Menu

Vrdoljak za MS: Potezi šefa SDP-a ne pokazuju da je odlučio biti premijer

ZAGREB- Šef HNS-a Ivan Vrdoljak u razgovoru za Media servis odgovara hoće li pokušati iskoristiti slabost SDP-a, ima li šef SDP-a potencijal vođe i komentira najzvučniju preporuku s Pantovčaka koje je donijelo Gospodarsko vijeće predsjednice...

S Pantovčaka je stigao i savjet o slabljenu kune. Ako je ideja da će se slabljenjem kune dići konkurentnost izvoznika to je potpuna dezinformacija, kaže Vrdoljak, i navodi kako je u industrijskoj strategiji matematički dokazano da naš izvoz nema veze s tečajem kune nego s produktivnišću, efikasnošću... Ja nisam vidio koja je ideja, zaključuje ovu temu.

 

"Ako je ideja izvoz loša je, to ne treba raditi jer će našim građanima poskupiti kredite, i meni i vama i svima nama koji imamo kredite koji su u pravilu vezani, pa i državi, valutne klauzule onda će nam svima biti rate 10 posto veće, zašto to danas raditi ako nemamo pozitivan efekt s druge strane, ako imamo pozitivan efekt da će to donijeti novih 40 tisuća radnih mjesta pa u nekom periodu to učiniti ok, ali ovako izvaliti bez ozbiljnih analiza je neozbiljno i ne treba ljude plašiti opet. To je još jedan balon."Govoreći o situaciji u oporbi i pričima da SDP gubi ulogu lidera u oporbi, a primat preuzima HNS, Vrdoljak kaže kako se mjesto lidera oporbe ne nasljeđuje, niti se samoimenuje. Koji su njegovi planovi?

 

"Ja ne želim uzimati biračko tijelo od desnice, ne želim uzimati biračko tijelo od socijaldemokrata, ja želim samo dati vjerodostrojnost, dosljednost, ozbiljnost ljudima koji se osjećaju građanskim centrom. Mi smo svjesni činjenice da nikada liberali ili građanski centar nigdje u Europi ne može doći do 40 ili 50 posto podrške, ali fokus grupe na 12, 15, 9 ovisno kako u kojoj europskoj zemlji sigurno možemo napraviti."O šefu SDP-a Davoru Bernardiću.

 

"Ja osobno mislim da je on dobar čovjek što je prvi preduvjet za bavljenje politikom, on nije neki kriminalac, mutikaša, barem ja imam takav dojam iskreno, da je on iskren i pozitivan u tome smislu. Prvi potezi kao lidera SDP-a baš ne pokazuju da je odlučio da želi biti sljedeći premijer Hrvatske, jer ako želiš biti sljedeći premijer onda se baviš državom a ne svojim suradnicima."HNS-ova kandidatkinja za Zagreb je Anka Mrak Taritaš i od nje ne odustaju.

 

"SDP izbacuje imena svakih 15 dana neke drugo, jer bježe od odluke. Donijeti odluku je preuzeti odgovornost." O Zdravku Mariću koji se spominje kao mogući HDZ-ov kandidat za Zagreb.

 

"Ja misilim da je Zagreb građanski grad, Zagreb želi biti slobodan. Mi ne možemo voditi ovakvu kampanju recimo u nekim drugim sredinama, Dalmatinskoj zagori, ajmo biti iskreni, Anka tamo teško može pobijediti u Imotskom primjerice, moji su roditelji od tamo tako da imam pravo to reći, ali u Zagrebu da. To nije Zdravko Marić, on je predstavnik konzervativne politike koja će limitirati slobodu pojedinca, tako da ja nemam tu neki poseban strah, ali ne zato što je taj čovjek loš, nego zato što nije dovoljno dobar da bude gradonačelnik Zagreba, a Ana je."

nazad na vrh