Menu

Pavić za MS o sindikatima: 'Pokrenut je proces mirenja, a čudi me SDP'

ZAGREB - Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ekskluzivno nam je otkrio koliko će se ublažiti penalizacija predviđena mirovinskom reformom. Osvrnuo se i na sindikate javnih službi koji su odbili danas doći na novi krug razgovora jer su nezadovoljni povećanjem osnovice plaće za 3 posto. S ministrom Pavićem razgovarala je Andrea Barać.

Uoči drugog čitanja paketa zakona mirovinske reforme u Saboru, ministar Pavić otkrio nam je koliko će se ublažiti penalizacija, odnosno ranije umirovljenje.

 

 

"Sa sadašnjih 0,34 posto po mjesecu na 0,3. Tako je bilo i 1999. i takav sustav ima i Njemačka. To znači da će za 5 godina mirovina biti manja za 18 posto, a ne za 20, kako je bilo u originalnom prijedlogu", rekao je Pavić.

 

 

Iako je Vlada danas pozvala sindikate javnih službi na novi krug razgovora, sindikati su to odbili i pokrenuli proces mirenja. Ministar Pavić još je  jednom istaknuo da je povećanje osnovice plaće od 3 posto maksimum koji mogu ponuditi i da za to Uljanik nije nikakvo opravdanje.

 

 

"Pokretanje procesa mirenja pitanje je procedure i sada čekamo miritelja i odluku Vlade. To je sasvim normalno i dogovorili smo se za sastanak sutra. Čudi me reakcija oporbe, pogotovo SDP-a, kada znamo da je SDP-ova Vlada samo jednu godinu isplatila božićnicu i regres, smanjila koeficijente za 3 posto i da su tada pokazali kakav je njihov odnos prema državnim i javnim službenicima."

nazad na vrh