Menu

Rukavina za MS: Jedna mala Hrvatska uvijek pokaže svoju dobrotu i toplo srce kad je najpotrebnije

ZAGREB - Prije 14 godina, mlada novinarka Ana Rukavina je sa samo 29 godina jednim pismom upućenim iz bolničke sobe na zagrebačkom Rebru, gdje se liječila od leukemije, dirnula i pokrenula Hrvatsku. Ana je bitku izgubila, ali zaživio je Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te Banka krvi iz pupkovine. Iza nje je ostala misija i želja koju je do posljednjih trenutaka života isticala - 'Želim život''. U posebnom izdanju Intervjua tjedna Media servisa s voditeljicom Zaklade 'Želim život' Marijom Rukavinom razgovarala je Kristina Tomljanović.
Kad je Zaklada počela djelovati, Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica brojao je njih 15o. Danas ih ima 65.000. Ustrajnim zalaganjem Zaklade i velikim doprinosom brojnih darivatelja, njihov rad prepoznat je i cijenjen diljem svijeta.

"Matične stanice naših pacijenata otišle su svuda po svijetu. Kada su nam rekli da smo mi 9. u svjetskom registru po broju darivatelja na 10.000 stanovnika, onda smo tek shvatili da smo uz bok velikih zemalja svijeta. Bili smo jako ponosni jer jedna mala Hrvatska uvijek pokaže tu svoju dobrotu i to toplo hrvatsko srce kad je najpotrebnije'.Zaklada Ana Rukavina je od početka 2020. godine do danas donirala hrvatskom zdravstvu sredstva za opremu i projekte u vrijednosti od nešto više od pola milijuna kuna. Kada je u ožujku počela korona kriza Zaklada je odlučila pomoći dječjem odjelu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

"Tu dolaze djeca iz cijele Hrvatske, od nula do 18 godina. Odmah smo išli nabaviti novi ultrazvuk koji smo platili nešto manje od 400.000 kuna. Iza toga nisam imala mira. Nekako me stalno nešto, da trebamo pomoći, kao da sam znala da će respiratori biti toliko potrebni. Išli smo u nabavku preko Draegera novog respiratora i to smo isto kupili Klinici 'Fran Mihaljević".Danas je najvažnija misija Zaklade stručno usavršavanje mladih liječnika i medicinskih sestara u najvećim svjetskim centrima. Najviše ih je dosads bilo u Americi, a neki od njih su sada vrhunski stručnjaci za hematologiju.

"Oni su jako ponosni na to što su naučili. Isto tako su rekli i to moram pozdraviti, da su pohvalili i našu domovinu, naše liječnike, naše klinike da smo po dotignućima u liječenju blizu tih svjetskih mjerila što smo jako ponosni".I u idućoj godini pripomoći će u brojnim projektima, a i za vlastite imaju planove.

"Dok budemo mogli - krećemo u akcije. Mi već imamo svoju listu čekanja. Ta naša lista je lista želja svih onih koji žele da dođemo u njihov grad, njihovo mjesto, da pokupimo te darivatelje, da im budemo blizu i da se mladi ljudi mogu upisati u taj registar. Bitno je da taj registar svake godine obnovimo".Vrhunac humanitarne akcije ''Želim život'' je tradicionalni božićni koncert na glavnom zagrebačkom trgu. No, ove godine, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, koncert se seli na male ekrane i online. Sutra u 20:15 sati na Novoj TV, portalu DNEVNIK.hr te Facebook stranici DNEVNIK.hr građani će ga moći pogledati, a izvođači su Petar Grašo i Severina. Plemeniti cilj ostaje isti, prikupljanje sredstava za daljnje širenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te stručno usavršavanje mladih liječnika na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija. To možete učiniti pozivom na broj 060 9000, a njime donirate 5 kuna + PDV.

"Samo molim sve one koji mogu, znam da je svima teško, da jednom okrenu broj našeg humanitarnog telefona i da daju nadu za život jer svi kao što je rekla Ana - 'želimo život'. Te njene riječi sada imaju toliko smisla da želimo zdravlje i život i da se vratimo na ono što je bilo prije Covida''.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam