Menu

Štromar za MS o Uljaniku i IDS-u: ‘Oni koju su pripremali lijes sada optužuju druge‘

ZAGREB - Uljanik, ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, imovinske kartice, referendumske inicijative, kao i demografske mjere, komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa.

Uljanik brodogradilište je u stečaju, jučer je bio dan žalosti u Puli, a gradonačelnik Boris Miletić Vladu je nazvao ‘grobarom hrvatske industrije‘. Na pitanje osjeća li se kao grobar, Štromar je odgovorio:

 

 

 

"Oni koju su kopali jamu i pripremali lijes, sada vješaju zastave na pola koplja i optužuju nekog drugoga".

 

 

U petak je ročište oko stečaja Uljanika d.d. Očekuje li istu odluku?

 

 

 

"Svi zakonski uvjeti su takvi da i ta tvrtka mora ići u stečaj".

 

 

Kada su u pitanju prikupljeni potpisi referendumske inicijative ‘67 je previše‘, ministar kaže - moramo slušati građane. No smatra da do referenduma ne bi trebalo doći i ima drugi prijedlog, koji doduše još nije predstavio ministru Marku Paviću.

 

 

 

"Mislim da bi sindikati i ministar Pavić trebali sjesti, pripremiti izmjenu zakona, uputiti ga u Sabor i izglasati bez referenduma. Da izgradimo ili 10 vrtića ili 100 POS-ovih stanova. Sigurno će se o tome razgovarati sljedećih dana".Oko inicijative ‘Uzmite novac strankama‘, o samoj ideji da se stranke ne financiraju iz državnog proračuna i kako bi onda HNS funkcionirao, rekao je:

 

 

 

"Stranke će moći i dalje raditi na nešto drugačiji način, ali za HNS sam siguran da ćemo uvijek imati podršku građana i dovoljno sredstava. No čudi me da to traže oni koji su zamračili milijun kuna, koji su imali svoju podružnicu Abecedu demokracije. Mislim da Živi zid prvo treba počistiti ispred svog praga".

 

 

Misli da je svoju imovinsku karticu dobro ispunio, a na pitanje hoće li kolegama u Vladi održati edukaciju kako upisati kvadraturu kuće, nakon pogreške ministra Tomislava Tolušića, odgovorio je:

 

 

 

"Zanimljivo pitanje, razmislit ćemo o tome pa možda napravimo jedno predavanje. Bit je da prikažete imovinu koju imate kad ste krenuli u politiku i da se utvrdi koliko imate imovine kad izlazite iz politike".

 

 

Osvrnuo se i na izjavu ministra uprave Lovre Kuščevića da se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne treba baviti trivijalnim stvarima poput kvadrature kuće, ali i bojazni članova Povjerenstva da se novim zakonom želi umanjiti njihove ovlasti.

 

 

 

"Oni moraju i ove trivijalne stvari kad ima takvih prijava, to je njihov zadatak. Neće se smanjiti najjača ovlast Povjerenstva, a to je kontrola što vi stvarno imati. Oni će to i dalje moći raditi i morat će to raditi".

 

 

Vladu se kritizira da su njihove demografske mjere obmana i da ih najavljuju sada samo zbog europskih izbora.

 

 

 

"Uvijek su neki izbori i uvijek se može reći da se nešto radi zbog izbora. To se radi zbog naših građana. Mi moramo provoditi demografske mjere i to radimo intenzivno. Ima puno primjera što se već učinilo. Više od 200 vrtića se trenutno izgrađuje ili dorađuje, produžen rad, financiranje teta u vrtiću. To su konkretne demografske mjere".

 

 

A u demografske mjere se ubrajaju i zakoni o subvencioniranju stambenih kredita i poticanoj stanogradnji. Nedavno su predstavljene nove, treće, izmjene kad su u pitanju subvencionirani krediti.

 

 

 

"Mladi ljudi do 45 godina imali su 5 godina subvenciju između 31 do 50 posto, sada će imati još godinu više za dijete koje je već rođeno, a produžava se još dvije godine za svako rođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije".

 

 

No subvencije prati i skuplji kvadrat stana.

 

 

 

"Zato upravo postoje te mjere, kako bi zbog rasta cijena nekretnina, koje su strogo povezane s rastom turizma, broj noćenja je u potpunoj korelaciji s rastom nekretnina, i onda mi sa subvencioniranim kreditima i s POS-om omogućavamo mladim ljudima da riješe svoje stambeno pitanje".

 

 

Izmjenama zakona o POS-u uvedene su i sankcije za one koji stanove ne koriste za domove, nego iznajmljuju ili preprodaju. Sve je to lako pratiti kroz Poreznu upravu, kaže Štromar.

 

 

 

"Mi ćemo odmah staviti na naplatu kredit ako se stan iznajmljuje, a ako se proda isto će kredit doći na naplati s tim da će se morati obvezati vlasnici nekretnine i platiti razliku subvencije koju su dobili POS-ovim stanom".

 

 

I na kraju nekoliko brzopoteznih pitanja:

 

 

 

"Komemoracija u Bleiburgu: Da ili ne?" - "Klanjamo se žrtvama, a ne ideologijama", odgovorio je Štromar.

 

 

"Europski izbori: Predviđanje HNS osvaja mandat ili ne?"- "Matija Posavec će biti u Europskom parlamentu", rekao je Štromar.

 

 

"Predsjednik HNS-a: Ivan Vrdoljak ili Matija Posavec?" - "Obojica su mi prijatelji", kaže ministar.

 

 

"U svjetlu afere SMS bojite li se da i Vas netko prisluškuje?" - "To ne bi bilo dobro za državu da se mene prisluškuje", izjavio je Štromar.

 

 

"Osjećate li se sigurno u Hrvatskoj?" - "Hrvatska je najsigurnija zemlja na svijetu, osjećam se sigurno", izjavio je ministar.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam