Menu

Uoči Uskrsa Don Mihovil Kurkut u Intervjuu tjedna Media servisa: "Ne bojte se, nakon oblaka dolazi sunce"

ZAGREB – Uoči najvećeg kršćanskog blagdana u Intervju tjedna Media servisa gostuje salezijanac don Mihovil Kurkut koji je govorio o značenju Uskrsa. U kontekstu globalne epidemije koronavirusa, razornog potresa koji je pogodio grad Zagreb, don Mihovil poslao je poruke nade i vjere zabrinutim građanima.

 

 

Korona kriza promijenila je radikalno naše živote, a baš svi građani našli su se pred novim izazovima, s kojima se do sada nitko nije susreo, istaknuo je don Mihovil Kurkut u ovotjednom Intervjuu Media servisa, povodom uskrsnih blagdana.

 

„Nemamo navike koje smo do sada imali, otkrivamo neke vrijednosti koje smo dugo godina zapostavljali: to su zajedništvo i činjenica da moramo misliti na druge, a ne samo na sebe. To nas dosta i košta, ali je to jedna velika prigoda da postanemo malo bolji ljudi“.

Vjernici diljem svijeta obilježavaju Veliki tjedan. Zbog globalne epidemije koronavirusa, svi obredi i događanja na koje su vjernici tradicionalno navikli, preselili su se na društvene mreže ili u medije. Veliki tjedan je najvažniji događaj i središte otajstva koje živi Crkva, napominje don Mihovil.

„Sve će završiti u Jeruzalemu, gdje ćemo kroz slavlje Velikog četvrtka, Velikog petka i Velike subote, promatrati njegov zemaljski kraj. I to ljudskim očima izgleda kao „the end“, to je to, ali očima vjernika, vjernik zna da nije sve kako se čini, da izdaja, grijeh, muka i smrt nemaju zadnju riječ. Krist ne ostaje na križu, ne ostaje u grobu, Krist se vraća u život da bi nas oslobodio od naših grijeha, da bi nam dao novu snagu i novu nadu, da bi nam dao samoga sebe“.

Svaka kriza nam daje jednu prigodu, da ne gledamo sve tako crno, da stisnemo zube i da budemo pažljivi prema drugima, a ne samo prema sebi, nastavlja naš sugovornik.

 

„Zamislite koliko je naših planova i očekivanja otišlo u drugi plan i koliko nas je ovo vrijeme prisililo da budemo na jedan drugačiji način bliski jedni s drugima, da mislimo na naše susjede… U ovim čudnim trenucima kada moramo izbjegavati druge, u našim srcima se javlja sve veća potreba da budemo bliski i da radimo sve ono što ne smijemo, a tako bi htjeli“.

I zato i dalje glasno odzvanjaju poruke Pape Franje koji je na tmurnom i praznom Trgu svetog Petra u Vatikanu nedavno uputio izvanredan Urbi et Orbi, smatra popularni salezijanac.

 

„Taj dan kada se Papa obratio Urbi et Orbi, gradu i svijetu, na praznom Trgu svetog Petra, i da nije bilo tona, ona slika je govorila sve. Kišovito vrijeme, tmurno, prazan trg, a Papa moli, moli za ovo čovječanstvo, za sve ljude dobre volje, jer u ovom trenutku nemamo što drugo nego se obratiti Bogu. I ona njegova poruka: „Ne bojte se, ne bojte se“, odzvanja još uvijek jako u našim srcima i budemo li pažljivi, vidjet ćemo da je to prva poruka Uskrsloga. Isus će svojoj Crkvi više puta i na više načina reći: „Nemoj se bojati, nemoj se bojati“.

 

Iako su nas zadesila teška vremena, uskrsnuće je prigoda da podignemo pogled i da vjerujemo da ništa nije slučajno, napominje don Mihovil.

 

„Zaista, ako će nam ova situacija pomoći da nakon ovoga budemo malo bolji, onda ćemo moći reći, baš kako je govorio veliki Oliver: „Vridilo je“. Onda ćemo moći reći da je vridilo… I ova muka i ova poteškoća. Ne bojte se, nakon oblaka dolazi sunce, nakon ružnih vremena, doći će bolje vrijeme. Želim svima sretan i blagoslovljen Uskrs. Svako vam dobro“.

 

Cijeli Intervju možete poslušati danas od 18:05h, na www.mediaservis.hr ili na našem Twitteru.

 

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam