Menu

U fokusu Media servisa: U Hrvatskoj trenutno više od 300 tisuća žena s traumatičnim iskustvom

ZAGREB  - Ovaj mjesec obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Zbog nekoliko medijski eksponiranih slučajeva, u Hrvatskoj je napokon otvorena tabu tema i o seksualnom nasilju se glasno priča. U Hrvatskoj u ovom trenutku postoji više od 300 tisuća žena s traumatičnim iskustvom. Udruge su preplavljene pozivima, ali i prijetnjama. U današnjoj emisiji "U fokusu" Media servisa odgovaramo na glavna pitanja vezana uz seksualno nasilje, o uzrocima nasilja i mogućim rješenjima.

Nakon slučaja Damira Škare, optuženog za napastovanje djelatnice te slučaja grupnog silovanja u Zadru, diljem zemlje su se zaredali prosvjedi, a jedina organizacija u Hrvatskoj koja radi na problematici seksualnog nasilja našla se u problemima. Kapaciteti su im preopterećeni, a pozivi stižu svakodnevno. Javljaju se žene koje su se ohrabrile progovoriti o nasilju, objasnila je za Media servis Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe.

 

 

 

"Sad nam se u puno većem broju javljaju osobe koje su proživjele seksualno nasilje i traže pomoć, informacije... Ali ne samo oni, nego i šira javnost koja ukazuje na propuste i institucije koje zove. Pozivi dolaze s različitih razina."

 

 

Puno je više i neugodnih poziva..

 

 

 

"Prijetnje su sastavni dio našeg posla oduvijek, što je nažalost nešto čemu smo izložene kao braniteljice ženskih prava. Što smo medijski više eksponirane, to se povećava broj prijetnji od strane počinitelja, ili njima bliskih osoba, koji nam imaju potrebu svašta izgovoriti."

 

 

Osuda same žrtve više je pravilo nego iznimka. Aktivistica Sanja Sarnavka pamti slučaj grupnog silovanja u kojem roditelji žrtve nisu htjeli dići tužbu jer se nisu htjeli zamjeriti susjedima. Kaže kako se jedino u seksualnim deliktima i zločinima preispituje žrtva i njeno ponašanje.

 

 

 

"Zamislite da nekome tko je hodao u skupocjenom odijelu sa skupim satom, sudac kaže da je izazivao jer zna koliko u Hrvatskoj ima sirotinje. Što netko ne bi ukrao taj sat i opalio po glavi nositelja sata, ne?"

 

 

Na poraznu statistiku podsjetila je psihologinja i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, Gordana Buljan Flander, kroz čiji su tretman prošle na tisuće zlostavljane djece.

 

 

 

"Svako 5. dijete do 14. godine u Hrvatskoj i Europi je seksualno zlostavljano. To se odnosi na bilo koja seksualna ponašanja prema djetetu."

 

 

Senka Sekulić Rebić, voditeljica savjetovališta Ženska soba, rekla je kako je korak naprijed promjena kaznenog zakona, koja će stupiti na snagu iduće godine. Izbacit će se kategorija 'spolni odnošaj bez pristanka' te će se kazna za silovanje podići s minimalne godine dana zatvora na tri godine zatvora.

 

 

 

"Najveći broj silovanja se događa tako da nema vidljivih fizičkih ozljeda, jer veliki broj žena u trenutku kad ih se napadne naprave ono što je razumno - ne bore se, jer znaju da bi mogle zaraditi ozljede koje bi bile kobne. Tako da je koncept spolnog odnošaja bez pristanka velika glupost, to se usudim reći."

 

 

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, 24. studenog održat će se javna akcija s ciljem podizanja svijesti.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam