Menu

Dolenec za MS o incidentu u zagrebačkoj školi: Stvar se ne rješava jer nema uspješne suradnje roditelja i škole

ZAGREB - Traju upisi u gradske vrtiće, za vikend se u Zagrebu sprema još jedna Hod za život, a pred nama je i Dan Grad Zagreba pa smo u Intervjuu tjedna Media servisa ugostili zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Danijelu Dolenec s kojom je Andrea Marić prošla spomenute teme, kao i još neke aktualnosti.

Dolenec se osvrnula na incident u jednoj osnovnoj školi u Zagrebu, gdje se učiteljica zaključala s učenicima u razred, zbog straha od 9-godišnjaka za kojeg tvrde da zlostavlja vršnjake i izdvojen je s nastave. Na kraju je morala intervenirati i policija, uključeni su i odvjetnici i brojne institucije od resornog Ministarstva, pravobraniteljice za djecu, Centra za socijalnu skrb do Gradskog ureda za obrazovanje.

"To je situacija koja se već neko vrijeme ne uspijeva uspješno riješiti na razini škole i cijeli niz institucija uključio se ovdje, jer se nažalost radi o slučaju gdje nemamo uspješnu suradnju između roditelja i škole. Mi kao gradski ured na razini grada nemamo puno ingerencije, osim što nam je naravno iznimno stalo da se stvar riješi što prije i na dobrobiti škole i samih učenika".

Osim nužne edukacije svih u obrazovnom sustavu da prepoznaju nasilje i adekvatnije na njega odgovore, na čemu Grad Zagreb radi kroz projekt s UNICEF-om, izdvojila je još jednu stvar na kojoj treba poraditi.

"Ono što mislim da ćemo trebati iz ovog slučaja naučiti je kako unaprijediti te protokole, jer sigurno da ni djecu koja pohađaju tu školu ni roditelje ne zanima da se institucije između sebe ovako loptaju i da to neki broj tjedana traje. Mislim da se takve situacije moraju riješiti ranije jasnim protokolima, kada je tko za što zaslužan i kada je tko za što odgovoran".

U Zagrebu su u tijeku upisi u vrtiće i traju do 23. svibnja. Budući da je prošle godine bio rekordan broj prijava, najviše za jaslice i da su prvi puta zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj i ti roditelji predavali zahtjeve za upise, a da veliki broj djece nije dobio mjesto, zamjenica gradonačelnika nam je iznijela očekivanja od ove godine.

‘‘Očekujemo bolju situaciju u broju upisane djece i ponovno dinamičke upise tijekom godine‘‘, rekla je Dolenec.

"Računamo da će biti manje, da najveći dio djece, koje su iz korisnika te mjere, da smo ih već upisali, a s druge strane ovaj trend jaslica, očekujemo da će i dalje biti jako izražen. Ako nama i dalje 70 ili 80% zahtjeva budu za jaslice, onda to znači da je ukupni broj upisane djece manji, jer su jasličke skupine manje. Mi s jedne strane na to računamo, u smislu da ovi novi kapaciteti, dakle gradimo 10 vrtića trenutno, oko pola njih, dakle, 500-tinjak mjesta računamo za početak pedagoške godine, u rujnu i onda bi do kraja godine trebali otvoriti preostalih pet vrtića".

Ukupno je to oko tisuću dodatnih mjesta, no ni taj broj neće zadovoljiti potrebe roditelja u Zagrebu.

"Mi ove godine sigurno još nećemo moći upisati sve, znate da nam je cilj da upišemo sve, sada je ovih 14 projekata vrtića. Mi pripremamo novu generaciju, još 14, kada svih 28 vrtića izgradimo, onda ćemo biti sigurni da možemo zapravo odgovoriti na sve zahtjeve u Zagrebu, za potrebe za vrtić".

Osvrnula se i na to zašto djeci nakon što prođu rehabilitaciju u SUVAG-u u smislu cjelodnevnog boraka nije omogućen lakši povratak u vrtić i moraju ponovno prolaziti postupak upisa.

"Nismo imali još nijednom slučaj da dijete koje je bilo u vrtiću u SUVAG-u nakon toga ne nađe mjesto u gradskom vrtiću. Naš odgovor za sada je da moraju proći proceduru upisa. Mi imamo djece i drugdje u gradskim ustanovama ili koje uopće nisu bile uključene u vrtiće a koje kroz proces upisa mislimo da je fer istovremeno razmatrati, jer znači naša svaka gradska ustanova, svaki vrtić ima stručni tim i sada dok traju upisi evoluira se svako dijete, pa i dijete s teškoćama, kako će se uklopiti u koju grupu i slično. Tako da nismo u poziciji i ne bi bilo ni fer da se jedna gradska ustanova SUVAG, tretira drugačije od drugih naših gradskih ustanova".

U subotu će se održati još jedan Hod za život. Znamo da su prošle godine tražili od Grada postavljanje zastava i njihov logo na fontanama, što je Grad odbio pa su ih tužili, a sud je tužbu odbio. Što je s ovom godinom? Jesu li ponovno imali iste zahtjeve i kako će gradska vlast odgovoriti?

"To što se tiče zastava, to su ipak neki simboli grada i dok god smo mi Gradska uprava s vrijednostima za koje se mi zalažemo, od rodne ravnopravnosti i zaštite prava na siguran pobačaj, manifestacija koja ima dijametralno suprotne stavove, ne može dobiti gradske zastave. Isto postupamo i sada. Opet smo odobrili javnu površinu, okupljanje, sve može kao i do sada. Dobili smo zahtjev za zastavama, još nije riješen, ali evo mogu ovako neformalno reći da ćemo postupiti isto".

A kako se bliži 31. svibnja kada se obilježava Dan Grada Zagreba, Dolenec nam je otkrila što pripremaju za proslavu. I ovog puta će se na svečanoj sjednici Gradske skupštine uručiti nagrade Grada Zagreba istaknutim pojedincima.

"Svi naši gradski kulturni centri napravili su dodatne programe, od radionica za djecu, glazbenih programa, mini festivala i slično, tako da bi se trebalo zapravo u svim gradskim četvrtima, od Dubrave i Sesveta, sve do Trešnjevke i Maksimira i drugdje, imati bogat kulturni program. Malo je i turistička zajednica podebljala svoje programe za petak. Trebamo voditi računa da je dan prije i Dan državnosti, nama u Zagrebu je i Dan hrvatskih branitelja Grada Zagreba, tako da imamo zapravo dva dana dosta bogatih manifestacija i prilika je to da budemo više zajedno".

Za kraj je na dan kad je konstituiran 11. saziv Sabora, nakon što je stavila svoj mandat u mirovanje zbog dužnosti koju obnaša, komentirala i kakvu ćemo Vladu dobiti, budući da su poznata gotovo sva ministarska imena.

"Ne znam da li ćemo govoriti od četiri godine, hoćemo li imati stabilnu situaciju za četiri godine, to ćemo tek vidjeti, nismo preoptimistični oko ove nove Vlade, vidjet ćemo. No, mi ćemo kao grad Zagreb naravno i dalje sa izvršnom vlašću na državnoj razini surađivati korektno i u interesu građana grada Zagreba".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam