Menu

Obilježava se 30. obljetnica utemeljenja legendarne 113. šibenske brigade

ŠIBENIK - U Šibeniku se obilježava 30. obljetnica utemeljenja legendarne 113. šibenske brigade. Zbog epidemioloških mjera koje su još na snazi, bit će to nešto drugačija proslava od uobičajene, nešto skromnija. Proslava će biti dan prije utemeljenja, rekao nam je tajnik Udruge veterana Domovinskog rata Šibensko-kninske županije Tonči Mrša.

‘‘Proslava počinje polaganjem vijenaca na središnjem Spomeniku hrvatskim braniteljima na Baldekinu. Nakon toga imamo mimohod prema šibenskoj poljani gdje će se održati jedna kratka komemoracija i prigodni govori. Potom imamo milenijsku fotografiju koju radi gospodin Šime Strikoman. U 13 sati je misa zadužnica za sve poginule,a u 14 sati će biti domjenak za sve branitelje koji dođu‘‘, rekao je Mrša za Media servis.

Pozvan je i cijeli državni vrh, a pozivu su se odazvali izaslanici predsjednika, vlade i predsjednika Sabora. Brigada narodne garde Šibenik ustrojena je 19. lipnja 1991. godine, a 28. lipnja preimenovana je 113. brigadu ZNG-a Šibenik. Prvi zapovjednik legendarne 113. šibenske brigade bio je Ante Ljubičić. Šibenska je brigada prerasla u legendu, a odigrala je vrlo važna uloga u Domovinskom ratu i stvaranju samostalne države Hrvatske.

‘‘Uglavnom Hrvatska pamti 113. brigadu po uzvik u ‘‘obadva, obadva‘‘ i rušenju dva aviona, što se dogodilo na području Primoštena. Šibenik je praktički prvi grad u Hrvatskoj koji se oslobodio neprijatelja. Neprijatelja smo doslovce maknuli iz okupacije grada i tako gospodinu Mladiću, danas okrivljeniku krvniku, slomili zube i malo smo mu skresati krila‘‘, izjavio je Mrša.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam