Menu

Crnković i Benjak za MS: Osobe s invaliditetom više neće morati obilaziti razne institucije kako bi ostvarili svoja prava

ZAGREB - U brojnim gradovima diljem Hrvatske tijekom proteklih je tjedana predstavljen projekt MOSI - "Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti". Voditelj projekta MOSI iz AKD-a Mateo Crnković i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Benjak otkrili su u Intervjuu Media servisa detalje projekta te pojasnili na koji način osobe s invaliditetom mogu ostvariti svoja prava u sklopu projekta.

Novi sustav omogućava lakše izdavanje javnih isprava, odnosno Europske i Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom te Europske parkirališne karte. Osobe s invaliditetom više neće morati obilaziti razne institucije kako bi ostvarili svoja prava, istaknuo je voditelj projekta iz AKD-a Mateo Crnković.

"Uspostavljamo sustav koji ima automatsku obradu podataka, čemu je temelj u Zakonu o povlasticama u prometu. AKD dohvaća podatke iz registra osoba s invaliditetom, provjeravaju se još neki podaci u evidenciji MUP-a kao što je npr. prebivalište i fotografija. Mapiranjem tih prava, podataka iz registra i kriterija i zakona, dodjeljuju se prava osobama s invaliditetom", rekao je Crnković.

No, to i nije jedina prednost ovakvog sustava.

"Više neće morati imati raznorazne iskaznice za pojedino pravo ili neku drugu dokumentaciju. Jednom će iskaznicom, u ovom slučaju nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom, ostvarivati ta prava na području Republike Hrvatske. Također, svim nositeljima nacionalne iskaznice bit će izdana i europska iskaznica za osobe s invaliditetom kojom će moći koristiti neke druge pogodnosti i na području Hrvatske i na području Europske unije", pojasnio je Crnković.

Preduvjet za izdavanje iskaznice je upis osoba s invaliditetom u Registar osoba s invaliditetom koji se vodi pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu iz HZJZ-a Tomislav Benjak pozvao je osobe s invaliditetom da prekontroliraju svoje zapise u Registru.

"Vrlo je jednostavno to napraviti. Na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. se pošalje OIB te ime i prezime osobe za koju se traži kontrola i onda mi to provjerimo, pošaljemo osobi potvrdu u kojoj pišu svi ti dijelovi potrebni za izdavanje te iskaznice. Kada osoba potvrdi, mi iskaznicu šaljemo na kućnu adresu", rekao nam je Benjak.

Status upisa u Registru moguće je provjeriti i putem sustava e-Građani.

"Isto tako, ako je sve onako kako osobe znaju da je, iskaznice će doći same na kućnu adresu ako su ispunjeni kriteriji", rekao nam je Benjak.Izdavanje javnih isprava počelo je već ovoga tjedna.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam