Logo
Ispiši ovu stranicu

Procvat hrvatske IT industrije u jeku globalne pandemije

ZAGREB - Gotovo 28 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, preko 34 tisuće zaposlenih i plaća 60% viša od prosječne neto plaće u Hrvatskoj - to je slika hrvatske IT industrije.

Prema analizi koju je izradila Hrvatska gospodarska komora, IT sektor zabilježio je značajan rast i za vrijeme pandemije koronavirusa. Predsjednik udruženja za IT u HGK Goran Mrvoš rekao je kako Hrvatska može puno naučiti od IT sektora, pogotovo u jeku pojačane digitalizacije.

"Društvo može puno učiti od IT-ja, a IT može puno pomoći društvu da se ta transformacija napravi dobro i kvalitetno. Naravno, u interesu nam je da taj novac koji nam sada dolazi kao pomoć u ovoj situaciji u čim većem dijelu i ostane ovdje. Znači da tvrtke koje djeluju u Hrvatskoj i koje imaju rješenja za neke probleme pomognu društvu s tim rješenjima, pomognu gospodarstvu i svima u okruženju Hrvatske ne bi li taj novac na najbolji mogući način bio utrošen", rekao je Mrvoš.

Rad od kuće, online nastava i narudžbe namirnica preko interneta - digitalne tehnologije postale su ključan dio našeg svakodnevnog života tijekom pandemije. Upravo su u tom periodu IT tvrtke zabilježile značajan rast, a najveći se dogodio u Gradu Zagrebu, Istarskoj i Zagrebačkoj županiji. Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat.

"Može se reći da je kriza omogućila poslovnu transformaciju u okvirima nove realnosti. Digitalne tehnologije postale su nužan alat za razvoj i održivost poduzeća. Zbog toga je jasno kako je IT industrija bila jedna od rijetkih koja je u pandemijskoj 2020. godini ostvarila rast i to od 3%", rekao je Horvat.

Hrvatska gospodarska komora IT sektoru u 2022. godini predviđa više od 34 milijarde kuna prihoda. S rastom zaposlenih od gotovo 6% i preko 700 milijuna eura vrijednih usluga izvezenih na strana tržišta, ovaj brzorastući sektor svakako je vrijedan doprinos hrvatskom gospodarskom napretku.

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com