Menu

Vidmarović za MS: Možemo očekivati pritisak na Kijev da okonča rat, Izrael će nastaviti kako mu odgovara

ZAGREB - Dva ratna sukoba, onaj u Ukrajini i u Gazi već neko vrijeme donose samo smrt i razaranje na područjima gdje se odvijaju, ali i okupiraju svjetsku javnost. I jedan i drugi imaju svoju manje-više dužu povijest i vrlo neizvjesnu budućnost u smislu trajanja i ishoda. U kojim su fazama sukobi i što očekivati upitali smo našeg gosta vanjskopolitičkog analitičara Branimira Vidmarovića.
Razgovor smo otvorili pitanjem o stanju rata u Ukrajini. Idemo li prema zamrzavanju sukoba ili možda o mirovnom rješenju obzirom na opadanje Zapadne pomoći, zamor i druge otegotne faktore s ukrajinske strane? Vidmarović kaže da su ukrajinski otvoreni ciljevi i dalje maksimalni, ali da postaje jasna realnost.

"Naravno situacija će se morati modificirati jer kako ide nije za očekivati ukrajinsku pobjedu kako se ona zamišlja. Nedavno je američki predsjednik Biden rekao da je Ukrajina već pobijedila. Možda ne doslovno , ali u tom smislu."

Vidmarović smatra da pomoć SAD-a i EU Ukrajini neće stati već će se prilagoditi.

"Narednih godinu dvije-tri kako situacija ide dalje tako će to financiranje biti manje po opsegu, a ako republikanci dođu na vlast preko Trumpa ili Nikki Haley, onda će se više paziti na trošenje novca. Status kandidata ( za EU) otvara predpristupne fondove i to će Ukrajini jako dobro doći."

Putinovo otvaranje baze kraj nove NATO članice Finske, strepnja baltičkih zemalja ipak nisu razlog za veću zabrinutost smatra Vidmarović, kada se govori o potencijalnom otvaranju još jednog fronta.

"Lokalni incidenti sa ulijetanjima aviona, prelascima granice, pucanjem su mogući i to ne bi trebalo prerasti u nešto veliko jer i jedni drugi znaju gdje su i šta su. Jedna je NATO zemlja, a drugo je Rusija i osim provokacija vojni stožeri NATO-a i Rusije će uvijek kroz povijest raditi kako bi smanjile posljedice direktnih okršaja."

Mogu li Bruxelles i Washington umanjiti maksimalne zahtjeve Ukrajine i privesti Kijev pregovorima? Vidmarović kaže da je sigurno da tiha diplomacija radi, ali da trenutno istražuje mogućnosti obzirom na američku okupiranost Bliskim istokom.

"Kandidatura za EU može odigrati ulogu jer ako ste na putu u Eu morate okončati rat. Unutar godine ili malo šire mogli bi početi čitati da se pojavljuju prijedlozi i da je netko iz Bijele kuće bio u Kijevu, pa su razgovarali o metodama, pa da je netko uzeo Zelenskog pod ruku i objasnio mu. To se već događa pomalo, ali moglo bi postati javnije."

Što se rata u Gazi tiče, Vidmarovića smo upitali je li izgledno da rat u Gazi stane prije neko Izrael ostvari što želi...

"Prema procjenama najboljih američkih analitičara i profesora nitko ne može utjecati na Izrael. Amerika isto. Jer jednostavno Izrael će nastaviti operaciju koliko god im paše i koje god ciljeve su zacrtali, pokušat će ispuniti. U SAD će u slučaju prekida financiranja ili zakonskih ograničenja izraelski lobiji krenut će po svoje i velike su šanse da će ostvariti svoje ciljeve."

Američki izbori također će odigrati ključnu ulogu u ponašanju američkih službenika prema ratu u Gazi, napominje Vidmarović. O tome kako bi prostor Gaze trebao izgledati nakon posljednjeg sukoba Vidmarović kaže da je teško reći.

"Ukoliko Izrael pobjedi i tamo za stalno ostavi vojne kontingente onda to znači da je to neka državna zona sigurnosti, dakle ratna zona, koju Izrael može do unedogled držati pod posebnim statusom i gdje se ne mogu, obavljati po zakonu političke aktivnosti i održavati izbori." Vidmarović kaže da u slučaju ratne zone neće biti govora o političkim rješenjima.

"Može se dogoditi da to bude tinjajući konflikt u samom Izraelu koji će Izrael sam upravljati, ali to će biti kao zona kontaminacije nakon radijacije gdje nećete moći dobiti nikakve dozvole za posao ili gradnju. A naravno postoji opasnost da se onamo krenu širiti izraelski objekti."

Vidmarović smatra da je, koliko god ružno , situacija politički spas za izraelskog premijera Netanyahua, ali s njim ili bez njega izraelske namjere ostaju iste kao i odlučnost u provedbi.

"Država Izrael će raditi ono što smatra potrebnim za svoju sigurnost, a to je zasad ovo što vidimo. I nitko ne može ni na koji način poduzeti i zaprijetiti. Mogu se teoretski uvesti sankcije , ali nitko neće uvesti sankcije jer se trguje s Izraelom i zato je Izrael uvjeren da sene može naći u bilo kakvoj financijskoj blokadi."O izraelskom protivniku, Hamasu , Vidmarović kaže da nisu isključivo vjerski fundamentalistički pokret, da imaju uređenu hijerarhiju, i vodi ih mržnja prema Izraelu.

"U tom smislu nalikuje na etno-terorizam, etnoseparatistički terorizam. Daleko više mi u tom smislu nalikuje na IRA-u i ono što smo imali u Španjolskoj s pokretima za neovisnost. U europi su prije džihadista bili domaći etno igrači."Za razliku od nekih drugih islamističkih organizacija Hamas nije toliko homogen, ističe Vidmarović.

"I zato ne znate gdje će opet niknuti, ako počistite teren u Gazi, odakle će se pojaviti novi lider ili financiranje. Dobro, financiranje će uvijek doći iz Irana, Južne Afrike ili Arapskih emirata tek toliko da budu prisutni."

Vidmarović vidi i popularnost Hamasa u Gazi među ljudima također kao velik problem.

"To se nažalost Palestincima sveti jer ih se izjednačava s Hamasom. Hamas je uspio uvjeriti stanovništvo u Gazi da jedini brine za njih, a to je krivnja međunarodne zajednice, UN-a, Amerike, Izraela, Fataha, korupcije...Da je vojna organizacija jedina koju se percipira kao stabilnu koja nije ostavila Palestince na cjedilu. Koja se nije nagodila i ostala je visoko principijelna. To nažalost živi među Palestincima."

Za kraj Branimir Vidmarović rekao je da sukob neizbježno vodi do obnavljanja ciklusa mržnje...

"Ono što se sada događa, poput ubojstava i sakaćenja ostavlja trag na mladima u formativnim godinama i ti ljudi i djeca odrasti će sa tom tragedijom i mržnjom. Ubuduće to ne donosi promjenu. To vam je recept za nastavak animoziteta za sto godina. Najmanje."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam