Menu

Kovač za MS: Rusija je preuzela dominaciju, Ukrajina je suočena s dva velika problema

ZAGREB - Uoči druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu, u Intervjuu Media servisa razgovarali smo s bivšim ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem, koji nam je kratko proanalizirao trenutno stanje u Ukrajini, odgovorio na pitanje nazire li se kraj ratu, a osvrnuo se i na izbor novog glavnog tajnika NATO saveza i na nadolazeći sastanak Europskog vijeća.
Sutra će biti točno dvije godine otkako je Rusija napala Ukrajinu i započela rat. Upitali smo Kovača nazire li se kraj rata i kakvo je trenutno stanje u Ukrajini.

''Ne vidimo kraj rata. Naravno moguće da se i dogode pregovori tijekom ove godine, ali ja osobno u to za sad ne vjerujem. Rusija je preuzela dominaciju, a Ukrajina je trenutno suočena s dva velika problemima - s jedne strane nedostaje Ukrajini streljiva i oružja i ono što je još gore za Ukrajinu jest da nema ljudstva. Trenutno kako stvari stoje za Ukrajinu to ne izgleda dobro''.

​Iako kaže da se Ukrajina još može držati, izdvojio je najveći problem.

''Sada vidimo, a što je bilo jasno i ranije, da Ukrajina nije prioritet američke vanjske politike. Znači treba hladne glave pogledati kako stvari stoje. Amerikancima je na prvom mjestu kad govorimo o prioritetima u vanjskoj politici Kina-Tajvan''.

A što će biti ako na predsjednički izborima ponovno pobijedi Donald Trump?

''Mi nikad ne znamo kako će se Trump postaviti. Možda Trump bude iznenađujuće oštar prema Rusiji samo da se dokaže. Mi to ne znamo, ali ono što znamo jest da se ipak svijet više boji Trumpa. Više Putin respektira Trumpa, kineski predsjednik respektira Trumpa i strahuje od Trumpa i ne znam kako će se postaviti''.

Osvrnuo se i na preminulog Putinova kritičara Alekseja Navaljnog i na njegovu suprugu Juliju koja je poručila da će nastaviti gdje je Aleksej zaustavljen - da zaustavi Putina.

''Navaljni će biti za jedan dio ruske javnosti i zapadne svjetske javnosti, neka vrsta mučenika. Sad koliko će on biti snažan kao simbol mučenika, mi to ne znamo. Njegova supruga pretpostavljam da će se boriti za svoga muža i za njegovo životno djelo. U kojoj mjeri će ona to uspjeti, ja to ne znam''.

Što se tiče rata između Izraela i Hamasa, Kovač napominje da u svijetu postoji želja da se postigne dvodržavno rješenje.

''Da imamo palestinsku i izraelsku državu koje su se međusobno priznale. Međutim, sadašnja izraelska vlada pod vodstvo Netanyahua to nikako ne želi odbija bilo kakvu pomisao o dvodržavnom rješenju. Tako da smo udaljeni od jednog održivog rješenja. Očito da taj pritisak koji postoji nije dovoljno snažan kako bi se Izrael prisilio na takvo rješenje''.

Navodno bi nizozemski premijer Mark Rutte trebao postati novi glavni tajnik NATO saveza, a kako piše Politico, već je osigurao potporu dvije trećine zemalja članica ovog vojnog saveza. Kovač kaže da Rutte ima iskustvo i dobru pozadinu, a da je sklon SAD-u, što ga dovodi u dobru poziciju jer da oni nikad ne bi izabrali osobu koja im sigurno neće biti lojalna.

''Mark Rutte je duže od 10 godina predsjednik nizozemske vlade, iskusan na tvom planu, čini mi se da je ozbiljna osoba, osoba koja je odgovorna. Dobio je pristanak Amerikanaca, Britanaca i jučer njemačkog kancelara. Tu postoji nekoliko zemalja koje su skeptične, spominjala se Turska, međutim ja smatram da je sad to više-manje gotova stvar''.

Komentirao je i to što predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen želi novi mandat, nakon europskih izbora u lipnju i kratko ocijenio njen prvi mandat.

''Dobit će službenu podršku EPP-a početkom ožujka na summitu u Bukureštu. Ako EPP osvoji najviše mandata, smatram da je vrlo realno da će ona biti izabrana od predsjednika država i vlada, kandidirana za predsjednicu Europske komisije i onda potvrđena u Europskom parlamentu. S jednom recimo ocjenom dobar tri''.

Krajem ožujka sastaje se Europsko vijeće na kojem će biti odluka o tome hoće li BiH dobiti početak pregovora za ulazak u EU. Kovač je optimističan.

''S obzirom da je Ukrajina dobila početak pregovora, da je dobila i Moldavija, bilo bi zaista sramotno i bezobrazno da BiH ne dobije početak pregovora. Neki pomaci su prije nekoliko dana na sastanku ministara europskih posla i potvrđeni, konstatirani i ja osobno očekujem da će BiH za mjesec dana dobiti početak pregovora''.

Što se tiče termina parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, Kovač kaže - ili proljeće ili ljeto, a on je na raspolaganju. Na pitanje je li HDZ što oslabio usred prosvjeda i situacije oko izbora novog glavnog državnog odvjetnika, dok u oporbi vidimo razjedinjenost, odgovara:

''HDZ će dobiti najviše glasova i mandata, to je jasno. Ono što će biti zanimljivo jest to postizborno slaganje koalicija. Ono čega su se stari Grci najviše bojali jest kaos. U Hrvatskoj ne smije biti kaos. Vlast mora biti čvrsta, to mora biti cilj''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam