Menu

Na godišnjoj konferenciju Bestinvest.hr nagrađena najbolja private equity i venture capital ulaganja

ZAGREB - Godišnja konferencija Bestinvest.hr u Zagrebu je okupila investitore 'teške' 3,2 milijarde eura i najbolje hrvatske poduzetnike, a uoči konferencije predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije Mirna Marović naglasila je koja je glavna poruka ovog skupa.

''20 godina nakon osnivanja Hrvatske Private Equity i Venture Capital zajednice od jedne hrabre skupine početnih investitora rizičnog kapitala, naša zajednica postala je potporni stup cijelom hrvatskom gospodarstvu, a da toga mnogi nisu ni svjesni. Private Equity i Venture Capital nisu tu samo da podupiru naš svakodnevni život već to su tvrtke gdje investitori prepoznaju najpropulzivnije tvrtke koje imaju potencijal biti globalno konkurentne''.

A koliko je Hrvatska atraktivna za ulagače i koliki je to zamašnjak za razvoj poduzeništva u Hrvatskoj?

''U posljednjih pet godina hrvatska stratup scena narasla je u procijenjenoj tržišnoj vrijednosti sedam puta, što je značajno bolje od europskog prosjeka koji je u tom razdoblju narastao samo dva puta ili od prosjeka centralne i istočne Europe, odnosno naše regije koja je narasla 2,4 puta. Također Hrvatska je među vodećima u svijetu po broju jednoroga po glavi stanovnika, a možemo očekivati da ćemo uskoro imati i našeg trećeg službenog jednoroga nakon Infobipa i Rimca''.

Na pitanje imaju li procjenu koliko će investitori od fondova rizičnih kapitala ove godine uložiti u domaće gospodarstvo, odgovorila je:

​''U 2021. i 2022. ostvarena ulaganja u hrvatske tvrtke i tvrtke hrvatskih ulagača premašile su milijardu eura, odnosno ukupno 2 milijarde eura u te dvije godine. Nažalost u 2023. ulaganja je nešto palo radi rasta kamatnih stopa i geopolitičkih problema, no ono što očekujemo je da će se i dalje ulaganje nastaviti i mjeriti ako ne u milijardama, onda u stotinama milijuna eura''.

​Na konferenciji su dodjeljene i nagrade za najbolja private equity i venture capital ulaganja u organizaciji Hrvatske PE&VC asocijacije (CVCA).

''Private Equity investicija godine je Muzej izluzija koji predstavlja jedan opasan spoj iluzija i investicija, ali se ovdje pokazala kao dobitna kombinacija. Zatim imamo mladu osnivačicu Matiju Nakić s Farseerom. To je alat financijskoga planiranja koji je prepoznao jedan venture capital fond iz Silicijske doline, a najuspješniji investitor godine Provectus Capital Partners je koji je stvorio tri najveća lanca privatnih poliklinika u zdravstvenom, stomatološkom i veterinarskom pogledu''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam