hrvatska politika. Taj Zakon o neradnoj nedjelji je solidan zakon, ali trebalo ga je malo profiniti i još uvijek se nekim pravilnicima to može profiniti‘‘.

Što se tiče odluke o ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama i dalje tvrdi da je najveći problem što se popis stanovništva i registar birača ne podudaraju u brojci od 500 tisuća birača.

‘‘Hajmo reći za iduće izbore - mi smo ekipa koja će morati istrčati na teren. Imamo pripreme, a ne znamo u kojem mjesecu, no znamo da ulazimo u utakmicu i da gubimo 2:0. Očito ima nekakvih birača na lageru koji mogu biti vrlo značajni. Znamo da ulazimo sa sucima koji će biti malo pristrani, ali to nas čini još jačima i mi ćemo se baciti na glavu i tu utakmicu dobiti‘‘.

A kao i većina u političkim krugovima, vjeruje da bi parlamentarni izbori mogli biti u svibnju.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam