Menu

Kovač za MS: Putin je pokazao sigurnost, Rusija nema kapacitete za globalni rat

ZAGREB - Intervju ruskog predsjednika Vladimira Putina s američkim novinarom Tuckerom Carlsonom glavna i dalje je tema analize diljem svijeta. Putin je naglasio da razlozi napada na Ukrajinu postoje od 2014. godine, a bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač za Media servis napominje da je intervju - propagandistički uspjeh Rusije.

"To je prvi intervju koji je dao jednom zapadnom novinaru od napada Rusije na Ukrajinu. Očito je da se on osjeća dovoljno sigurnim da tako nastupa. Dojam koji je ostavio je da je spreman na dugogodišnju vojnu konfrontaciju s Ukrajinom i Zapadom. Naravno da je sve dosad poznate teze ponovio."

Putin je odbacio mogućnost globalnog rata, a Kovač o svemu kaže:

"Ja ne vidim da Rusija ima kapacitete da pokrene šire ratne operacije i da, recimo, napadne jednu od država NATO saveza, npr. Poljsku ili neku baltičku državu. To bi dovelo do solidarnosti i onda bi se Rusija našla u direktnom sukobu s NATO savezom koji ona ne bi mogla dobiti kada govorimo o konvencionalnim snagama, o broju vojnika."

"Putin želi da se Rusiju poštuje, ali pokazuje da je on gazda", nastavlja Kovač.

"Naravno opasnost je velika, ako se sada Zapad ide nagoditi s Putinom, da će on iskoristiti to razdoblje da se konsolidira i da za nekoliko godina možda pokrene neku drugu akciju, negdje drugdje. Zato trenutno postoji jedna nesigurnost kako dalje. Ohrabrivati Ukrajinu da se dalje bori - da, ali, koliko dugo?"

Amerika je također neodlučna po pitanju nastavka podrške Ukrajini, a američki predsjednik je rekao da će Kongres biti kriv za "gotovo kriminalno zanemarivanje" Ukrajine ne prihvati li zakon o njezinu financiranju. "

Treba početi razmišljati o tome da mi Europljani moramo sami osiguravati sigurnost i stabilnost našeg kontinenta," smatra Kovač.

"To znači da bismo u bliskoj budućnosti trebali imati, ne samo na papiru, vojne, zajedničke snage Europske Unije, da na raspolaganju imamo vojne snage koje su u svakom trenutku spremne intervenirati. Razmišljanja postoje, postoji nukleus toga, ali prave obrambene snage EU-a ne postoje i to što prije treba oformiti."
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam