Menu

Primorac za MS: Hrvatska ne smije sanjati malo jer ako sanja malo postoji opasnost da se to malo i ostvari

ZAGREB - Iznimni uspjesi hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama, očekivanja od sljedećeg olimpijskog ciklusa, ali i motivacija, kao i očekivanja od predsjedničke utrke - teme su o kojima je s članom Vijeća HOO-a, dopredsjednikom Hrvatskog taekwondo saveza i predsjedničkim kandidatom profesorom Draganom Primorcem u Parizu razgovarao novinar Media servisa Damir Tabaković.
Hrvatska je u Parizu zasad osvojila pet medalja. Zlatom su se okitili Martin i Valent Sinković te Barbara Matić, srebro je odnijela Donna Vekić, a dvije bronce otišle su u ruke Sandre Elkasević i Mirana Maričića. No, tu možda odličjima nije kraj. Imamo naše vaterpoliste, taekwondoiste... Primorac se nada da će još nekoliko medalja biti osvojeno.

‘‘Vidim jedan veliki entuzijazam za budućnost. Mi u Vijeću HOO-a gledamo što će se dogoditi tijekom sljedećeg olimpijskog ciklusa. U taekwondou imamo najmanje sedam takmičara i takmičarki koji mogu bez ikakvog problema dobiti bilo koga na svijetu u naredne četiri godine. To me čini neizmjerno ponosnim jer ove Olimpijske igre su zapravo kontinuitet prema onim sljedećim‘‘.

Neki sportaši već su se okrenuli prema idućim Olimpijskim igrama koje će biti održane za četiri godine u Los Angelesu. Da će tamo biti najavili su braća Sinković i Sandra Elkasević. Bez obzira na njihove godine, nema razloga da ih ne vidimo i na sljedećim, a to je s medicinskog aspekta potvrdio i profesor Primorac. Pojasnio je da se u medicini sve drastično mijenja, postoje daleko bolji instrumenti za mjerenje izdrživosti, a i suplementi puno bolje funkcioniraju. ‘‘Ako imate jedan balansirani odnos tijela, kardiovaskularnog, plućnog i mišićnog sustava, onda nema nikakvog razloga da se to ne dogodi‘‘, poručio je.

‘‘Ovo što su oni napravili u završnici je fenomenalno. To ne možete ni logično objasniti. Vi morate napraviti daleko veći napor da stignete one koji su ispred vas i koji nisu bili u stanju ubrzati. Kad gledate s medicinskog aspekta, ta rezerva je morala postojati koja je zapravo nezamisliva i to nam daje s punim pravom očekivati da još imamo sljedeći olimpijski ciklus za njih‘‘.

A Primorac se nedavno uključio i u predsjedničku utrku. Je li mu bilo teško donijeti takvu odluku, na neki način ostaviti znanstvenu karijeru koja je dugogodišnja i prepuna postignuća, i kako nam je sam Primorac rekao, svijet znanosti koji je čist preko noći zamijeniti sa svijetom politike koji često poseže za nekim sredstvima koja nisu do kraja čista...

‘‘I unutar toga čovjek treba biti hrabar, mora ući u taj izazov, mora sačuvati svoju čistoću, ne smije se isprljati, mora se izdignuti iznad svega toga. Ono kako se kaže, ako dođete u poziciju da budete ošamareni jednom, onda je puno lakše okrenuti i drugi obraz nego participirati ono što ja zovem političko blato. Ja to sebi ne mogu zbog svog ugleda, dostojanstva i svih mojih godina u znanosti dozvoliti‘‘.

Predsjednička kampanja još se nije užarila, čekaju se i ostali potencijalni protukandidati. A kada se zahukta, Primorac očekuje da će prevladati kultura dijaloga.

‘‘Ja očekujem da bi ova kampanja trebala najviše pokazati hrvatsko zajedništvo, a onda puno manje ovo što je vezano za politiku, a to je ponekad čak i pretjerivanje u željama. Ja ne bih želio da ovo bude jedan susret tko će pobijediti verbalno nego tko će predložiti stvari, tko će moći svjedočiti svojim djelima u budućnosti, odnosno, tko je svjedočio svojim djelima u prošlosti kako bi mogao garantirati koliko će njegova djela biti funkcionalna u budućnosti‘‘.

Dodao je kako će njegova kampanja biti posvećena rezultatima. Istaknuo je da bi predsjednik trebao biti moralna vertikala i faktor stabilnosti te da je predsjednik taj koji može napraviti jedan golemi iskorak u suradnji s Vladom RH.

"Premijer je taj koji je otvoren za bilo koju suradnju i za bilo koju ideju. Ako imate sinergiju dva ključna čovjeka države onda je hrvatska budućnost sjajna. Ja uvijek ističem da budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova. Ja kao sutra hrvatski predsjednik vjerujem da Hrvatska ne smije sanjati malo jer ako sanja malo postoji opasnost da se to malo i ostvari. Ja želim da Hrvatska doživi velike snove, ima sjajne ljude, ima sjajne preduvjete i to je ta Hrvatska o kojoj ja govorim i koja će se u konačnici dogoditi‘‘.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam