Menu

Nađi za MS: Sve napravljeno u Svetoj Nedelji mogu napraviti i u Zagrebu

ZAGREB - Davor Nađi iz Fokusa kandidat je za zagrebačkog gradonačelnika. U razgovoru za Media servis otkrio je zašto izlazi na lokalne izbore, po čemu se razlikuje od drugih kandidata i kako namjerava pobijediti na izborima. S Nađijem je razgovarala Andrea Barać.

Nađi kaže da se odlučio za kandidaturu kad se doselio u Zagreb i jer nije bio zadovoljan drugim kandidatima. Za razliku od drugih, kaže, ima iskustvo vođenja gradom jer je bio zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje.

''Grad Zagreb je u jednoj jako teškoj financijskoj situaciji. Ima preglomazan sustav, infrastruktura se raspada, nema sustav gospodarenje otpadom. To je jedan cijeli nisi problema s kojim se treba znati uhvatiti u koštac od prvog dana. Netko tko će se učiti upravljati gradom na Gradu Zagrebu prvih godinu- dvije, tri, on te probleme sigurno neće znati na najbolji način riješiti. To će na kraju platiti građani.''

Misli da sve što je napravljeno u posljednjih nekoliko godina u Svetoj Nedelji, može realizirati i u Zagrebu.

"Ako jedna mala Sveta Nedelja može napraviti toliko dobrih stvari, privući privatne investicije, uvesti transparentnost, porezno rasterećenje, transparentnost prostornih planova i slično, zašto to Zagreb ne bi mogao napraviti još bolje? Grad Zagreb ujedno ima i status županije, dakle ima ujedno i veći financijski kapacitet."

Kada su u pitanju financije, tvrdi da je, za razliku od drugih kandidata, predložio uštedu od 3,2 milijarde kuna na razini godine.

"Tu sam jasno rekao koliko bih uštedio na davanju otkazima uhljebima, koliko bih uštedio na subvencijama gradskim poduzećima. Isto tako sam predstavio uštede i primjerice na materijalnim rashodima. Ima tu još jako velikog prostora u upravljanju gradskom imovinom. Jasno sam rekao da bih otprilike jednu milijardu iskoristio za smanjenje poreza, dakle ukidanje prireza, smanjenje komunalnog doprinosa i komunalne naknade. Milijardu kuna bih iskoristio za otplatu dugova. Preostalih milijardu i 200 milijuna kuna bih nadodao na postojeći iznos za nove investicije."

Jedna od najbitnijih tema je obnova Zagreba nakon potresa. Nađi podsjeća da su od prvog dana iz Fokusa govorili da je Zakon o obnovi loš i da ljudima neće omogućiti brzu obnovu.

"Ono što trebaju ljudima omogućiti je da ljudi što prije dobiju novac da sami krenu u obnovu, a ne da se čeka država da obnavlja. Kasnije ćemo onda gledati na koji način će se to otplaćivati. Oni koji neće biti u mogućnost to otplatiti, njima bi se išlo u potpuni ili djelomični oprost takvih kredita, dok oni koji su imućni, koji si mogu priuštiti da otplate obnovu svoje imovine, oni bi trebali to otplaćivati."

Nije htio komentirati protukandidate, a na pitanje s kim bi nakon izbora mogao ući u koaliciju odgovorio je:

''Ono što je nama bitno je da se naši najbitniji ciljevi ispune. To je prije svega ukidanje prireza, dovođenje Grada na najvišu razinu transparentnosti u državi i otpuštanje viška zaposlenih dakle to su tri uvjeta.''

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam