Menu

Andrija Nikolić za MS: Uspjeh Zagreba nije samo moja zasluga, Gojun i Čupić velika su pomoć u svlačionici

ZAGREB - Rukometaši Zagreba ove su sezone sjajni u Ligi prvaka. Nije krenulo dobro, upisana su dva poraza na otvaranju i činilo se da ćemo ponovno gledati isti Zagreb, kao i prethodnih godina, koji je teško dolazio do bodova. Ali onda se dogodila velika promjena, krenuli su se događati veliki skalpovi te je Zagreb postao momčad kod koje nitko ne želi na gostovanje. U intervjuu Media servisa gostovao je jedan od najzaslužnijih za preokret Zagreba, trener Andrija Nikolić koji se osvrnuo na dosadašnju sezonu.
Zagreb je u nikad jačoj grupi, s njima igraju Kiel, Aalborg, PSG, Kielce, Szeged, Kolstad i Pelister, a Nikolić je rekao:

"Sigurno je skupina teška i interesantno je da svako svakoga može pobijediti. Događa se da sa 12 bodova nisi siguran u prolazak dok će u drugoj možda i devet biti dovoljno. S te strane je zanimljivo, mi smo na dobrom putu i vjerujem da ćemo proći."

Nikolić je u sezonu ušao kao pomoćnik Slavka Goluže nakon čega je bio privremeni trener do dolaska Nenada Šoštarića. Nažalost, zbog zdravstvenih problema Šoštarić je van pogona do kraja sezone pa je na scenu ponovno stupio Nikolić koji je vodio momčad u većini utakmica Lige prvaka. Kako je moguće da Zagreb igra toliko bolje s istim rosterom kao i pod Golužom?

"Nisu to samo moje zasluge - to su zasluge cijelog tima, cijele ekipe i stručnog stožera oko mene. Svi se trudimo uvjeriti igrače da mogu, da vrate samopouzdanje i vjerojatno su oni malo stasali kroz prijašnje godine. Rezultat je takav kakav je", poručio je strateg Zagreba te se osvrnuo na svoj trenerski put:

"Počeo sam u Zagrebu, ali tad su to bili mlađi kadeti - isto kao pomoćni trener. Bio sam kroz omladinsku školu što pomoćnik, a što samostalni trener par godina. Onda se desio izlet u Bjelorusiju u Meshkov Brest sa Željkom Babićem na dvije godine. Nakon toga sam se ponovno vratio u Zagreb, ali prvu momčad. Bio sam pomoćnik Vuji, pokojnom Saraću, mislim da je bio i Slavko Goluža. Nakon toga me put odveo u Goricu. Tamo sam bio pet lijepih godina, razvijao se kao trener. Došao je ponovno poziv u Zagreb i tako je krenulo."

Zagreb je do prvih bodova došao protiv Kolstada u Areni Zagreb upravo pod vodstvom Nikolića. Bilo je tada 11 razlike, a prošli tjedan nadigrao ih je Zagreb i u Norveškoj. Završilo je devet razlike za igrače Andrije Nikolića koji su bili oslabljeni izostankom Zvonimira Srne i Luke Lovre Klarice. Ima li Nikolić neki tajni recept za utakmice protiv Kolstada?

"Nema tajne, igrači su odigrali maksimalno dobru, koncentriranu utakmicu sa velikom energijom. To smo isticali u pripremi, veliku energiju, i Kolstad nam nije mogao ništa", tvrdi Nikolić.

Prije Kolstada, Zagreb je nastradao u Aalborgu te su tada ostali bez Srne i Klarice. Sigurno nije bilo lagano vratiti igrače u pravo mentalno stanje, a ulogu u tome sigurno su igrali i kapetani svlačionice Jakov Gojun i Ivan Čupić.

"Oni mi jako puno pomažu sa svojim iskustvom i znanjem te prvi svojim primjerom ponašanja, zalaganja. Velika su pomoć i puno mi olakšaju posao."

Zagreb sutra u Areni Zagreb dočekuje PSG, jednu od najjačih momčadi skupine punu sjajnih igrača. Što će biti ključne stvari u toj utakmici?

"Prva stvar koju moramo - moramo imati jako dobru tranziciju vraćanja u obranu. Njihovo veliko oružje je trčanje, odnosno Steins koji je tu najbolji na svijetu. Brz je, jako prenosi loptu. To je prvi zadatak, a drugi zadatak je malo teži - to je uštopati Prandija. Trenutno je u odličnoj formi i zabije gol kad hoće. Moramo uštopati njega, pronaći ćemo načine i imamo još dva treninga da se pripremimo. Bit ćemo dobri", objasnio je trener Zagreba.

Čak i ako ne dođu do bodova, Zagrebaši mogu osigurati prolazak jer Kielce dočekuje Kolstad i ne smije izgubiti doma kako bi Norvežani ostali bez šanse za osminom finala. Nakon toga Nikolić se osvrnuo na domaći rukomet. Zašto Hrvatska proizvodi manje igrača nego prijašnjih godina?

"Prvenstveno mislim da novci dosta toga diktiraju i glavni su problem. Treneri nisu baš plaćeni pa ne mogu biti ni posvećeni tom poslu. Sve je manje profesionalnih trenera, uglavnom uz to još nešto rade da mogu preživjeti i prehraniti obitelj. Dosta toga novci diktiraju. Sigurno ostavlja traga jer se manje igrači proizvode, dosta igrača odlazi van prerano. Mislim da je to jedan od većih problema. Uvijek Hrvatska izbaci neku kvalitetu te nikne novi igrač. Vjerujem da će uz sve to opet biti kvalitete u Hrvatskoj", objasnio je trener Zagreba.

Reprezentacija će biti na okupu za dva tjedna kada ih očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre. S Hrvatskom su u skupini Njemačka, Austrija i Alžir, a dvije najbolje momčadi izborit će vizu za Pariz. Može li Hrvatska uloviti posljednji vlak za novu olimpijsku smotru?

"Vjerujem da može. Neće biti lako jer su i Austrija i Njemačka odlične momčadi, ali vjerujem da može."

Još uvijek nije službeno objavljeno novo izborničko ime reprezentacije, ali Nikolić tvrdi kako se samo čeka službena potvrda Islanđanina Dagura Sigurdssona na tom mjestu. Sigurdsson je vodio Njemačku do europskog zlata i olimpijske bronce, a posljednje je vodio reprezentaciju Japana.

"On je sigurno odličan trener i gdje god je bio ostvario je odlične rezultate tako da može biti rješenje", poručio je Nikolić, a na pitanje vidi li sebe u budućnosti na mjestu izbornika kaže:

"Normalno da bi bilo lijepo, ali ja o tome ne razmišljam. Zaokupiran sam Zagrebom i htio bi s njima napraviti dobre rezultate. Što će biti dalje - vidjet ćemo."

Za kraj trener Zagreba je uputio poziv navijačima na dvoboj protiv PSG-a koji se sutra u 18:45 igra u Areni Zagreb.

"Ovi dečki daju 300% od sebe. Zaslužili su navijače koji bi nam bila velika pomoć i podrška protiv ovakve jake momčadi. Pozivam sve ljubitelje rukometa da nas dođu podržati."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam