×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1860

Menu

Cappelli za MS: U 2018. očekujem rast od 3 do 5 posto

ZAGREB - Hrvatski je turizam ove sezone zabilježio rekordne rezultate u svim segmentima. Procjenjuje se da ćemo 2017. na kraju završiti u plusu od 11 do 12 posto u noćenjima i dolacima. Kako zadržati rast i iduće godine, produljiti sezonu, ali i rješiti problem održivosti turizma te kroničnog nedostatka radne snage u intervjuu Media servisu otkriva resorni ministar Gari Cappelli.
Prihodi od turizma i ove su godine slili silne milijune u državnu blagajnu. Debelo ćemo nadmašiti lanjskih 10 milijardi eura.

"Brojke koje očekujemo do kraja godine trebale bi biti barem 10 posto veće nego što su bile, a približit ćemo se zaradi od 11 milijardi eura zajedno s domaćim prometom turista", rekao je ministar turizma. S rekordnim brojem gostiju, prošli smo vikend prvi put u povijesti prešli 100 milijuna noćenja, pojedine su se destinacije ljetos jedva nosile. Ministar ističe da su probleme imale oni koji nisu dugoročno planirali. Naglašava da je nužno raditi na destinaciji.

"Vrlo trezveno to raditi i što je najbitnije stalno zajedno sa stanovnnicima i svim drugim dionicima u turizmu. I raditi na razvoju infrastrukture, naročito parkinzi, pristupne ceste, kanalizacijski sustavi za koje daju velika sredstva EU i Svjetska banka", istaknuo je Cappelli. Kako je to dugotrajan proces resorni ministar ne bježi od toga da će pojedine destinacije i u špici 2018. pucati po šavu. Osim održivosti turizma velik problem je i nedostatak radne snage. Procjenjuje se da će 2018. trebati dodatnih 15 tisuća djelatnika.

"Mi idemo sada s jednim programom od onog dualnog školovanja i sve što ćemo raditi na području RH je maksimalno stisnuti sve nezaposlene koji imaju veze s ugostiteljstvom i turizmom. Pokušat ćemo riješiti problem i uvozom ako to bude trebalo, a očito je da će jedan dio trebati" U planu je i potpisivanje ugovora sa susjednim državama kako bi imali rezervu od 4 do 5 tisuća djelatnika da ne bi došlo do pada kvalitete usluga. Jedan od glavnih ciljeva u 2018. je produljenje sezone, a tu važnu ulogu igra kontinentalni turizam koji se planira podići zdravstvenim turizmom. U saborskoj proceduri je novi zakon o pružanju usluga u turizmu.

"Na taj način ćemo otvoriti mogućnost pružanja usluga u lječilištima, specijalnim bolnicama i privatnim poliklinikama, a to je naročito izraženo na kontinentu. Na nekim destinacijama poput Krapine neki hoteli su popunjeni do 82 posto tijekom cijele godine. Tu je definitivno jedna budućnost popunjenja" U planu je i uvođenje Cro kartica koje bi, nada se ministar, mogle zaživjeti za dvije tri godine. Jedan od većih izazova u 2018, bit će zadržati rast turizma što neće biti nimalo lako budući da nam se glavna konkurencija Grčka i Turska polako oporavlja. Ministar ipak vjeruje u blagi rasti od 3 do 5 posto jer smo, kaže, prepoznati kao sigurna, lijepa te kvalitetna destinacija.

"Sagradili smo puno kvalitetnih hotela i objekata 4, 5 zvjezdica, imamo 34, 35 restorana predloženih za Michelin zvjezdicu, booking ide dobro za iduću godinu. Ove dvije zemlje će nam biti konkurencija, ali ja vjerujem u turističke djelatnike, hotelijere investitore i nema razloga da sumnjamo i u 2018. u blagi rast", zaključuje ministar.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam