Menu

Fra Stjepan Brčina za MS: Mladi traže sadržaj, zaista su veliki pregledi naših propovijedi i kateheza na društvenim mrežama

ZAGREB - Lipanj je rezerviran za još jedan u nizu Antunovski hod mladih. Nešto više o njemu, ali i o duhovno-duhovitim večerima mladih zbog kojih se rijeke ljudi slijevaju u Baziliku svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu u Intervjuu Media servisa otkrio nam je fra Stjepan Brčina.

8. lipnja održat će se 6. Antunovski hod mladih. Broj sudionika je iz godine u godinu sve veći. Ovogodišnji počinje svetom misom u podne u svetištu sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, potom povorka kreće prema bazilici sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu prateći križ s relikvijama sv. Antuna. Put je dug 16 km, a zaustavljanja su predviđena u Dubravi te na Trgu bana Josipa Jelačića.

Hod završava euharistijskim klanjanjem i zahvalnim slavljenjem u bazilici sv. Antuna.

‘‘Kad vidite na ulici toliku rijeku mladih koji slave Boga, koji pjevaju, koji su nasmijani, mlada slika Crkve, mnogi prolaznici koji prolaze pitaju što je ovo, što se događa, otkud ova eksplozija radosti, da tim mladima nije teško hodati 16 kilometara po kiši, suncu, imali smo svakakve prigode. U duhovnosti postoji jedna stvar, što je čovjek fizički više umoran, duhom i srcem je više otvoren za duhovno‘‘.

Fra Stjepan Brčina slovi za jednog od najpopularnijih svećenika u Zagrebu. Oko sebe okuplja brojne mlade koji svakog četvrtka dolaze na duhovno-duhovite večeri.

‘‘Jedno mjesto, jedna crkva gdje je susret otvorenog tipa, gdje te nitko ne pita tko si i što si. Tamo dolaze i poznate osobe i obične osobe i siromašni i bogati i svi se osjećaju slobodno što je najbitnije. Nitko nikog ne gleda, niti se netko bavi nekim nego svatko gleda svoje srce i ono mi je lijepo vidjeti da kad sam susret završi se ostajemo družiti i da se mladi povezuju, upoznaju, razmjenjuju iskustva‘‘.

Za evangelizaciju se vješto služi i društvenim mrežama. Moglo bi se reći da se fra Stjepan Brčina prometnuo u pravog influencera - na Instagramu ga prati gotovo 74 tisuća ljudi, a i njegov YouTube kanal ‘‘budiFRAjer‘‘ vrlo je popularan među mladima.

‘‘Ja smatram da je jedan papa lijepo rekao - da je internet novi kontinent. Mi više ne moramo ići u Afriku, ne moramo ići na bilo koji drugi kontinent da misionarimo, dovoljno je otići na društvene mreže. Puno puta me pitaju zašto me mladi prate. Mladi prate sadržaj. To je još jedan pokazatelj koliko mladi traže sadržaj. Ja ne stavljam tamo svoje fotografije, što jedem, što pijem, s kim sam, gdje putujem, nego stavljam duhovni sadržaj. To je jedan lijep znak da mladi traže, zaista su veliki pregledi i naših propovijedi i naših kateheza na YouTube kanalu, na društvenim mrežama‘‘.

Pitali smo fra Stjepana Brčinu s čime mu se najviše obraćaju mladi i što ih najviše tišti.

‘‘Najviše su ti problemi ljubavni, primjerice kad dođe do prekida ili puno puta se dogodi kad netko od mladih se nađe u vezi i onda istinski dođe do obraćenja srca, kad osoba počinje shvaćati neke moralne stvari, kad se počinje mijenjati i onda odnos dolazi u krizu. Primjerice, jedna osoba krene tim putem, a druga ne. Jako je puno obiteljskih problema, prisilnih misli, depresija, samopouzdanje. Iznenadili biste se, ali jako su ranjeni‘‘.

Iz svog iskustva rekao nam je i koliko mladi istinski žive svoju vjeru.

‘‘Ovo što ja vidim, s ovima s kojima sam ja okružen, da nekada ostanem fasciniran jer jako žive. Danas su se mladi, ne samo mladi, već vjernici općenito, to je i jedan poznati teolog rekao, današnji kršćani ili će biti mistici ili ih neće biti. Živimo u tom periodu da se ne treba toga plašiti jer bit će ta podjela još jasnija - ili živiš vjeru ili ne živiš. U Knjizi Otkrivenja piše: Ili si vruć ili si hladan, ako si mlak, ispljunut ću te iz svojih usta‘‘.

Nalazimo se u zaista izazovnim vremenima - bijesne ratovi, ekonomska situacija je za mnoge nepovoljna... Kako ljudima vratiti nadu?

‘‘Mi uvijek dramimo, govorimo da je ovo najgore vrijeme, prije se živjelo bolje ili gledamo u budućnost, ma sad nam je Gospodin dao ovo vrijeme, mislite da je drugima bilo lakše ili će onima koji će doći iza nas biti lakše? Stvar je u tome što unosiš u sebe, čime se hraniš. Normalno da ako današnji čovjek ide čitati medije, portale i ostalo, pa možeš se nakon toga odmah ići ubiti. Ako odeš čitati Bibliju ili se odeš hraniti pozitivnim stvarima i da ne znaš da je to bilo, ti sam odlučuješ čime se hraniš, to onda i postaješ. Ako se hraniš negativnim stvarima nećeš u sebi probuditi nadu, a ako se hraniš Božjom riječju koja tebi 365 dana kaže: Ne boj se, naravno da ćeš se onda početi tako ponašati i osjećati. Na nama je izbor‘‘.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam