×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2107

Menu

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine za MS: "Resnik neće biti novi Jakuševec"

NASLOV: Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine za MS: "Resnik neće biti novi Jakuševec, a gradit ćemo i energanu" ZAGREB - U grad Zagreb stižu promjene. Problem gradskog otpada trebao bi se riješiti izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom, a zbog toga bi Grad trebao raskinuti koncesijski ugovor za pročišćivač otpadnih voda. Ovi potezi doprinijet će i energetskoj tranziciji Zagreba, a upravo o toj temi Grad će u suradnji s Regionalnom energetsko-klimatskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske održati međunarodnu konferenciju. O navedenom nam je više rekao predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović u Intervjuu Media servisa.
Zbrinjavanje otpada u Gradu Zagrebu postaje sve veći problem, a cjelovito rješenje trebalo bi stići za oko četiri godine, istaknuo je to u Intervjuu Media servisa predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović. Cilj SDP-a i koalicijskog partnera gradonačelnika je zatvaranje Jakuševca, i to što prije, kako je istaknuo Klisović. Stoga će u četvrtak na sjednici Skupštine iznijeti prijedlog rješenja upravljanja otpadom u Zagrebu.

"Moramo izgraditi Centar za gospodarenje otpadom kamo će taj otpad ići, gdje će se reciklirati i procesuirati. Taj centar će rješavati miješani komunalni otpad, a bit će i bioplinsko postrojenje, kompostana koja će rješavati biootpad, sortirnica i sve što je gradu potrebno. To će sve biti zatvorenog tipa."

Lokacija Centra bit će Resnik, a istaknuo je Klisović i koja će biti najvažnija razlika u odnosu na Jakuševec i poručio:

"Građani Resnika se ne moraju bojati da će Resnik postati novi Jakuševec - neće. Zato što je Jakuševec odlagalište otvorenog tipa, a Resnik će biti objekt Centra za gospodarenje otpadom gdje će se procesuirati cijeli otpad Grada Zagreba i to će biti zatvorenog tipa bez štetnog utjecaja na okoliš i na zdravlje građana."

Ono što SDP dodatno traži je, uz CGO, i izgradnja energane. "Na energani ćemo sigurno inzistirati jer jedino uz nju imamo cjelovito rješavanje pitanja otpada u gradu", istaknuo je Klisović. Objasnio je pritom i zašto je energana iznimno bitna, ali i korisna.

"Nakon ukupnog procesuiranja otpada Grada Zagreba ostalo je nekih 100-120 tisuća tona ostatka s kojim morate nešto, on neće nestati. U Europi se iz tog ostatka, goriva iz otpada, proizvodi energija. Možemo proizvoditi toplinsku ili električnu energiju i građanima smanjiti troškove energije."

Cijena energane bit će oko 140-150 milijuna eura, a isti iznos trebao bi i za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom.

"To jesu veliki novci, ali Grad će ih morati naći jer bez toga ne možemo funkcionirati. Mi se davimo u smeću, a to najbolje pokazuje Jakuševec. Iz svakog dijela grada ga možete vidjeti i podsjetiti se što znači nemati Centar za gospodarenjem otpadom i energanu."

"Gradnja bi trebala završiti 2028., najkasnije 2029. godine. To nam je cilj", rekao je Klisović. Sljedeći je korak je dobivanje hodograma aktivnosti koje treba napraviti, s rokovima, od Grada, kako bi Centar dotad bio gotov. A zbog izgradnje CGO-a Grad bi trebao raskinuti koncesijski ugovor za pročišćivać otpadnih voda koji se nalazi na istoj lokaciji.

"Taj ugovor je užasno skup za Grad Zagreb. On se često nazivao i štetnim ugovorom za Zagreb. Sad je došlo vrijeme da ga raskinemo. Kada bismo ga još pet godina, koliko bi trebao vrijediti, konzumirali, to bi Grad koštalo 420 milijuna eura, a u to vrijeme ne bismo tamo mogli graditi Centar za gospodarenje otpadom.Kako bi se to sve moglo napraviti, uz i dogradnju i proširenje vodovodne mreže i mreže odvodnje, i kako bi se smanjio tlak vode koji je iznimno visok, a posljedično i smanjili trenutni troškovi, potrebna je rekonstrukcija mreže.

"To košta 320 milijuna eura i to bismo aplicirali na Europske fondove. Da bismo to mogli moramo doći u posjed pročišćivača i tog područja. Penali koje grad mora platiti zbog raskidanja ugovora sigurno će biti manji od onoga što bi Grad morao platiti da konzumira ugovor još pet godina."

Oba prijedloga bit će na sjedinici Gradske skupštine u četvrtak, a osim njih na dnevnom redu bit će i druge teme. Istaknuo je Klisović i dvije građanima najzanimljivije, a to su urbani razvoj Zagreba i međunarodna konferencija o zelenoj tranziciji u gradu. Istaknuo je o čemu će tamo biti riječ.

"Prije svega će govoriti o energetskoj tranziciji, prelasku s fosilnih na obnovljive izvore energije, i o klimatskim promjenama. Kome nije jasno kako su klimatske promjene stvarno prisutne u našim životima, dovoljno je podsjetiti se oluje u sedmom mjesecu koja je napravila veliku štetu na imovini građana i grada."

A istaknuo je i koje projekte Grad Zagreb već sada provodi u sklopu energetske tranzicije.

"Projekt 5000 sunčanih krovova u Gradu Zagrebu, znači da će se na javnim zgradama u vlasništvu Grada postaviti solarni paneli i time dobivati energija. Zatim imamo projekt tramvaja ZET-a koji voze na struju dobivenu iz obnovljivih izvora energije. Mijenjamo kompletan vozni park autobusa ZET-a, a napravit ćemo i neke male solarne elektrane u gradu."

A nakon lokalnih tema, dotakli smo se i nacionalne teme nadolazećih izbora. Objasnio je Klisović i kako će pritom izgledati koalicija SDP-a.

"Mi smo ponudili predizbornu koaliciju "Možemo" i onda drugim strankama ljevice koje bi se uključile u jednu veću predizbornu koaliciju. To nažalost nije prihvaćeno i svatko sada ide sam, a vjerujem da ćemo ostvariti rezultat koji će omogućiti da nakon izbora opet sjednemo zajedno i dogovorimo postizbornu koaliciju jer mislim da je vrijeme da se vlast u zemlji zamijeni."
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam