Menu

Kujundžić za MS: Nisam razmišljao o ukidanju prava na priziv savjesti

ZAGREB - Problem lista čekanja, priziv savjeti kod liječnika i Zakon o pobačaju, skupi lijekovi za rijetke bolesti i održivost zdravstvenog sustava u Hrvatskoj teme su koje smo prošli s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u Intervjuu tjedna Media servisa. S ministrom je razgovarala Andrea Barać.

"Liste čekanja su problem u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Mi smo uveli prioritetne liste čekanja za teško oboljele i na taj je način u prošloj godini riješeno 20 tisuća pacijenata, a prošle godine obavljeno je više dijagnostičkih i terapijskih postupaka nego prethodnih godina", istaknuo je ministar Kujundžić.

 

 

 

"Što se tiče lista čekanja one u elektroničkom smislu nisu uređene tako da parcijalni pristupi negdje pokazuju da su nešto dulje ili kraće, ovisno koju ste bolnici pogledali. Sustav elektronički uređujemo, a liste čekanja su i izazov i problem s kojim se trebamo nositi i pokušati ih skraćivati. Međutim, s tehničkim, ljudskim i financijskim resursima koje imamo, one ne mogu biti riješene", rekao je ministar zdravstva.

A koliko bi nam resursa trebalo da se taj gorući problem riješi?

 

 

 

"Ako u prosjeku u razvijenoj Europi po glavi stanovnika troše 5 tisuća eura, a mi trošimo oko 750, onda je jasno da je novac problem. Ali s ovom količinom sredstava koje imamo hrvatska medicina je na zavidnoj razini. U tom smislu mi ne zaostajemo ni u jednom bitnom segmentu za razvijenim zemljama".

 

Drugi problem su liječnici koji zbog priziva savjesti odbijaju raditi abortuse. Na pitanje razmišlja li u smjeru ukidanja priziva, ministar je odgovorio:

 

 

 

"Nisam razmišljao. Ono što budi veliku pozornost je Zakon o prekidu trudnoće u kojem kontekstu je i priziv savjesti. To je vrlo osjetljivo s bilo kojeg aspketa i zato ćemo tražiti odgodu od Ustavnog suda na dvije godine kako bi se to što bolje pokušalo riješiti. To je toliko kompleksno i jednostavnog rješenja nema, uključujući i priziv savjesti", tvrdi Kujundžić.

 

Ako odgodu od Ustavnog suda dobije, pitali smo ministra možemo li očekivati mišljenje Povjerenstva u njegovu mandatu.

 

 

 

"Može se očekivati. Intenzivno će se raditi na tome, kao što i sada radno tijelo na tome radi. Uspoređuju zakone i što su oni diljem svijeta donijeli", rekao je Kujundžić.

 

 

 

A na pitanje hoće li biti sankcija jer se neće ispoštovati prvi rok Ustavnog suda, ministar odgovara negativno i tvrdi da je to je nešto što je zakonski normalno i moguće. No ne strahuje ako se pojavi nova referendumska inicijativa na ovu temu.

 

 

 

"Mislim da demokracija dopušta bilo koje inicijative i sve je to za razumjeti. Sve te inicijative ako su na zdravim temeljima otvaraju dijalog na nacionalnoj razini. Jedino na širokom dijalogu, razumijevanju i uvažanjavanju mogu se iznjedriti bolji oblici".

 

Što se tiče zabrinjavajućeg trenda porasta napada na medicinsko osoblje, ministar podsjeća da su prošle godine ishodili izmjene Zakona o kaznenom postupku.

 

 

 

"Držim da će najveći učinak biti bolja i brža primjena Kaznenog zakona. Ovim putem upućujem poziv svim građanima u Hrvatskoj da ne manifestiraju agresiju prema ljudima koji brinu o njihovu zdravlju", rekao je ministar zdravstva. Danas završava javno savjetovanje o Pravilniku za lijekove. Posebno strahuju dijabetičari od uvođenja naplate na sve inzuline.

 

"Decidirano tvrde iz HZZO-a da za sve oblike lijekova postoje zamjenski. I oni prihvaćaju najnižu ponuđenu cijenu iz grupe lijekova koje imaju jednaku valjanost. Održati solidarno zdravstveni sustav dostupan svima, znači vrlo racionalno i pošteno gospodariti. Ne gledati samo jednu skupinu pacijenata, treba gledati sve pacijente", tvrdi Kujundžić.

 

 

 

Napominje da je bitan kriterij za sastavljanje liste lijekova učinkovitost terapije.

 

 

 

"U nastojanju pomoći svakome i dati mu sve, no ako dokaza nema, a medicina se temelji na dokazanosti, onda to treba malo kritičnije gledati. Na tome rade struka i povjerenstva". Kada govorimo o skupim lijekovima poput Spinraze ili Brineura, na pitanje je li moguće da svi oboljeli kojima su ti lijekovi potrebni iste i dobiju, Kujundžić je rekao:

 

 

 

"Moguće je, to odlučuje struka. To ne odlučuje politika, pojedinci ni mediji ni prosvjedi. Inače ćemo ući u anarhiju i jedno štetno djelovanje".Djevojčica Nadia iz Pule koja boluje od Battenove bolesti lijek će dobiti. Konkretno smo pitali ministra što je s malom Evom iz Šibenika koja boluje od iste bilesti.

 

 

 

"Ako je je dobila djevojčica iz Pule, zašto ne bi i djevojčica iz Šibenika. U komunikaciji s povjerenstvom ne smijem biti. Možete zamisliti što bi bilo kad bi ministar svako malo govorio stavljajte ovaj lijek, ovaj nemojte. To bi onda bio užas", istaknuo je Kujundžić.A Fond za skupe lijekove u koji dobrovoljno mogu uplaćivati svi zainteresirani trenutno je na 1,5 milijardi kuna, otkrio je. S obzirom da svjedočimo vrhunskoj tehnologiji i najnovijim načinima liječenja u našim privatnim klinikama, a namjerava se jačati medicinski turizam, postoji li mogućnost da se građanima kroz ugovore s HZZO-om omogućiti liječenje u tim bolnicama?

 

 

 

"Bilo bi idealno kada bismo svim Hrvatima mogli omogućiti da se liječe na najboljim klinikama diljem svijeta. No imajmo u vidu da moramo čuvati fond koji imamo, moramo čuvati dostupnost svima i moramo racionalno gospodariti s onim što imamo. Tamo gdje imamo duge liste čekanja ili neku nemogućnost u državnim i županijskim ustanovama, ugovaramo određene postupke i s privatnim ustanovama", rekao je Kujundžić.Kada je u pitanju održivost zdravstvenog sustava, ministar kaže naslijedili smo dugo do 8 milijardi kuna, no da se deficit nije povećao i nastoje racionalno gospodariti s onim što imaju na raspolaganju. Nije htio komentirati pomilovanje Huanita Luksetića, a na pitanje treba li legalizirati marihuanu, izjavio je:

 

 

 

"Marihuanu legalizirati je nešto što nosi veliki rizik kada govorimo o narkoticima. A njeno područje gdje može pomoći, kod bolesnika je regulirano. To je nešto što je povjerenstvo radilo i prije. Hrvatska je uvozila i dalje će uvoziti za medicinske svrhe, ali pod strogom kontrolom". Za kraj upitali smo ministra ima li kakvih saznanja kako napreduje Hrvatska liječnička komora oko njegova zahtjeva da se oduzmu licence Strenji Linić, Petrovu i Jovanoviću zbog njihovih istupa vezanih za smrt 22-godišnjaka iz Zaprešića.

 

 

"Ne znam do kuda je došlo. Ja sam prosudio, kao i mnogi drugi što su prosudili da je smrt mladog čovjeka tada korištena u dnevno političke svrhe što je krajnje neprimjereno za bilo kojeg čovjeka, pogotovo za liječnika. Naravno da sam pokrenuo proces. Kako će izaći, to ne znam", rekao je ministar.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam