×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1877

Menu

Bernardić za MS: Da zakoni vrijede jednako za sve i Plenković bi bio u zatvoru

ZAGREB - O haškoj presudi i samoubojstvu Slobodana Praljka govorio je u ekskluzivnom intervjuu za Media servis predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Postavio je ključno pitanje u slučaju Agrokor, ali i povukao jednu paralelu prema kojoj bi Plenković trebao biti u zatvoru.
Žao mi je zbog tog tragičnog čina, komentirao je Bernardić samoubojstvo Praljka a za presudu je rekao da je zločin zločin, ali da je on individulan i ne može se kolektivno Hrvatskoj prišiti etiketa za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu. Na pitanje znači li to da ne priznaje presudu, rekao je da to piše samo u obrazloženju i da za tu temu nije nadležan Sud za ratne zločine već Međunarodni sud pravde na kojem smo mi, primjerice, izgubili tužbu za genocid protiv Srbije. Zahvaljujući HDZ-ovoj politici Hrvati u BiH su izvukli deblji kraj, zaključio je Bernardić i dodao da treba biti oprezan u priči o osporavanju presude.

"To se može samo uz nove dokaze. Ako postoje novi dokazi, tada će to biti evidentna odgovornost vlade da nisu pribavili sve dokaze u postupku oko Haaškoj suda i to bi moglo baciti veliku sramotu i ljagu na cijeli proces", rekao je.Na pitanje je li Praljak junak ili ratni zločinac odgovorio je da je Haški sud donio odluku. HDZ uvijek pokušava ubrati jeftine političke poene na ljudskoj tragediji, smrti i cijeloj priči oko Haaga, rekao je Bernardić. Ponovio je da hibridni rat ne smije biti izlika da se uguši medijska sloboda i da se ukine Facebook. Iz aviona se vidi da HDZ želi sakriti svoju umiješanost u aferu Agrokor, ustraje predsjednik SDP-a.

"Od tamo se odnosi novac. Ima 141 savjetnika koliko nemaju Trump, Merkel i Putin zajedno, a koji će koštati pola milijarde kuna".Postavio je ključno pitanje u toj aferi. "Gdje su pare?".

U Vupiku je 300 milijuna kuna ostavljeno u bilanci da Todorić može naplatiti ratnu štetu, podsjeća na drugu aferu.

"Tko je to ostavio? Znate tko je tad bio ministar financija? Martina Dalić. Državni tajnik Zdravko Marić. Potpredsjednik Vlade Gordan Jandroković, njegov državni tajnik Andrej Plenković. Oni su na Vupiku trenirali Grosse Spiele", rekao je.Za rješenje slučaja INA - MOL kaže da je bitno da sve bude transparentno, ništa ispod stola kako je radio Sanader i očekuje da se interpelacija na tu temu već ovog tjedna nađe na dnevnom redu Sabora. Otkrio nam je da SDP danas u proceduru šalje Zakon o minimalnoj plaći s ciljem da 2020. minimalna plaća bude 60% prosječne plaće.

"Moramo ljudima, njih 50 tisuća koji rade za tu crkavicu koji ne mogu prehraniti djecu niti im platiti obrazovanje, pružiti kakvu takvu nadu da se u Hrvatskoj imaju čemu nadati", rekao je.Kaže da su spremni za izbore odmah i da im je Most prihvatljiv partner. Hvala svima na brizi, situacija u SDP-u je stabilna, rekao je Bernardić kojeg smo pitali hoće li stranci biti uteg to što je Željko Sabo, koji je odležao u zatvoru zbog pokušaja podmićivanja gradske vijećnice, izabran za predsjednika vukovarskog SDP-a. Po statutu se svatko može kandidirati, kaže šef SDP-a koji podsjeća da je Sabo osuđen zbog pokušaja korupcije...

"Pitam se, da smo pravna država, da u Hrvatskoj zakoni vrijede jednako za sve i da pravosuđe funkcionira, u kakvoj bi situaciji bio Plenković za evidentnu političku korupciju u slučaju Vrdoljak i Saucha, gdje je konstatirana činidba i protučinidba", rekao je. Na pitanje bi li onda i Plenković bio u zatvoru, odgovara: "Pa, mislim, naravno, da zakoni u RH vrijede jednako za sve isti čin bi se primijenio i tu i tamo, ali očito ne vrijede jednako za sve", odgovorio je.Bernardić očekuje da će Sabor ratificirati Istanbulsku konvenciju, a SDP-ova Vlada, objašnjava, to nije učinila jer je trebalo dobro pripremiti primjenu. Na kraju smo ga pitali što si želi "pod bor". Povjerenja, poštovanja, uvažavanja i pomaganja, nabraja Bernardić.

"To je nešto što nam u Hrvatskoj treba, kao i osmijeha. Bez optimizma, vjere u sebe, bez poštovanja i sposobnosti da drugom daš ruku kad mu treba, toj ruci se sam ne možeš nadati kad tebi treba", poželio je Bernardić.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam