Menu

Zlatko Mateša za MS o sigurnosti u Pariz: Nije lako ugroziti ideju olimpizma

ZAGREB - Najveći sportski događaj ove godine, Olimpijske igre u Parizu sve su nam bliže i preostaje u nešto manje od mjesec dana još odraditi organizacijske detalje, spakirati kofere i krenuti put Grada svjetla. Kako se Hrvatski olimpijski odbor priprema i što još treba napraviti za naše sportaše i delegacije koje će boraviti u Parizu, o sigurnosnom problemu otvaranja, protokolima za državnike koji dolaze na Igre, hrvatskoj liječničkoj službi koja brine o sportašima, nadanjima i medaljama, te o Vatrenima koji su u nezavidnoj situaciji na EURO-u u Njemačkoj, razgovarali smo u Intervjuu Media servisa s predsjednikom HOO Zlatkom Matešom.
Na početku se čelni čovjek HOO-a osvrnuo na Vatrene i ne baš zavidnu situaciju u kojoj se nalaze nakon dva odigrana kola na EURO-u u Njemačkoj.

"To je sport u kojem imaš uspona i padova. Nije dobro da se unaprijed osuđuje i nitko nam nije dobar, svi su nam problem, od Dalića i igrača. Koji put u sportu mora se stati iza svojih igrača i kad im ne ide dobro. Siguran sam da će naći morala, snage i motiva za utakmicu s Italijom pa ćemo vidjeti", rekao je početku Zlatko Mateša za Media servis.

Sva tijela HOO-a kompletno su posvećena Igrama, pa nas je zanimalo koliko i što još treba napraviti za Pariz.

"Logistički gledano mi smo potpuno spremni i to naš Ured olimpijskih odbora na čelu s rutinerom Damirom Šegotom, kojem su to već 10. ili 11. Igre. Čekamo još neke sportaše s kvalifikacija i onda ćemo znati točnu brojku sportašica i sportaša koji će putovati na Igre", rekao je predsjednik HOO-a.

Osim na sportskim borilištima hrvatski olimpijci na otvaranju Igara u Parizu bit će posebno odjeveni. Prije nego krenu u Pariz HOO će upriličiti i modnu reviju u Zagrebu.

"U zgradi Rektorata bit će modna revija i prikaz opreme za Pariz. Meni se osobno dopada ta kolekcija i bit će na nivou na rijeci Seni, ako se otvaranje tamo bude odvijalo", rekao je Mateša.

Kroz medije se puno provlačila sigurnost u cijeloj Francuskoj, a posebna se važnost daje samom otvaranju gdje će na rijeci Seni defilirati sve zemlje sudionice Igara uz prisustvo od oko 300 tisuća ljudi.

"Nije lako ugroziti ideju olimpizma. Nikome to ne može donijeti perceptivni probitak bez obzira na to o kojoj se ideji radi. Bit će malo napetija situacija, ali to je atmosfera koja izaziva određenu pozornost", upozorio je Mateša.

O broju medalja teško je govoriti, ali predsjednik HOO-a je optimističan.

"U Parizu će biti 70 sportaša ili možda koji više, jer kvalifikacije nisu još gotove. Imamo vrhunske sportaše i što-šta se tu još može dogoditi, a mi smo sve napravili da se to realizira. Bitno je da su zdravi i da drže visoku formu", smatra Mateša.

Ovih se dana dosta priča o tome tko sve može ići na velika sportska natjecanja od visokih dužnosnika, a kakva je situacija po tom pitanju na Olimpijskim igrama Mateša kaže:

"Međunarodni olimpijski odbor uvijek poziva predsjednika države, premijera i osobu koja je ministar sporta u nekoj državi. Te akreditacije su neprenosive i ne može doći netko drugi umjesto njih. Drugi nivo su predsjednici i glavni tajnici nacionalnih sportskih saveza i oni su u posebnom hotelu", objasnio je predsjednik HOO-a.

Hrvatska kuća u Parizu bit će smještena u blizini Roland Garrosa i bit će multifunkcionalna. Tamo će se održavati press konferencije i slaviti medalje, ali ne samo to.

"To će biti mjesto gdje naši sponzori mogu sresti svoje potencijalne partnere iz Francuske i važno je i za novinare jer dobar dio njih nema akreditaciju. Imamo naš press centar koji će im biti na usluzi, a bit će i promotivne konferencije Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice grada Zagreba te drugih naših partnera", naglasio je na kraju Mateša.

Podsjetimo, Olimpijske igre počinju 26. srpnja u Parizu. Bit će to još jedan festival sporta koji će trajati do 11. kolovoza.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam