Menu

Grbin za MS: Nije došlo do raskola SDP-a, još uvijek je vođa oporbe

ZAGREB - SDP je već duže vrijeme u problemima, dugo se govorilo o raskolu i do njega je na neki način i došlo. Neki dugogodišnji SDP-ovci to više nisu, kao što ni SDP-ov saborski klub više nije najveći oporbeni klub. Što i kako dalje u Intervjuu tjedna Media servisa Andrei Marić otkrio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

​Mnogi Grbinu poručuju da je sam sebi iskopao jamu kada je izbacio članove SDP-a koji su osnovali novi saborski klub, brojniji od SDP-ova. Na pitanje smatra li se još uvijek vođom oporbe, predsjednik SDP-a je odgovorio:

​''SDP je definitivno vođa oporbe, oko toga nema dvojbe. Raskol u SDP-u se nije dogodio. Jedino što se dogodilo je to da su određene zastupnice i zastupnici odabrali vlastiti privatni interesa umjesto interesa stranke, ali još više umjesto interesa onih građana koji su ih upravo na listi SDP-a izabrali u Sabor. Sigurno da je teže raditi kad nas je manje, ali s druge strane nećemo biti opterećeni određenim problemima koje su nam te kolegice i kolege stvarali''.

​Neki od 18 bivših članova poručuju da je u SDP-u nestalo socijaldemokracije i da se ne uvažavaju pluralizam i različita mišljenja.

''Uvažavanje tuđih stavova mora doći i s jedne i s druge strane. Ako ti odlučiš da ćeš prihvatiti i podržavati samo ono što ti se sviđa, a na sve ono što nisi zadovoljan pokazati palac dolje, onda si upravo ti taj koji pokazuje netoleranciju i nespremnost na dijalog'', rekao je Grbin.

Dio 'odmetnika' se nada i da će Grbin uskoro postati bivši predsjednik SDP-a, da će se stranka promijeniti i da će se ponovno učlaniti. Na pitanje razmišlja li o ostavci, Grbin je odgovorio:

​''SDP će se doista promijeniti na način da će daleko više brinuti o stvarnim problemima građana i nuditi rješenja za njih. To će biti u fokusu mojeg rada do sljedećih parlamentarnih izbora na koje SDP izlazi spreman ponuditi bolju Hrvatsku, bolje društvo i bolji standard za građane. To je ono čime se, da tako kažem, zamaram kada govorim o svom političkom radu i djelovanju, a ne one onim što moje bivše kolege misle''.

Što se tiče reakcija članova na terenu oko odluke da se dio istaknutih članova izbaci iz stranke, Grbin kaže da ima onih koji nisu zadovoljni i koji su htjeli da se problem riješio na drugačiji.

​''SDP u ovom trenutku ima više od 20.000 članova. Hoće li netko otići, to ne mogu reći jer je to odluka svakog pojedinca. No ono čime sam ugodno iznenađen je koliki broj ljudi nam se u zadnjih nekoliko dana priključio, koji su se javili jer su zadovoljni što je ovo sve ipak na neki način privedeno kraju, što smo pokazali odlučnost da probleme koje imamo unutar sebe riješimo pa makar i na težak način'', istaknuo je Grbin.

Kako tih 20 tisuća članova može biti sigurno da i njih ne čeka ista sudbina ako budu imali drugačije mišljenje ili kritike na vodstvo stranke?

''Ako ti sabotiraš rad stranke, ako ti vrijeđaš stranku, ako ti napadaš njeno djelovanja i izgovoriš sve ono što su neke od kolegice i kolega napravili, onda ti sam odlučuješ da ne želiš biti dio tima'', izjavio je Grbin.

Pitanje je kada su počeli problemi za SDP, u njegovu mandatu, mandatu Davora Bernardića ili Zorana Milanovića.

''Realno gledano neki problemi u SDP-u, neki sukobi, ne mišljenja nego koncepta kako se politika treba voditi, barem ono što ja znam, postoje od kad sam se prije 22 godine učlanio u stranku. Ovo nije od jučer'', rekao je predsjednik SDP-a.

Budući da novi Klub socijaldemokrata broji najviše članova u oporbi, izgledno je da će im pripasti funkcija potpredsjednika Sabora, na što je izgubio pravo Miroslav Škoro odlaskom iz Domovinskog pokreta. Spominje se da bi to mogao postati Bernardić, oko čega se oporba treba dogovoriti. Na pitanje hoće li podržati Bernardića ako bude kandidat, Grbin odgovara:

''Ne znam tko će biti pa vam ne mogu odgovoriti na pitanje hoću li konkretno ili neku drugu osobu podržati. No onaj dogovor koji se postigne na razini oporbe, elementarna pristojnost da se podrži pa i u mom slučaju'', naglasio je Grbin.

Što se tiče drugih aktualnosti u zemlji, osvrnuo se na poskupljenja u zemlji, poglavito na najviše cijene goriva ikada.

''Naravno da Vlada mora reagirati i upravo zato je SDP formirao i predložio program smanjenja trošarina, kojeg je predstavila kolegica Mirela Ahmetović. U njemu govorimo i pozivamo Vladu da reagira. Ne možemo se skrivati iza toga da su trošarine bile ovakve i kada je cijena goriva bila 8 kuna'', istaknuo je Grbin.

​Što se tiče obaveznih COVID potvrda za sustav zdravstva i socijale, ističe da je takav potez nažalost bio nužan, a o tome hoće li proći na Ustavnom sudu, odgovorio je:

''Ne želim prejudicirati odluke Ustavnog suda jer su u zadnje vrijeme postale takve da nitko ne može pretpostaviti, kakve će biti osim da u pravilu idu u korist Vladi i HDZ-u''.

​Ovog tjedna saborski zastupnici će glasati o kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću. Grbinova ruka bit će u zraku, otkrio je i zašto.

''S jedne strane pokazuje ogromno znanje, a druge strane pokazuje i hrabrost kada je to znanje implementirao na pravi način. Ono što je za mene kao socijaldemokrata najvažnije, išao je protiv jačega u korist slabijega i oštećenoga. Ako tu hrabrost, koju je pokazao u slučaju švicarskog franka, pokaže na novom mjestu na koje će ovoga petka, uvjeren sam, biti izabran, onda će to za hrvatsko pravosuđe biti dobar početak'', zaključio je Grbin.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam