Menu

Rajković za MS o prosvjedu radnika Varteksa: Dobivamo podršku iz cijele Hrvatske, ne odustajemo od svojih zahtjeva

ZAGREB - Radnici varaždinskog Varteska štrajkaju četvrti dan zaredom zbog nesiplaćenih plaća, a za sutra su najavili i prosvjed u Varaždinu.
Za trenutno stanje u Varteksu nisu krivi radnici, već loše upravljanje, poručio je u Intervjuu Media servisa Tomislav Rajković, predsjednik Radničkih sindikata Hrvatske.

"Radnici su stupili u štrajk zato što nisu dobili dio plaće za veljaču i nisu dobili cijelu plaću za ožujak i odlučili su prestati s radom dok te plaće ne budu isplaćene".

​Koliko iznose te prosječne plaće te koje nisu isplaćene?

"Većina radnika je na minimalnoj plaći, tako da se ne radi se o iznosu koji bi mogao značajno ugroziti poslovanje kompanije, nego jednostavno sredstava nema".Jutros ih je primio i ministar gospodarstva Damir Habijan, a Rajković kaže da im je ponudio niz rješenja.

"Ministar je ponudio i rekao da postoji niz alata u okviru Ministarstva gospodarstva, ali isto tako i u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koji mogu pomoći društvu i radnicima kada se za to stvore uvjeti".

Ponovio je i zahtjeve radnika Varteksa:

"Tražimo smjenu Uprave. Sada smo dobili i najavu da će ona odstupiti sa svoje pozicije da se vjerovnici koji su upisani na toj imovini sjednu za stol, da se dogovore oko raspodjele sredstava dobivenih prodajom tih nekretnina i imovine, da dio sredstava obavezno ide u proizvodnju Varteksa, da se imenuje nova Uprava, da se imenuje kvalitetna Uprava, koja će znati napraviti restrukturiranje potrebno Vartekstu za nastavak proizvodnje".

​Svoje jedinstvo po pitanju opstanka i zahtjeve za rješavanjem situacije u Varteksu će ponoviti i na sutrašnjem prosvjedu u Varaždinu, ističe naš sugovornik. Podršku dobivaju od brojnih sindikata, branitelja, radnika i građana iz cijele Hrvatske, koje poziva na sutrašnji prosvjed.

"Mogu najaviti sutrašnji posvjed, koji će se održati na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu, ispred trgovine Varteksa. Prosvjed će započeti u 10:30 sati na tom trgu, a prosvjedna povorka će krenuti ispred tvornice Varteks u 10:00 sati i uputit će se prema mjestu prosvjeda".

Rajković je optimističan po pitanju budućnosti Varteksa, ali i tekstilne budućnosti općenito. Dodaje i da u nastavak proizvodnje vjeruju i sami radnici.

nazad na vrh