×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1915

Menu

Optimizam poslodavaca: 30 tisuća kvota za strane radnike kap u moru

ZAGREB - Poslodavci u Hrvatskoj planiraju u skoroj budućnosti stotinjak tisuća mogućih radnih mjesta. U toj brojci, nažalost ili ne, i ona su u državnom sektoru.
U Hrvatskoj u dogledno vrijeme ništa od smanjenja javne uprave. Štoviše, planira se 16 posto novog zapošljavanja, pokazalo je posljednje istraživanje tvrtke Manpower Hrvatska.

‘‘Da, prema našem istraživanju definitivno ne vidimo da će biti smanjenja u državnoj upravi. Što, nažalost, ne odgovara trenutnom stanju u gospodarstvu. I činjenici da se ovih 100 tisuća radnih mjesta većinom neće moći popuniti, dok pretpostavljamo da će u državnoj upravi sva biti popunjena‘‘, rekao je Nebojša Biškup, direktor Manpower Hrvatska.

Investicijski impuls Hrvatska priželjkuje nakon najava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s južnoameričke turneje tijekom koje je od čileanskih poduzetnika hrvatskog podrijetla predložen posjet Hrvatskoj i mjesta potencijalnog ulaganja.

"Oni su iznimno zainteresirani i iznimno cijene moj posjet. Ja sam u pojedinim trenucima doista bila jako ganuta njihovim toplim dočekom. Nakon toliko godina, oni su to s velikom radošću dočekali, oni žele biti dio Hrvatske pa makar bili ovako daleko i vjerujem da će se potruditi da se uspostave poslovi. Iskreno da vam kažem, sam predsjednik Čilea mi je rekao da predložim projekte i da je zainteresiran za investiciju.", rekla je predsjednica za Media Servis.

Za to vrijeme, velike domaće tvrtke planiraju nova radna mjesta, najviše u turizmu i građevinskom sektoru. Gdje naći radnike, postaje glavno pitanje. Dio se eventualno može pokriti uvozom radne snage s istoka EU poput Poljske, kaže Biškup.

‘‘Ove gadne kvote koje je donijela Vlada od 30 tisuća radnih dozvola, to je kap u moru u odnosu na ono što su nama zaista potrebe. Ono što brine primarno je potražnja za radnim mjestima u proizvodnji koje se ne mogu popuniti kratkoročno s radnim kvotama. I mislim da će to imati dodatno veliki utjecaj na smanjeni rast BDP-a u Hrvatskoj‘‘, ističe Biškup.

Najlošije prognoze zapošljavanja imaju poslodavci u Italiji, što će se uz kretanja na drugom najvećem tržištu, onom njemačkom, bitno odraziti i na Hrvatsku.

‘‘Ovdje vidimo da je Njemačka prijavila dosta velik optimizam u drugom kvartalu što se tiče zapošljavanja, posebno u industriji. Dok je s druge strane Italija prijavila negativan optimizam, osim naravno turizma, dok u svim drugim sektorima očekuju smanjenje. To bi na Hrvatsku moglo imati utjecaja upravo u spomenutom usporavanju rasta BDP-a u drugom i trećem kvartalu, odnosno do kraja godine. Ukoliko, naravno, neće doći do nekih većih promjena u Italiji‘‘, dodaje Biškup.

A to će se vidjeti već sredinom lipnja kada će Manpower Hrvatska objaviti novo istraživanje.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam