Menu

Bilek za MS otkrio tko je dao potpise Plenkoviću, o novoj Vladi: Bit će teško, mi ćemo biti korektiv

ZAGREB - Nakon što je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predao 78 potpisa i od predsjednika Zorana Milanovića dobio mandat da treći put zaredom sastavi Vladu, saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek otkrio je u Intervjuu tjedna Media servisa tko je od manjinaca dao svoj potpis. U razgovoru s Andreom Marić osvrnuo se i na to kako će izgledati suradnja kluba predstavnika nacionalnih manjina s HDZ-om i DP-om, kakvu ćemo vlast imati iduće četiri godine, ali odgovorio na pitanje hoće li itko od manjinaca 'čuvati' mjesto potpredsjednika Vlade za predsjednika DP-a Ivana Penavu.
Računica je jasna, Plenkoviću je za većinu trebalo 76 potpisa, predao ih je 78, a kad se oduzmu mandati HDZ-a i DP-a, još ih je pet više. Jedan dolazi od Vesne Vučemilović, a ostali od predstavnika nacionalnih manjina. Bilek nam je otkrio tko je sve podržao tehničkog premijera za mandatara i da ponovno postane premijer.

''Ono što mogu potvrditi u ovom trenu da su ispred kluba zastupnika nacionalnih manjina od tih 78 potpisa četiri naša. Potpisi koji su predani su od gospodina Roberta Jankovicsa, Veljka Kajtazija, Armina Hodžića i moj''.

Dali su podršku mandataru, a što se tiče podrške Vladi, ističe da je njima u klubu najbitniji program buduće Vlade.

''Naravno bile su tu u startu i neke nepremostive razlike između nekih od sudionika pregovora, koje vjerujemo da smo i obećanjima Andreja Plenkovića, ali i u određenim razgovorima malo stavili sa strane. Tako da vjerujem da ćemo nakon ovoga u idućih tjedan dana i tjednima koji su pred nama zajednički komunicirati i ono što želimo da bude sastavni dio programa Vlade, da ćemo uspjeti staviti u program prije svega operativne programe za nacionalne manjine, neke stvari koje se vežu na ljudska i manjinska prava''.

Istaknuo je da je bilo jasno od početka da SDSS i DP ne mogu biti u kombinaciji i da je zato SDSS uskratio potpise. Svjestan je, kaže, da će vladajuća većina ovog puta biti drugačija, a na pitanje je li zabrinut, odgovara:

''Nisam zabrinuti i uvijek sam optimist. Nisam naivac, recimo to tako, koji će misliti da će se biti u redu, da će sve biti divno, krasno. Ima tu velikih razlika, ima tu velikih izazova koji su pred nama, prije svega tu su izazovi u funkcioniranju uopće. Uvijek se razgovaralo, mislim da su tu razgovor i dogovor najbitniji. Mi se tu nadamo biti i dalje taj korektiv prije svega i određeni faktor stabilnosti Vlade Republike Hrvatske, kao što smo bili do sada''.

Spomenuo je i on 'the cunning plan' koji je, kaže provediv i održiv.

''Mi smo jedna heterogena skupina ljudi, zastupamo različite nacionalne manjine i kod nas u klubu je ta mogućnost da se glasa različito, temeljem stavova kako pojedinca, tako i svojih baza. Vjerujem da ćemo na masu zakonskih prijedloga koji će biti od strane i Domovinskog pokreta, ne samo od strane HDZ-a, ali možemo reći ukupno od Vlade Republike Hrvatske, da ćemo za veliki dio vjerojatno tih prijedloga biti za svi, a bit će dio prijedloga gdje ćemo vjerojatno imati amandmane, gdje ćemo vjerojatno glasati možda suzdržani, možda protiv''.

Na pitanje može li se budućoj Vladi ponoviti scenarij kao ranije s MOST-om i koliko će ovakva Vlada biti stabilna, Bilek odgovara:

''Neće biti lako. Na neki način uvijek volimo kad su izazovi pred nama. Ovo je izazov koji je došao po volji građana RH, znači to je nešto što je postavljeno pred politiku u RH i ja vjerujem da ćemo u tome uspjeti. Što se tiče stabilnosti, naravno to se nikada ne zna, ali ja vjerujem da bi ova većina, ako bude korektna, ako bude uvažavanja dosadašnjih pravnih stečevina Republike Hrvatske, vjerujem da ona ima budućnost''.

Osvrnuo se i na zahtjeve kojima uvjetuje svoju podršku budućoj Vladi Stjepo Bartulica iz DP-a, među kojima je i 'prekid ideološke kolonizacije RH'.

''Kad sam pričao s nekim članovima DP-a, HDZ-a i direktno s Andrejem Plenkovićem, meni je drago da to nije jednostavno uopće u provođenju i ne može biti baš direktno pojedinac taj koji određuje neke stvari. A iz Domovinskog pokreta mi je drago što sam čuo da to nije stav cijelog Domovinskog pokreta, a i to je i sam gospodin Bartulica na neki način komunicirao. To su njegovi zahtjevi''.

Što se tiče raspodjele resora koji će pripasti DP-u, kaže da se ne slaže s oporbom koja ih već naziva 'imovinski pokret'.

''S jedne strane mi je drago što će resore koje je DP u proteklom mandatu najviše napadao i predlagao različite stvari, preuzeo i to je preuzimanje odgovornosti. Vidjet ćemo što će moći napraviti. Ja vjerujem da će to i mediji sa znatiželjom stvarno promatrati i s jednim korektnim pristupom i da će o tome izvještavati i da će ih pitati upravo to što su napravili''.

Za kraj je odgovorio na pitanje i je li istina da bi Robert Jankovics mogao 'čuvati' mjesto potpredsjednika Vlade bez portfelja predsjedniku DP-a Ivanu Penavi dok ne okonča gradonačelnički mandat.

''Nemam tu informaciju, osim da smo s Robertom razgovarali. Koliko znam nitko od trenutno izabranih zastupnika nacionalnih manjina ne preferira mjesto potpredsjednika Vlade bilo bez portfelja, za društvene djelatnosti ili za neko čuvanje''.

nazad na vrh