×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1917

Menu

Lalovac: Svi će morati ravnomjerno nositi jedan dio tereta

ZAGREB - Ministar financija zajedno s ministrima priprema dodatne mjere za Europsku komisiju s kojima će izaći u utorak. Ovog vikenda užarit će se Ministarstvo financija ne bi li povukli poteze koje će zadovoljiti Bruxelles. Neke od mjera Lalovac je otkrio u intervju Media servisu...
Zbog dodatnih mjera koje je zatražila Europska komisija Lalovac je otkazao i odlazak na godišnju skupštinu MMF-a. Europska komisija traži 0,4 posto BDPa, a povećanje trošarina na cigarete i gorivo čemu je pribjegla Vlada iznosi oko 0,15 posto BDP-a pa se traži dodatnih 0,25 posto. Na pitanje u koji sektor bi mogli ući, Lalovac odgovara - u sve.







"Svi, znači svi ćemo morati participirati, ne samo centralni proračun nego i vanproračunski korisnici i javna poduzeća budući da to sad sve ulazi u opću državi i svi ćemo morati ravnomjerno nositi jedan dio tog tereta", rekao je Lalovac.Otkrio je i da će uzeti jedan dio dobiti javnih poduzeća.







"Jedan dio dobiti će se uzimati, no Komisija nije priznala av taj dio kao strukturnu mjeru, priznali su jedan dio te poslovne dobiti, tako da oni prvenstveno traže i dalje na rashodovnoj strani proračuna, znači, neće patricipirati cjelokupni dio dobiti koji će Vlada RH povući za financiranje proračuna, ali veći dio će morati biti rashodi", rekao je Lalovac.



Ističe kako nitko nije sretan kada trošarine na gorivo ili duhanske porizvoda moraju rasti te da to nisu popularne mjere, ali da su između povećanja poreznih stopa i ukidanja nekih olakšica koje je EK tražila izabrali ovo drugo.







"Najveći dio fiskalne konsolidacije će biti na rashodovnoj strani proračuna tako da će se ići i prema agencijama, i prema javnim poduzećima. Od ničega od toga ne odustajemo. Ovo je jedan manji dio fiskalne konsolidacije, a najveći dio će biti na rashodovnoj strani", kaže Lalovac.



Lalovac objašnjava kako sve to mora napraviti budući da će hrvatski deficit biti najveći u Europskoj uniji. Ministra smo također pitali i znače li ovi rezovi te intervencije u proračun rebalans do ljeta?







"Ono što ćemo mi pokušati napraviti je tehnički smanjiti određene limite, a za rebalans ćemo to pustiti u proceduru pa ćemo vidjeti kada će se odlučiti za rebalans. Ali tehnički, mi možemo unutar riznice zaključati određene pozicije da se ne može potrošiti više od te pozicije", kaže Lalovac.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam