Menu

Jugo za MS: I HDZ i SDP mogu biti zadovoljni, ne znam što je Bartulica htio postići s Ferrarijem

ZAGREB - Hrvatska je odabrala tko će ju predstavljati u novom sazivu Europskom parlamentu. Po jedan mandat ide Domovinskom pokretu i stranci Možemo!, četiri SDP-u, dok je pobjednik izbora sa šest mandata HDZ. U studiju Media servisa ugostili smo političkog analitičara i stručnjaka odnosa s javnošću Damira Jugu koji je istaknuo da HDZ može biti izrazito zadovoljan:

"To je još mali rast u odnosu na rezultate parlamentarnih izbora, plus dva mandata u odnosu na prethodne europarlamentarne izbore. Oni su se potrudili i pokazali da im je važno kako će proći na ovim izborima. Sama činjenica da je predsjednik stranke i predsjednik Vlade nosio njihovu listu je bilo evidentno jasno da žele pod svaku cijenu ostvariti dobar rezultat i to su i uspjeli."

"A taj uspjeh došao je na krilima parlamentarnih izbora", ističe komunikacijski stručnjak. Zadovoljni mogu biti i iz redova SDP-a - kao i 2019. godine osvojili su četiri mandata.

"Biljana Borzan je jedna od europarlamentarnih zastupnika iz Hrvatske koja je kroz svoj rad, angažman i komuniciranje tog rada uspjela približiti tu apstrakciju što zapravo europarlamentarni zastupnik radi i na koji način može pridonijeti prosječnom građaninu. A drugo - ukupni uspjeh SDP-a, ja bih rekao da su tu dva faktora. Jedan faktor je činjenica da je sve ono što se događalo na parlamentarnim izborima na neki način probudilo njihove članove."

Kao drugi razlog za njihov uspjeh istaknuo je i vrlo slabu izlaznost. Do prvog europskog mandata u povijesti stranke došao je Domovinski pokret. Stjepo Bartulica preživio je "medijsku hajku" kako ju sam opisuje, a dobio je preko 35 tisuća glasova.

Jugo ističe da ih birači nisu kaznili zbog sklapanja koalicije s HDZ-om.

"I drugo činjenica je da je očito dio njihovih birača mobilizirala ta situacija u kojoj se našao Stjepo Bartulica. Bilo kako drugačije to interpretirati, ja vjerujem da bi bilo vrlo dubiozno jer je Bartulica dobio znatno više glasova i od predsjednika stranke njegove, dakle od Ivana Penave što će to pokazuje da je on da je on uspio mobilizirati njihove glasače."

Bartulica je imao poduži govor u kojem je naglasio da se na tu temu više neće vraćati. Potom je sjeo u Ferrari.

Što je time htio postići?

"Pa moram se dobro suzdržati da ne pređem granicu dobrog ukusa u smislu komunikacije. Ako je htio privući pažnju da se o tome priča nakon izbora, onda je definitivno uspio, ali ako je htio pridobiti simpatije - iskreno ne znam kako bi na taj način mogao pridobiti simpatije čak i svog djela birača."

Iz redova stranke Možemo! put Bruxellesa ide Gordan Bosanac, iako je Ivana Kekin osvojila uvjerljivo najveći broj preferencijalnih glasova.

"Ali očito da su oni imali vrlo čvrsti dogovor i da postepeno nastoje graditi stranku. Znamo da smo i do sada imali situacija, sjetimo se i na proteklih dvoje europarlamentarnih izbora gdje su stranke se urušavale i uništavale zbog ovakvih situacija. Dakle da je netko bio posljednji na listi ili na neulaznom mjestu, zatim je dobio preferencijalni broj glasova i onda nije poštovao prethodni dogovor sa samom strankom i na uštrb toga ulazio u Europski parlament."

"Mogli su doći i do dva mandata, ali im je nedostajalo infrastrukture", zaključuje Jugo.

Najvećim neuspjehom izbora proglasio je MOST koji je osvojio svega četiri posto glasova:

"Krivac je uvijek isti, a to je raskol u njihovoj u njihovoj stranci. Činjenica je da je bračni par Raspudić nosio sa sobom određeni broj glasova koji su oni dobivali. Činjenica je isto tako da je MOST u više navrata uspio promijeniti tu svoju prvu postavu političara od one tamo 2016. godine pa do danas su više puta mijenjali frontmene. Zadržavali su se u principu samo Božo Petrov i Nikola Grmoja u toj cijeloj priči."

"No ovo nije tragedija za MOST," dodaje Jugo. Gubitnik izbora je i "Fair play" koalicija okupljena oko Valtera Flege, a veliki uspjeh sa svojom nezavisnom Gen Z listom ostvarila je Nina Skočak:

"Novo lice, potpuno novi segment birača koje je ciljala dakle mladi koji su za pretpostaviti do sada bili uglavnom apstinenti na izborima ili su na ovim izborima glasali prvi put i dakle potpuno novi pristup kroz nekakve drugačije načine komuniciranja, ne kroz tradicionalne medije, nego isključivo kroz online prostor i kroz online komunikaciju i potpuno novo lice koje neopterećeno s bilo kakvom političkom prošlošću."

"Tako dobar rezultat može se ostvariti samo na europskim izborima jer nema onog opterećenja s kime će te koalirati," kaže komunikacijski stručnjak. Za kraj, dotakli smo se i izrazito loše izlaznosti od samo 21 posto.

Jugo kaže da su za to krivi parlamentarni izbori, ali i:

"Prvo znamo da po dosadašnjoj izlaznosti na ove izbore oni su vrlo bili znatno niži od svih ostalih izbora, ali svejedno očekivali smo da će rast participacije izlaznosti biti eksponencijalan pa da će biti otprilike oko 35 %. Nažalost, ispalo je debelo, debelo ispod toga."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam