Menu

Koordinator ZEZ-a za MS: Prioriteti energetskih zadruga su energetska neovisnost i korist za lokalnu zajednicu

ZAGREB - Nakon prošlotjednog nestanka struje koji je zahvatio dobar dio Hrvatske jedan dio građana sigurno je pomislio kako bi bilo dobro u takvoj situaciji imati, ako ništa drugo, barem privremenu alternativu u opskrbi energijom. Građani se nerijetko sami odluče na postavljanje solarnih elektrana, ali možda ne znaju da to mogu učiniti i u suradnji s drugim građanima. O svemu smo razgovarali s programskim koordinatorom Zelene energetske zadruge, Mislavom Kircom.

Energetske udruživanja građana nisu novost u svijetu pa čak ni u Hrvatskoj. O čemu se točno radi, objasnio je Mislav Kirac iz Zelene energetske zadruge.

"Energetske zadruge su jedan društveni koncept u kojem se ljudi udružuju da bi realizirali projekt u svojim zajednicama. Pojam energetskih zadruga odnosno zajednica označava energetske projekte u kojima primarno građani ostvaruju maksimalnu vrijednost za svoju lokalnu zajednicu. Profit nije prvi prioritet već je prioritet energetska neovisnost, čista energija, okolišni i gospodarski benefiti za lokalnu zajednicu."

Kao primjer je naveo udruživanje u projekt financiranja solarne elektrane na nekoj školi ili vrtiću.

"(...) Ali taj projekt nije financirao neki investitor nego su ga financirali i realizirali građani. Na primjer roditelji te škole, profesori, školsko osoblje da bi i oni imali koristi. Dakle, financijske koristi od ušteda te energije, da bi škola imala čistu energiju i sigurnu dobavu energije i sigurnu cijenu te energije idućih 25, 30 godina."

U ožujku su tako objavili javni poziv za pridruživanje njihovoj energetskoj zajednici ZEZ Sunce kojim su prikupljali sredstva za postavljanje solarne elektrane snage 200 kW na Gradskoj tržnici u Križevcima.

Interes građana očito je bio velik jer kako je rekao Kirac:

"Morali smo zapravo zatvoriti poziv jer je bio toliko veliki interes. Mi smo u samo tjedan dana prikupili te novce s time da smo dali Križevčanima prednost da imaju pravo prvi se priključiti jer nam je važno da lokalna zajednica i građani koji žive u projekta imaju najveću moguću korist."

Solarna elektrana u Križevcima trebala bi biti dovršena do kraja godine. Prvi takav projekt pokrenuli su prije 10 godina kada su kroz crowdfunding kampanju okupili građane s ciljem postavljanja solarne elektrane na Osnovnoj školi Ostrog u Kaštel Lukšiću i tako je učinili energetski neovisnom kada govorimo o električnoj energiji.

Kirac naglašava kako energetske zajednice nisu usmjerene na profit.

"Mi ćemo od gospodarske koristi, financijske koristi koja se stvara kroz solarne elektrane kroz naš fond za zajednicu podržavati društveno korisne projekte i projekte koji služe na dobrobit zajednice. Ideja je da članovi, sada ih je 127, sutra će ih biti možda 200, 300 ili 500, da koristimo solarne elektrane, da ti članovi dobiju tri, četiri, pet posto kamate odnosno prinosa na svoje ulaganje, da ih se zainteresira da budu ulagači."

A sav višak se pretače u projekte korisne za lokalnu zajednicu. Hrvatska ima veliki, ali nažalost neiskorišteni potencijal po pitanju solarne energije, smatra Kirac. No, proteklih nekoliko godina interes značajno raste što ga ohrabruje pa kaže da smo krenuli u dobrom smjeru, ali trebamo povećati ambicije.

Onima koji razmišljaju o ugradnji solara poručuje da je sada idealno vrijeme za to.

"Cijene opreme su drastično pale, regulativa odnosno procedura koja je prije bila bauk i možda nepremostiva i nerazumljiva za većinu sada je bitno pojednostavljena. Zaista je taj proces sada puno lakši i, na koncu konca, što je najvažnije financijski isplativ."

Iznio je i savjete za sve one koji namjeravaju samostalno postići koliku toliku energetsku neovisnost ulažući u vlastite solarne elektrane. No, poanta ove priče je da su građani jači kada surađuju i proizvode energiju koju dijele među sobom i unutar svoje zajednice.

Cijeli intervju možete poslušati na web stranici Media servisa pod rubrikom Intervjui.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam