Menu

Božinović za MS: Splitska vlast pokušava za vlastitu nesposobnost optužiti policiju

ZAGREB - Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovorio je na prozivke splitskog dogradonačelnika da je MUP u Splitu kapitulirao, osvrnuo se na situaciju u oporbi uoči parlamentarnih izbora, ali i usporedio Hrvatsku danas i prije 10 godina kada smo postali članicom EU-a. S Božinovićem je razgovarala Andrea Marić.

Prije 10. godina postali smo dio EU-a, jubilarna godišnjica ulaska je 1. srpnja, a Božinović je napravio komparaciju Hrvatske prije 10 godina i danas, odnosno nabrojao što smo sve dobili ulaskom u Uniju, u međuvremenu i eurozonu i Schengen.

''Hrvatska je postala jedno veliko gradilište, danas Hrvati kada putuju u Europu više ne moraju nositi sa sobom putovnice, ne moraju čekati na graničnim prijelazima, mogu koristiti svoju valutu u većini zemalja Europske unije. Naravno EU je puno više od toga i zajednica vrijednosti''.

Kada govorimo o Schengenu, nezaobilazna tema su ilegalne migracije i pritisci na hrvatsku granicu, koja je od ove godine i vanjska granica EU-a. Sve više migranata u zemlji, sve više stranaca pa i izolirani slučajevi napada na strane radnike, nedavni slučaj trojice Afganistanaca osumnjičenih za ubojstvo sunarodnjaka kod zagrebačkog Paromlina... Jasno je da kod dijela građana izlazi na vidjelo ksenofobija. Na pitanje imamo li razloga za brigu, Božinović odgovara:

''Zabrinuti ne trebamo biti. Što se tiče nošenja s tim izazovom, vidite da mi s jedne strane pokazujemo vrlo visoku razinu operativnosti, uključujući taj slučaj koji je policija riješila, što je bitno. Tako je bitno da policija uvijek predana i rješava sve krizne situacije. Razloga za ksenofobiju naravno nikad ne bi trebalo biti, a nema ga ni ne bi ga trebalo biti ni danas''. U Hrvatskoj je sve više i strane radne snage. U prvih šest mjeseci ove godine izdano je za 47 posto više dozvola nego lani.

"Prošle godine je izdano nekih 124.000 radnih dozvola, dakle mi smo već tu blizu tim prošlogodišnjim brojevima, što znači da do kraja godine će sigurno biti više od 150.000''. Ranije je ministar istaknuo da je Hrvatska jedna od najsigurnijih turističkih destinacija i siguran je da ćemo zadržati takvu reputaciju. Kad govorimo o turizmu, zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević optužio je MUP na čelu s Božinovićem da su kapitulirali po pitanju održavanja javnog reda i mira u Splitu, da su podbacili jer bi policija trebala obuzdavati turiste koji se neprimjereno ponašaju po centru grada i time otežavaju život građanima. ''Policija je postupala po svim dojavama, uključujući i dojave redarske službe'', rekao je ministar.

"Potpuno neodgovoran istup i pokušaj da se za vlastitu nesposobnost optuži nekoga drugoga. Iz svega se vidi da je to jedan potpuno nepostojeći koncept kako misle razvijati turizam u Splitu. Ako misle razvijati turizam tako da na svakom kutu u Splitu treba biti policajac, to ne znam ni za jedan relevantan turistički grad u svijetu, da razvija turizam na takav način''.

Rekao je da se ne sjeća da je ovakva situacija bila dok je Split vodio HDZ i da je zapravo 'kapituliralo nepostojanje održive politike u turizmu''.

"Da bi razvijao turizam moraš stvoriti neke uvjete. Zatvorili su Žnjan gdje su se mladi znali navečer okupljati i što je bilo puno bolje jer nisu svi bili koncentrirani u centru grada. Zapravo sve što je u Splitu je u centru grada, to samo govori da nisu planirali ono što su rekli da će napraviti, a to je da će Žnjan urediti. Oni su samo srušili ono što je bilo tamo i nisu napravili ništa i sad im je kriva policija''.

Ilegalne utrke po Zagrebu, nedavna prometna nesreća u Buzinu koja je završila s pet ozlijeđenih, neprijavljena okupljanja poput onoga u zagrebačkom Blatu gdje je stigla karavana jurilica i gdje je teško ozlijeđeno jedno dijete... Upitali smo ministra jesu li dovoljne pooštrene kazne za prometne prekršaje ili treba još nešto učiniti da se ovakve situacije spriječe. Istaknuo je da su visoke kazne, ali prije svega brza reakcija, najbitnije za prevenciju.

"Mogu iznijeti primjer Blata, policija je privela organizatora, prijavila ga je prekršajno i sud ga je odmah osudio. Ne samo da je sud brzo reagirao na prijavu policije, već je policija kazna više od 10 sudionika te karavane. Mislim da je sve skupa više od 4.000 eura kazni naplatila toj ekipi koja se nije udostojila zatražiti dozvolu''.

Okrenuo se Božinović potom na dnevnopolitičke teme, prije svega na nadolazeće parlamentarne izbore. Na pitanje je li HDZ već u kampanji, odgovorio je:

''HDZ nije u kampanji, ali kampanja vam počinje dan nakon izbora. HDZ je izašao na izbore sa svojim programom, sve ono što smo naveli u tom programu smo, pogotovo glavne stvari, ispunili i što se nas tiče mi smo spremni. To nije upitno''.

Nije htio otkriti hoće li raspisati parlamentarne prije europskih izbora, ali se osvrnuo na stanje u oporbi, koja se, kaže bavi sama sobom i na sve druge gleda kao na neprijatelje. Tu prije svega misli i na odluku Možemo da ne ide sa SDP-om u koaliciju.

''Mislim da je ishod tog razgovora i dogovora između te dvije stranke bio jasan svima, osim možda gospodinu Grbinu i možda još nekome tko se nadao. Oni nisu shvatili da je za Možemo zapravo njihova glavna borba tko će biti lider ljevice i da tu ne vide SDP''.

 

- Koga Vi vidite kao lidera opozicije Možemo ili SDP i od koga se osjećate ugroženo?

''Mi uopće ne gledamo u tom smjeru. Mi smo koncentrirani na svoje politike''.

Rekao je da će HDZ na iduće izbore izaći kao i do sada što se tiče partnera, a na pitanje očekuju li jednako dobre rezultate kao i na prošlim izborima kada ih je svakako pogurala i borba protiv pandemije koronavirusa, odgovorio je:

"Prirodno je da se nadaš boljemu, a mislim da je i naš optimizam realan. Jer kad razgovarate s ljudima koji nisu opterećeni politikom i nisu članovi nijedne stranke pa vam dođu i kažu da teško mogu vidjeti nekoga od današnjih oporbenih čelnika u poziciji preuzimanja odgovornosti za Hrvatsku. Ljudi ne žele u toj mjeri riskirati''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam