×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2044

Menu

Martina Bienenfeld: Nije nam cilj obarati rekorde, želimo da posjetitelji budu zadovoljni

ZAGREB - Paljenjem adventske svijeće na Manduševcu i lampica na Zrinjevcu, sutra se tradicionalno otvara program jedne od najposebnijih i najposjećenijih manifestacija Hrvatske - Adventa u Zagrebu. Tim je povodom u Intervjuu tjedna Media servisa gostovala direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld.
Zagrebačka čarolija ove će godine biti još ljepša, najavila je u Intervjuu tjedna Media servisa, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld. Jedna od tema je - Orašar i baština.

"On nije samo simbol prelijepog baleta, već je u cijelom svijetu postao simbol za božićno i blagdansko vrijeme. Zato smo u Turističkoj zajednici odlučili postaviti brojne figure Orašara. Svaki je drugačiji i ima u sebi skriven moment iz naše baštine, hrvatske tradicije."

Adventski program i ove će godine biti na Trgu bana Jelačića, Europskom trgu, kod HNK, na Strossmayerovom šetalištu... Nova ruta je Advent pod laternom.

"Podsjetila bih slušatelje da je Zagreb jedan od rijetkih gradova, koji ima paljenje plinskih lampi pa smo naše nažigače povezali sa zborovima. Imat ćemo šetnje po Gornjem gradu od Trga sv. Marka do parka Grič, palit će se plinske lampe, a zaborovi će pjevati prigodne pjesme."

Prošle je godine dodana lokacija i u Maksimiru.

"Maksimir je sjajno zaživio, jer su programi bili sjajni i prilagođeni svim uzrastima, pogotovo klincima."

Odlukom Holdinga i uprave ZET-a ove je godine ukinut besplatan javni gradski prijevoz za vrijeme Adventa. No, HŽ je, kaže direktorica Bienenfeld uveo besplatan prijevoz vlakovima iz gradova Zagrebačkog prstena, od ponedjeljka do četvrtka.

"Tu skrećemo pažnju da je možda ljepše doći preko tjedna, a ne samo vikendom kad su velike gužve te da se čar Božića može bolje iskustiti od ponedjeljka do petka. Za prijevoz vlakovima iz cijele Hrvatske u Zagreb, tu je 50 posto popusta na karte."

Za aktivnosti Adventa, uključujući promociju, izdvaja se oko 5,5 milijuna kuna, dok je turistička potrošnja preko 500 milijuna kuna.

"Prošlu godinu smo zatvorili sa 130 tisuća posjetitelja i 230 tisuća noćenja. Ove godine očekujemo blagi porast, međutim nije više bitno obarati rekorde, obzirom da je grad vikendima i prepun, već želimo da naši gosti koji dolaze u Zagreb budu zadovoljni kvalitetom i onime što se nudi."

Direktorica turističke zajednice Martina Bienenfeld, za Media servis komentirala je i aferu ‘adventske kućice‘, odnosno navode da je određeni broj tvrtki povoljno dobio gradske lokacije, a zatim te kućice iznajmljuje ugostiteljima po višim cijenama.

"Nemam informaciju da je to tako. U ingerenciji Turističke zajednice je kreiranje kulturnih sadržaja i njihova promocija. Kako bismo to ostvarili, radimo manifestacije gdje se Turistička zajednica prijavljuje Gradu kako bi dobila dozvolu za korištenje javnih površina, kao i svaka druga javna, fizička ili privatna osoba."

Program dočeka nove 2020. godine još nije poznat.

"Turistička zajednica će na svim našim brojnim lokacijama imati posebno organizirane nove godine, a za sam doček na glavnom gradskom trgu, treba pričekati još koji dan i to pitanje uputiti Gradu Zagrebu."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam