Menu

Malenica iz VEM-a za MS: Činjenice su svetinja, treba ih se držati i poticati ih

ZAGREB - Petu godinu zaredom provodi se projekt poticanja novinarske izvrsnosti pod organizacijom Agencije za elektroničke medije. O samom projektu, stanju u hrvatskom novinarstvu i načinima kako stati na kraj lažnim vijestima u Intervjuu Media servisa razgovarali smo s članicom Vijeća za elektroničke medije i autoricom projekta Anitom Malenicom.
Agencija za elektroničke medije petu godinu zaredom provodi projekt poticanja novinarske izvrsnosti za radove i istraživanja tema koje su od javnog interesa. Širenje broja tema i relevantnosti sadržaja elektroničkih publikacija, profesionalizacija novinarskog i autorskog rada, jačanje autonomije novinara - samo su neki od ciljeva projekta.

‘‘Cilj projekta je osnaživanje novinara u redakcija i vraćanje novinarstva u korito, vraćanje novinara prema istraživačkom novinarstvu u novim temama‘‘.

Ovaj projekt, navodi Malenica, pokazuje kako pravo novinarstvo temeljeno na činjenicama nije izumrlo.

‘‘Još uvijek ima kolega koji su voljni i spremni pisati i istraživati, ali unutar redakcija nema dovoljno prostora za istraživačke novinare jer to košta‘‘.

Upravo provjerom činjenica se suzbija i veliki problem - lažne vijesti.

‘‘Kad imate činjenice, one su svetinja i njih se treba držati i poticati ih. Treba poticati novinare da se bave ozbiljnim novinarstvom, da ne žure za klikovima nego da se posvete temi, istraže je sa svih strana, da ona bude točna, provjerena, da kad je plasiraju to ima smisla. Provjera činjenica i kvalitetno novinarstvo jedno s drugim imaju smisla i jer su, po meni, komplementarni. U ishodištu treba onemogućiti fake news‘‘.

Svi oni novinari iz elektroničkih publikacija koji se drže postulata novinarstva i koji se s određenom temom od javnog interesa žele prijaviti na natječaj moraju ispuniti sljedeće kriterije.

‘‘Za prijavu morate imati pismo namjere redakcije u kojoj će biti objavljene te teme. Poanta je da je ovo prvi fond koji sredstva isplaćuje direktno novinarima, a ne njihovim nakladnicima‘‘.

A da interes za prijavu raste iz godine u godinu pokazuje činjenica da se prijavilo 252 novinara sa 102 portala što je dvostruko veći broj prijava nego prve godine.

‘‘Ono što je zanimljivo, ove godine s obzirom da je ovo jubilarna peta godina, mi smo de facto povećali i fond koji smo dijelili za 150 tisuća eura. Po našim nekim procjenama oko 400 tisuća eura bi bio minimum da bi se zadovoljile potrebe svih kolega koji se javljaju‘‘.

Malenica je istaknula kako su novinari, po njenom mišljenju, potplaćena skupina ljudi koji teško žive, a puno ih je i na burzi rada. Stoga, ukoliko im od strane povjerenstva bude dodijeljen predviđeni iznos - on im je svakako od pomoći, smatra Malenica.

‘‘Mnogi od njih, što vam potvrđuje i prijavljivanje na ovaj natječaj, da su mnogi od njih bez posla, freelanceri koji nemaju stalan izvor prihoda i tu nastaju problemi. Ovakvi problemi im omogućuju da dođu do nekih sredstava, da predahnu i de facto prežive. Iako ovo nije socijalni fond, ovo je poticanje kvalitete u novinarstvu, ali on je jednim dijelom de facto i socijalni fond‘‘.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam