Menu

Ivica Kostelić za MS: Kapa dolje Vatrenima, vrijeme je da dobijemo stadion

ZAGREB - Euforija koja je ovih dana zahvatila Lijepu našu radi sjajnih rezultata Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Katru "drži" i Ivicu Kostelića. Najbolji hrvatski skijaš svih vremena i jedan od najboljih hrvatskih sportaša u povijesti gostovao je u Intervjuu tjedna Media servisa u kojem je razgovarao s Tomislavom Pašičekom. Za početak, naravno Vatreni, koji se sutra s Marokom bore za svjetsku broncu na Mundijalu.

"Može se samo reći svaka čast Vatrenima. Opet smo u vrhu, osvjetlili su nam obraz i razveselili nas. Na najbolji mogući način pokazali su borbenost i da unatoč malom broju nogometaša i igrača uvijek imamo izvrsnu momčad. Težak smo zalogaj i za najveće momčadi. Oduševljen sam kao i svaki prosječni Hrvat. Kapa dolje dečkima", rekao je na početku razgovora Ivica Kostelić.

U nedjelju će na glavnom zagrebačkom trgu biti upriličen doček nogometaša. Nekih se dočeka, dok je bio aktivan skijaš sjeća i Kostelić.

"Drago mi je da ćemo ih dočekati. Dva puta sam bio na dočeku. Bilo je to 2002. poslije Olimpijskih igara i 2003. poslije Svjetskog prvenstva. To su prekrasne uspomene i specifična atmosfera koju pamtite cijeli život".

Nažalost, niti nakon ruskog srebra Hrvatska nema pravi nogometni stadion. Vjeruje li Ivica Kostelić da će se nešto pomaknuti s mrtve točke nakon Katra?

"Krajnje je vrijeme da se to realizira. Imamo vrhunsku reprezentaciju i šteta je da nemamo takav stadion koji bi se na dostojan način prezentirao ispred vrhunske nogometne nacije kakva je Hrvatska. Možete zamisliti u kakvim su problemima drugi sportovi, ako se jedan nogomet toliko bori oko stadiona. Nogomet, koji je ipak jedna razina više od ostalih sportova. Apsolutno se treba napraviti taj stadion da dostojno predstavlja reprezentaciju i Hrvatsku".

Kada završi ovo zimsko nogometno prvenstvo, već 4. i 5. siječnja iduće godine Sljeme će ponovno biti centar svjetskog skijanja, jer ta će se dva dana na zagrebačkoj gori održati dva ženska slaloma za Svjetski kup. Najveće hrvatske uzdanice bit će Zrinka Ljutić i Leona Popović.

"Cure su u odličnoj formi. Možemo očekivati vrhunske rezultate, a ako se poklopi možemo očekivati i postolje. Mislim da su spremne za to jer ono što pokazuju na treninzima je vrhunsko skijanje".

Baš sa Sljemena, prije 15 i pol godina svoj je odlazak u mirovinu najavila Ivičina sestra Janica, najuspješnija alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Nakon njezinog odlaska hrvatskim skijašicama nije lako, jer svi znaju da je njene iznimne rezultate gotovo nemoguće ponoviti, no ipak je to ogroman teret nad skijašicama koje dolaze.

"Teško se uspoređivati s Janicom. Ona je jedinstvena u svijetu skijanja jer je vozila sve discipline i bila je klasa za sebe. Ove djevojke imaju svoj put. Biti vrhunski makar u jednoj disciplini je teško. Bitno nam je da ih dovedemo do vrhunske razine da mogu konkurirati za postolja i vrhunske rezultate. Jako je teško predvidjeti hoće li one postati klasa jednog dana kao Janica jer je takvih skijaša i sportaša vrlo malo".

Prema tome, važno je strpljenje jer takvi skijaški prvaci ne rađaju se često.

"Ponekad se moramo strpiti da stasaju oni koji su, primjerice, u ovom trenutku u dječjoj konkurenciji. Sigurno ćemo onda morati nekoliko godina uvijek čekati da napravimo novog vrhunskog skijaša. Nažalost nemamo tako veliku bazu skijaša da bismo mogli stalno producirati skijaše. Ima novih koji dolaze, ali ćemo uvijek morati čekati nekoliko godina dok mlade generacije ne stasaju".

Ivica žali što na Sljemenu od ove godine više nema muškog slaloma, ali ne misli da je sve izgubljeno i da je to konačna odluka.

"Žao mi je. Ta utrka je bila vrhunska. Nije isključeno da će se ona vratiti na Sljeme. Trenutno je takva situacija u FIS-u, odnosno neke prepirke unutar organizacije koja su utjecala na odluku da se Sljeme ove godine posveti samo ženskim utrkama. Najbitnije je da zadržimo tu utrku i da Sljeme nastavi tradiciju održavanja Svjetskog kupa, a vjerujem da će se onda kada prilike dopuste i skijaši vratiti na Sljeme".

A otkako se više ne bavi aktivnim skijanjem Ivica Kostelić često dokazuje koliko voli avanture. I prirodu. Od rane mladosti volio je vrijeme provoditi u prirodi, a priznaje da ga je skijanje formiralo kao osobu. Testiranje osobnih granica oduvijek mu je bilo u krvi, a voli i osobne izazove. Podsjećamo da je u ekstremnin uvjetima najbolji hrvatski skijaš svih vremena, s prijateljem Mihom Podgornikom uspio preći Grenland. Put od 582 kilometra prešli su za 18 dana, 10 sati i 52 minute. Na Islandu je s trojicom prijatelja skijao po vulkanima i po mjestima gdje to nikada nitko nije činio prije njega, a prije četiri godine došao je na ideju da se s oceanom "obračuna" jedan na jedan - u svjetski poznatoj jedriličarkoj regati samaca Route du Rhum. Prije mjesec dana nije uspio osvojiti Atlantik, a krivac je bio kvar na brodu.

"Jedrenje je vrhunski izazov jer sve su te avanture u polarnim područjima bile na neki način turizam. Nije bilo nikakvog natjecanja. Jedrenje je u pravom smislu natjecanje, nažalost nisam završio regatu, ali taj je cijeli projekt u svakom pogledu bio izazov. I jedriličarski, sportski, menadžerski, logistički i tako dalje. Zadovoljan sam da se to završilo uspješno".

Iduće godine, što se tiče jedrenja Kostelić će se natjecati u klasi 40 i to u prvenstvu Sredozemlja. Nekih velikih želja za 2023. godinu nema. Sebi i svima želi puno zdravlja. Za kraj, otkrio nam je da njegovi nasljednici, sinovi Ivan i Leon, kako sada stoje stvari neće postati skijaši. Trenutno ih zanima jedan potpuno drugi sport.

"Dečki su prvenstveno očarani nogometom. Igraju nogomet i vrlo su aktivni. Naravno tu su i drugi sportovi, moraju se naučiti dobro skijat. Ali oni sami su sada posebno očarani nogometom i to je ono čemu posvećuju najviše vremena i motivacije", zaključio je Ivica Kostelić.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam