×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2034

Menu

Direktor HTZ-a za MS: Konkurencija nikad ne spava, ali mi imamo autentičnost

ZAGREB- U intervjuu tjedna Media servisa ugostili smo direktora HTZ-a Kristjana Staničića. S njim je razgovarala naša novinarka Katarina Škaro, a dotakli su se, između ostalog, problema manjka radnika, promidžbe preko sportskih uspjeha, ali i konkurencije koja u turizmu nikad ne spava.
Iako je prošla turistička sezona letvicu podigla visoko, 2018., po svemu sudeći, nadmašit će povijesno dobru 2017. U prvom polugodištu, broj dolazaka i noćenja veći je za 6 posto.

‘‘Naše najznačajnije turističke destinacije po turističkom prometu su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split, Medulin i Umag. Ali, ja bih tu spomenuo i Zagreb, i Mali Lošinj, Opatiju, i neke kontinentalne destinacije koje se polako bude. Prije svega, to se odnosi na Slavoniju‘‘, rekao je Staničić.

A dobar dio posla u promidžbi Hrvatske odradili su nogometaši. Još su svježe slike slavlja i dočeka nakon osvajanja srebra na svjetskom prvenstvu u Rusiji. Reklama koju su Vatreni Hrvatskoj donijeli, ne može se mjeriti ni s kakvim promotivnim kampanjama.

Zahvaljujući njima, Staničić kaže, danas na zemaljskoj kugli gotovo da nema čovjeka koji nije čuo za Lijepu našu.

‘‘Ono što mene posebno veseli je da su određeni gosti koji su tada boravili u Hrvatskoj, produžili svoj boravak. S nekima sam osobno razgovarao, htjeli su doživjeti tu atmosferu oko samog gledanja utakmice u Hrvatskoj‘‘.

A meksički fotoreporter kojeg su Vatreni u žaru proslave gola oborili na teren, već je prihvatio poziv da dođe u Hrvatsku i to kolovoza. ‘‘Rekao sam mu da ponese samo fotoaparat, sve drugo mu je osigurano‘‘, kaže Staničić.

‘‘Mi ćemo pripremiti jedan 7-dnevni boravak u Hrvatskoj, pokazat ćemo mu što je više moguće ljepota, destinacija i vjerujem da će i to biti jedan dodatni vid promocije, s obzirom da je čovjek i novinar i fotoreporter‘‘, kazao je Staničić.

Svjestan je i da su za promociju zemlje izuzetno važne društvene mreže. Jer Instagram i blogovi kraljevi su marketinga. Evo što se po tom pitanju radi:

‘‘Potkraj mjeseca lipnja doveli smo ovamo nekoliko blogera i influencera koji su posjetili Zagreb i Slavoniju. Kada uzmete u obzir da njih svakog pojedinačno prate milijuni ljudi na društvenim mrežama, onda je takva promocija iznimno visoke vrijednosti‘‘, ističe direktor HTZ-a. I dok je gostiju sve više, radnika u turizmu sve je manje.

Direktor HTZ-a ističe, pitanje radne snage provlači se već niz godina.

"Činjenica je da je Hrvatska zakoračila u Europsku uniju, na jedno veliko tržište rada. Našim radnicima je otvoren prostor za odlazak u inozemstvo, ali se otvorio i prostor za dolazak radnika iz inozemstva u Hrvatsku. Misilm da to pitanje treba rješavati sustavno, ono se ne može riješiti preko noći", istaknuo je Staničić.

Resorno ministarstvo je, dodaje, osiguralo dodatne kvote za zapošljavanje stranaca. A treba li Hrvatska strahovati od velikih povratnika na turističku mapu, poput Turske?

"Naravno da pratimo konkurenciju i činjenica je da konkurencija ne spava. Međutim konkurencija ima drugačiji tip turističkog proizvoda i ponude. Oni su se odlučili vratiti na tržište kroz strategiju drastičnog snižavanja cijena, što kratkoročno može biti efekat, ali je to dugoročno pogubno", rekao je Staničić.

Zato mi moramo raditi na dodatnoj kvaliteti, kako smještajnih kapaciteta i ugostiteljske ponude, tako i raznih manifestacija. Autentičnost i doživljaj već imamo.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam