Menu

Građanske inicijative za MS: Na djelu je samovolja Vlade, građani ih trebaju kazniti

ZAGREB - Nakon što je Ustavni sud odbio žalbe građanskih inicijativa "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje" o procesu prikupljanja potpisa za referendume o povlačenju ratifikacije Konvencije i izmjenama izbornog sustava, u Intervjuu tjedna Media servisa gostovali su koordinatori tih inicijativa Kristina Pavlović i Luka Mlinarić. Vlada je izvijestila da nisu prikupili dovoljno potpisa, u što oni sumnjaju, a u intervjuu su najavili koji su im sljedeći koraci, ali i komentirali potez Ustavnog suda. S njima je razgovarala Andrea Barać.

Kristina Pavlović ponavlja da proces provjere prikupljenih potpisa za referendum o povlačenju ratifikacije Istanbulske konvencije nije odrađen po zakonu.

 

"Vlada je činila što ju je volja, a ne bih rekla da je Ustavni sud naše žalbe odbacio", naglasila je.

 

 

 

"Ustavni sud nije ni ulazio u meritum stvari, nije ni odgovorio na naše argumente. Mi smo podnijeli tri žalbe u rujnu, studenome i siječnju. Odgovorio je samo na onu iz rujna. Moglo bi se reći da se samo osvrnuo na našu žalbu, a glavnina njihove odluke odnosi se na to da se ograđuju od zakonskih pitanja koja nisu definirana", istaknula je Pavlović.

 

 

Luka Mlinarić iz inicijative "Narod odlučuje" podsjeća kako ovo nije prvi put da se opstruira volja građana na referendumu o izmjeni izbornog sustava.

 

"Činio je to i SDP 2014. godine, dok je ministar uprave bio Arsen Bauk koji je opstruirao inicijativu 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom'."

A onda je rekao što očekuje u nastavku cijelog procesa, kakva god bila odluka Sabora, unatoč naklonjenosti Ustavnog suda Vladi.

 

 

 

"U svakom slučaju, kada Sabor donese odluku i ako ona bude nepovoljna, mi je možemo osporavati na Ustavnom sudu. Doista vjerujem da će Ustavni sud prihvatiti sve naše argumente koji su čvrsti i jasni i koji zaista pokazuju da je Vlada tu činila poteze koji nisu u skladu sa zakonom", istaknuo je Mlinarić.

 

 

Kristina Pavlović baš i nema vjere u Ustavni sud i najavljuje sljedeći korak inicijative:

 

 

 

"Na potezu je sada Sabor, koji bi se trebao obratiti Ustavnom sudu i očekujemo, s obzirom na ono što je dosad učinjeno i na temelju izjava Miroslava Šeparovića, da će sud reći kako je Vlada u pravu. Naš sljedeći korak je Europski sud za ljudska prava."

 

Ovog tjedna prvi se put sastala radna skupina koja će raditi na novom Zakonu o referendumu. Ni Pavlović ni Mlinarić nemaju velika očekivanja od skupine, a ni od novog zakona.

 

 

 

 

"Ne očekujem puno od toga, smatram da bi to u prvome redu trebali biti građani, odnosno netko tko je nepristan. Mislim da su opasne najave koje kažu da bi se definirale teme koje ne bi smjele biti teme referenduma. Tu se spominju ljudska prava, međutim, ljudska prava svi tumače kako hoće. Opet bi trenutni sastav Ustavnog suda određivao, koji je, vidimo sada, pristran, a to bi opet bilo onako kako odgovara Vladi", smatra Pavlović.

 

 

 

 

"Smatram da je nedopustivo da u radnoj skupini nema profesora ustavnog prava ni ljui koji su sve ove godine pokretali i provodili referendumske inicijative. Ako poslušate izjave ministra Lovre Kuščevića, vidjet ćete da planira postrožiti Zakon o referendumu. Na primjer, najavljuje prikupljanje potpisa samo u tijelima javne vlasti, što bi potpuno otežalo otežavanje i onemogućilo da ljudi daju svoj potpis", rekao je Mlinarić.

Budući da i zagovornici Konvencije negoduju jer se ona ne provodi i smatraju je samo mrtvim slovom na papiru, na pitanje zašto onda trošiti energiju i novac na, očigledno, bezvrijedan papir, Pavlović je odgovorila:

 

 

 

 

"Nama je drago, bez obzira na kako će završiti ova inicijativa, da se u prošloj godini puno govorilo o Istanbulskoj konvenciji i rodnoj ideologiji. Vjerujem da će se ona puno sporije i teže uvoditi u Hrvatsku."

 

 

Dva referendumska pitanja inicijative "Narod odlučuje" odnose se na izmjene izbornog sustava, odnodno na zastupnike nacionalnih manjina, no kako gledaju na prelaske između klubova i političku trgovinu u Saboru? Mlinarić na to kaže:

 

 

 

 

"To je upravo jedan pokazatelj narodu da je važno mijenjati izborni sustav. Zašto je važno spriječiti ili barem u velikoj mjeri onemogućiti tu političku trgovinu i korupciju, pogotovo nakon parlamentarne krize, kada smo imali dvoje izbore u godini dana".

 

Za kraj su prokomentirali odnos Vlade općenito prema građanima i građanskim inicijativama. Oboje su složni da je na djelu samovolja vladajućih.

 

 

 

"Smatram da je očito da se svaka vlada, pa tako i ova, bojala neposredne demokracije, da se boje onoga što građani žele odlučiti i što smatraju da je važno da narod o tome odlučuju neposredno. To je ta neposredna demokracija koja, nažalost, u gotovo 30 godina naše demokracije, nije zaživjela", zaključio je Mlinarić.

 

 

 

"Ja se nadam da građani to vide i da će ih kazniti na izborima jer ovo je prevršilo svaku mjeru", istaknula je Pavlović.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam