Menu

Bernardić za MS: Imao sam simpatije prema Tomaševiću, ali je pokazao potpunu nesposobnost

ZAGREB - U Intervjuu Media servisa gostovao je predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić s kojim smo prošli glavne aktualne teme u Zagrebu, od jučerašnje sjednice Gradske skupštine, preko izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Resniku i zatvaranja Jakuševca pa sve do toga ide li zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević stopama svog prehodnika Milana Bandića.

Unatoč protivljenju oporbe, udruga, stanovnika u Resniku, OPG-ovaca, na jučerašnjoj sjednici zagrebačke Skupštine izglasana je odluka o izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u Resniku kao i raskid Ugovora o koncesiji sa Zagrebačkim otpadnim vodama za izgradnju pročištača.

Dok zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavljuje da bi Centar trebao biti izgrađen do 2028. i da sad nije vrijeme za energanu, Bernardić tvrdi da nema šanse da se ispoštuje taj rok jer sama studija za okoliš traje dvije godine, nakon toga ide raspisivanje natječaja, izvedba projekta... ‘‘Ovo je prodavanje magle‘‘, ističe.

‘‘Nijedan europski grad to nije završio ispod šest-sedam godina, nerijetko je to trajalo desetljeće. Druga stvar odredila se lokacija protiv čega je Tomašević bio, ali dobro je da se odredila lokacija da se ne gubi još dvije godine na prostorno-plansku dokumentaciju, odnosno na izmjenu, ali sada treba odrediti tehnologiju. Mislim da je ovo najbrže moguće rješenje, a ono što je sporno Tomaševiću vjerojatno bilo to što je on bio i protiv Resnika i protiv spalionice, a sad mora graditi i jedno i drugo i sam sebi skočiti u usta‘‘.

Napominje da još nije donesena odluka o tehnologiji. ‘‘Mehaničko-biološka obrada otpada ne može riješiti problem‘‘, izjavio je Bernardić.

‘‘Otpada nakon mehaničko-biološke obrade otpada ostaje između 80.000 i 117.000 tona. Dakle ostaje ga skoro dvije trećine. Pa gdje ćete s tim otpadom? Ploha na Jakuševcu zadnja se koristi, dakle na Jakuševcu ima mjesta još samo negdje za godinu, godinu i po dana. On se vjerojatno nada da će s tim proći izbori i da će prebaciti problem na nekog drugog ili će onda nakon izbora pokušati se izmotavat, iako vjerovatno će se dogoditi promjena u Zagrebu‘‘.

Socijaldemokrati su, tvrdi, ponudili svoje rješenje.

‘‘Treba izbarati jednu tehnologiju s liste BT i odlučiti se za nju i onda će sasvim sigurno dobiti europsko financiranje. Ove priče da se treba uključiti HEP‘‘.

Oko energane Tomašević je odbacio tu ideju jer tvrdi da ne možemo preko graditi iz EU fondova. ‘‘Pa to je klasična laž, to je spin, to je prodavanje magle‘‘.

Kaže da je i sam na početku imao simpatije prema Tomaševiću, ali da je pokazao potpunu nesposobnost.

Potom se osvrnuo i na usvajanje odluke o raskidu Ugovora o koncesiji sa Zagrebačkim otpadnim vodama za izgradnju pročištača.

‘‘Raskinut će ugovor sa ZOV-om da bi eto osigurali plohu za termičku obradu otpada i to je za Centar za gospodarenje otpadom što uopće nije točno. Nisu trebali to raskidati. Imate sad ugovor sa ZOV-om koji su raskinuli s tim da nisu rekli koliko će građane Zagreba koštati. Cijena varira između 38 milijuna eura do čak 487 milijuna eura pa dajte. Nemojmo biti neozbiljni, pa ko dječica mala‘‘.

Napomenuo je i da su odvjetničko društvo angažirali direktnom pogodbom za 133 tisuće eura da im pročitaju ta ugovor, što je Bernardić ističe obavio za sat i pol s pravnikom.

‘‘Tih afera je u gradu sve više i više. Ja ne znam rade li oni to namjerno ili slučajno, ali srljaju u pogibelj koja može imati pravosudni epilog‘‘.

​Nabavka tramvaja, natječaj za biootpad... nabrajao je Bernardić afere za koje kaže ima i dokaze, a jedino nema dokaz za ono što se dogodilo na Jakuševcu gdje je došlo do dva odrona u kratkom vremenu, a nalaz inspekcije se još čeka.

Na pitanje - gdje je zapelo, odgovara: kod Andrije Mikulića.

‘‘DIRH i HDZ ga očito štite. Očito postoji dobra suradnja s Vladom RH na rješavanju njihovih problema. Zašto? Zato jer vjerojatno računaju jednog dana na neki njihov politički potencijal u budućnosti nakon parlamentarnih izbora. Ja to u ovom trenutku ne mogu reći, ali ne vidim razloga da Državni inspektorat ne obavlja svoj posao. Ono što je po našim informacijama točno, da se biootpad koji se odlagao na toj biokompostani proglasio nečistim, biootpadom je onda vožen na Jakuševac i zato su se stvorili plinovi i došlo je do eksplozije‘‘.

Ističe da su njegova vrata za suradnju otvorena jer radi sve za dobrobit Zagreba, ali da je od njihovih 50-ak prijedloga svaki odbijen pa i onaj da se na Sljemenu napravi sadržaj za tisuće posjetitelja. Pritom se osvrnuo na Tomaševićevu odluku da žičara Sljeme proteklog vikenda bude besplatna, ali i tijekom školskih praznika kao i da skijanje bude besplatno.

​Na pitanje ide li Tomašević stopama Milana Bandića prema populizmu, odgovara:

‘‘Kad ne znaš što ćeš onda odeš u populizam. Zato ne znaš što bi kvalitetnije predložio. To je sve stihijski. Zašto nije besplatna onda svaki vikend ako je besplatna pola najfrekventnijih vikenda? To je moje pitanje‘‘.

​Odgovorio je na pitanje i ima li ambicije postati zagrebački gradonačelnik i može li u tome uspjeti:

‘‘Ambicija imam, ambicije postoje, imam želju da nešto napravim, imam viziju što treba napraviti, imam kvalitetan tim suradnika‘‘.

- Biste li bili bolji od aktualnog gradonačelnika?

‘‘Pa uvjeren sam da bi bio bolji jer teško je ne biti bolji i teško da može gore od ovoga. Stvar je takva da jednostavno uz Možemo i Tomaševića su se vukle one stigme - oni su nesposobni, ali su pošteni. Slažem se s prvom konstatacijom da su nesposobni, ali se ne slažem s konstatacijom da su pošteni‘‘.

​Prije lokalnih izbora ove godine će se održati, između ostaloga, i parlamentarni izbori. Na pitanje oko suradnje sa SDP-om ili Možemo Bernardić ističe da ne bi imao problema.

‘‘Važno je na nacionalnoj razini naći koncenzus da se jednostavno ova loša i nesposobna vlast smijeni, a to može samo ljevica ako je ujedinjena i ako je zajedno. I zato mi apeliramo na ujedinjenje ljevice‘‘.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam