Menu

Svjetski dan radija: Udruga HRF postala članica AER-a

ZAGREB - Svjetski je dan radija. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održan je 3. Hrvatski radijski forum na temu "Komercijalni radio u suvremenoj Europi". Otkriveno je da je udruga Hrvatski radijski forum postala 17. članica Europskog udruženja radio postaja.
U ovom trenutku, u Europi, radio je i dalje snažan, a prema istraživanju Eurobarometra - medij kojem se najviše vjeruje. Rekao je to u svom govoru Matt Payton, glavni tajnik Udruženja europskih radija i direktor vanjskih poslova britanskog Radiocentra koji okuplja 300 radijskih postaja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

''U prosjeku 85 posto stanovništva u Europi sluša radio svaki tjedan oko dva i pol sata. U vremenu kada publika ima sve više distrakcija i više mogućnosti nego ikad prije, ove brojke su uistinu impresivne i mnogi mediji mogu samo sanjati ovakve brojeve."

Dopredsjednik udruge Hrvatski radijski forum, Luka Đurić, istaknuo je kako komercijalni mediji od zakonodavca očekuju stvaranje suvremenog pravnog okvira.

"Prereguliranost nikada u povijesti nije dovela do novih iskoraka, niti do ozbiljnijeg razvoja i nadam se da će upravo to biti misao vodilja prilikom donošenja novog zakona koji bi vjerujem trebao ići u tom smjeru."

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja osvrnula se na novi zakonski okvir, odnosno novi Zakon o elektroničkim medijima, koji bi, smatra, trebao uzeti u obzir važnost očuvanja radija, okruženje i uvjete u kojima danas posluju radijski nakladnici.

"Zakonodavni okvir trebao bi uvažiti specifičnosti pojedinih vrsta radija, a komercijalnim radijima omogućiti veću fleksibilnost u prilagodbi programa tržištu, sredini u kojoj posluju i očekivanjima publike. Važno je stvoriti regulatorni okvir koji će komercijalnim radijima omogućiti da opstanu i da održivo posluju", rekla je Deranja.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Irena Petrijevčanin Vuksanović rekla je kako će se vrlo brzo vidjeti hoće li nova regulacija odgovarati radijskim nakladnicima.

"Je li vam to odijelo po mjeri, vi ćete sami reći. Ako vas negdje žulja i stišće to nije dobro, a isto tako nije dobro ni ako je, metaforički rečeno, preširoko to odijelo. Kakvu regulaciju želimo? Želimo zdravu regulaciju koja ne stišće, ali isto tako koja nije ni preširoka."

Ravnatelj Agencije za elektroničke medije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac također se osvrnuo na novu zakonsku regulativu s kojom će, smatra, radio moći živjeti bolje i održivije, uz poruku da će novi Zakon o elektroničkim medijima olakšava život radijskoj industriji. Predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske i dekan Edward Bernays - visoke škole za komunikacijski menadžment, Damir Jugo, istaknuo je važnost povezivanja obrazovanja i tržišta rada, a predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt osvrnuo se na važnost radija.

''Radio je još uvijek prijatelj. Automobil i radio. Svaka riječ koja je na radiju puno je vjerodostojnija i pod manjim je utjecaj politika i raznoraznih populistički ideja''.

U radnom dijelu Foruma video porukom se iz Madrida javila potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

"Radio ima važno mjesto u današnjoj modernoj medijskoj kulturi, ima značajnu ulogu u oblikovanju društvene i političke svijesti. Radio je postao nezamjenjiva platforma za izražavanje naših stavova, pokazivanje talenata i dijeljenje kulturnog blaga, a kao takav ima ključnu ulogu u suvremenoj Europi", poručila je Šuica.

Na kraju 3. Hrvatskog radijskog foruma Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti dodijeljeno je priznanje i medaljon "Nikola Tesla" za poseban doprinos radijskoj industriji u 2019. godini. Mattu Paytonu dodijeljen je medaljon „Nikola Tesla“ kao zahvala za članstvo u Udruženju europskih radija (AER). Također, dodijeljeno je i počasno članstvo akademiku Jakši Barbiću, prof. dr. Mladenu Verdišu i prof. dr. Damiru Jugi, koji su također prepoznali i podržali rad Hrvatskog radijskog foruma i time dali svoj doprinos razvoju radijske industrije.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam