Logo
Ispiši ovu stranicu

‘Alociranje samo 10% budgeta s drugih platformi na radio zapanjujuće povećava doseg kampanje’

ZAGREB - Već smo pisali o tome kako je moć radija kao oglašivačkog kanala sve prepoznatija i kako sve češće pronalazi svoje mjesto u media mixu, što pokazuju istraživanja i iskustva. Što to konkretno donosi klijentima? Između ostalog, značajno, pa i drastično povećanje dosega za isti budget, odgovara Hrvoje Vukušić, direktor agencije amm. i kreativni konzultant AMM Global Instituta.
U koje medije investirati, prema kojima usmjeriti budgete za oglašavanje? Uobičajeno je to pitanje na koje oglašivači i agencije traže odgovor pri izradi planova za media mix. Činjenica je da je radio sve češće u njima i zauzima sve veći dio marketinških budgeta. Za to postoji jako dobar razlog, pojašnjava Hrvoje Vukušić.

‘Studije slučajeva pokazuju da kad se radio uključi u media mix dolazi do značajnog povećanja dosega kampanje. Primjerice, ako se s drugih platformi na radio preusmjeri samo 10% dolazi do 30, 40, pa i 50-postotnog povećanja dosega, a za klijenta je budget ostao isti. Radio po tom pitanju ostvaruje zapanjujuće rezultate. On je sjajan za optimizaciju budgeta, s istom razinom ulaganja isporučuje veći doseg, priliku da komunicirate s onima do kojih još niste došli. Povećava i ukupnu izloženost reklami putem dva ili više medija, a veća izloženost povećava i šanse za reakciju potrošača.’

Radio tako klijentima donosi konkretne rezultate. Stoga ne čudi da investitori kada jednom dođu u pravilu ostaju lojalni platformi, a pristižu i novi. Ipak, još uvijek relativno rijetko bilježimo slučajeve da veći igrači cijeli budget za kampanju investiraju na radio, a takvi slučajevi su u pravilu jako uspješni primjeri oglašavanja. Brojke su na našoj strani, poručuje Vukušić.

‘Dobar primjer je isključivo radijska kampanja koja je povećala prodaju Hyundaija Tucsona za 100%. Vrtila se na dva nacionalna i jednom regionalnom radiju, od kojih agencija amm. ima ekskluzivno pravo zakupa dva od tri, a to su narodni i Antena Zagreb.’

Ovo što mi danas pokušavamo na našem tržištu s alociranjem 10% budgeta na radio u zemljama zapadnog razvijenog svijeta odavno je već standard, oni trenutno investitorima pokazuju što u brojkama za njih znači povećanje udjela radija u mixu sa 10% na 20% i 25%. Učinci se multipliciraju, ROI osjetno raste, benefiti su višestruki’, zaključuje ovu temu Vukušić.

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com