×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2107

Menu

Sportska psihologinja za MS: Perfekcionizam u sportu je koristan, ali uz dozvolu da pogriješiš

ZAGREB - Pred nama je 17. Tjedan psihologije na KIF-u, a o predavanjima i radionicama koje će se održavati više je rekla profesorica i sportska psihologinja Renata Barić u Intervjuu Media servisa. Naša gošća ujedno može preuzeti velik dio zasluga za velike pobjede Barakuda, među njima i osvajanje drugog naslova svjetskih prvaka i sudjelovanja na Olimpijskim igrama, tijekom kojih im je bila velika psihološka podrška. Otkrila nam je stoga i kako izgleda mentalna priprema sportaša za velika natjecanja.

U sklopu 17. Tjedna psihologije na KIF-u od 19. do 25. veljače će se održati brojne tribine, radionice i predavanja. Više o temama i sudionicima rekla je profesorica, sportska psihologinja i voditeljica nekih od tribina, Renata Barić. Istaknula je da se predavanja organiziraju u sklopu Sekcije za psihologiju sporta i tjelesnog vježbanja, a prva tribina stiže već ovog tjedna pod nazivom Perfekcionizam u sportu - super oružje ili prokletstvo.

"Vidim da je to često kamen spoticanja koji može pomoći jer je izvrsnost u sportu cilj, ali toliko zna biti i prepreka. Ove godine smo pozvali stručnjake koji se bave perfekcionizmom u sportu i šire kao i ljude iz prakse koje iz prve ruke žive i koriste perfekcionizam da bi u sportu bili dobri da nam o tome nešto kažu."

Sport pozitivno utječe ne samo na tjelesno, već i na mentalno zdravlje. Na koji su način psihologija i sport zapravo povezani?

"Tjelesna aktivnost je jedna od ljudskih primarnih potreba i kad smo tjelesni aktivni to je nešto što pomaže našoj funkcionalnosti. Postoje jasni znanstveni dokazi na psihološkoj i na neurobiokemijskoj razini zašto se mi zbog vježbanja osjećamo dobro što je najčešći odgovor kad ljude pitati zašto dolaze vježbati."

Objasnila je i što se točno događa s našim tijelom uslijed fizičkih vježbi.

"Mijenja nam se kemija mozga, luči se određena količina neurotransmitera, hormona sreće poput dopamina, seratonina, endorfina. Mi se socijaliziramo i dijelimo aktivnost sa sebi sličnim ljudima, poboljšavamo vježbajući neke svoje vještine pa nam raste osjećaj kompetentnosti što je jedna od temeljnih ljudskih potreba, raste nam samopouzdanje pa postajemo zadovoljniji sobom, mijenja nam se i izgled, a tjelesna slika o sebi je važan dio samopoštovanja pa nam i samopoštovanje raste."

Za bavljenje sportom perfekcionizam je korisna osobina, istaknula je naša sugovornica, ali u određenoj mjeri.

"Perfekcionizam koji ide uz težnju ka izvrsnosti, uz motivaciju za postignućem, ali uz dozvolu sebi da budeš čovjek, da je neuspjeh, pogreška sastavni dio bavljenja sportom. Da znaš podnijeti poraz bez da to lijepiš na sebe, već da iz tog vidiš priliku za učenje i ideš dalje."

A kad je riječ o perfekcionizmu, mladi sportaši ovakav pristup nerijetko "naslijede" od roditelja. Naša sugovornica istaknula je da oni prije svega trebaju biti glavna podrška svojoj djeci.

"Perfekcionizam koji ide uz težnju ka izvrsnosti, uz motivaciju za postignućem, ali uz dozvolu sebi da budeš čovjek, da je neuspjeh, pogreška sastavni dio bavljenja sportom. Da znaš podnijeti poraz bez da to lijepiš na sebe, već da iz tog vidiš priliku za učenje i ideš dalje."

A kad je riječ o oblikovanju mladih sportaša, naša sugovornica dugi niz godina surađuje i s brojnim sportskim reprezentacijama, pri čemu je bila i dugogodišnja sportska psihologinja Hrvatske vaterpolske reprezentacije. Istaknula je da su psihološke vještine sastavni dio sportske pripreme.

"Psihološke vještine su jednako važne kao tehničke i taktičke i kondicijske. Bez psihološke pripreme ni ostala tri dijela pripreme neće funkcionirati dobro. Sretni smo što se u suvremenom sportu prepoznaje ta uloga i što sportski psiholozi su sve prepoznatljiviji i dobivaju značajnije mjesto u tom cijelom procesu pa nadajmo se da ćemo mi kao specifični treneri uskoro biti normalan dio tog okruženja."

Kao dugogodišnja članica stožera vaterpolista i njihova sportska psihologinja sudjelovala je Barić i u pripremama za razna natjecanja, među kojima je i svjetsko prvenstvo 2017. godine na kojem su Barakude osvojile naslov svjetskih prvaka ili pak priprepremama za OI u Riju i Tokiju.

Na koji način se odvijaju psihološke pripreme sportaša za ovakva velika natjecanja?

"To je različito kad se radi individualno i s timom. Psihološke pripreme tima podrazumijevaju niz zajedničkih psiholoških radionica na kojima sudjeluje cijela ekipa, podrazumijeva individualni rad sa svakim sportašem i individualni rad s trenerom, a nekad i prisustvo trenera na nekim od tih radionica. Cijelo vrijeme se radi analiza i kontinuirana podrška onog što se događa."

A hrvatskim sportašima prije odlaska na Olimpijske igre u Parizu naša je sugovornica poručila:

"To je ono za što su se počeli baviti sportom jer od malena kad pitate nekog sportaša što mu je san, to je nastup na Olimpijskim igrama. To je proslava tvog rada i ulaganja u sport i u tome treba uživati. Ja im svima želim da uživaju u tom trenutku i da im to bude kruna njihovog sportskog iskustva."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam