×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1860

Menu

Saarnio: LNG terminal važan je dio europske energetske sigurnosti

ZAGREB - Rusi nisu partner kojeg bismo voljeli vidjeti u Ini, poručio je američki veleposlanik u Hrvatskoj William Robert Kohorst na brifingu za medije povodom boravka u Zagrebu posebne izaslanica i kooridinatorice za međunarodna energetska pitanja američkog State Departmenta Sue Saarnio.
Iako je glavna tema posjeta izaslanice za energetiku američkog State Departmenta gradnja terminala za ukapljeni plin na otoku Krku, pitanje interesa ruskog Rosnjefta za preuzimanje MOL-ovog udjela u Ini nije se moglo izbjeći. Američki veleposlanik u Hrvatskoj William Robert Kohorst jasno poručuje, Rusi bi bili loš izbor.

"To bi bila greška. Htjeli bismo vidjeti zemlju koja ima snažniji interes za uspješnu Hrvatsku, mada će ona na kraju izabrati.Mislim da su oni proteklih godina bili disruptivna sila u regiji te bi Ini i Hrvatskoj trebao kvalitetniji partner", rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj William Kohorst.​

​Kohorst je pozdravio odluku Vlade da potraži investicijskog savjetnika oko mogućeg otkupa dionica Ine od mađarskog MOL-a., te je naglasio da je važno donijeti pravu odluku u financijskom te u političkom smislu.

Vezano za LNG terminal na otoku Krku Sue Saarnio se u Zagrebu sastala s ministricom Dalić te ministrom Čorićem, a večeras je u planu sastanak s 30-ak ljudi iz energetskog sektora. Američka administracija projekt na Krku smatra jednim od ključnih energetskih projekata u regiji.

"Uvijek smo podupirali europsku energetsku sigurnost i projekt na Krku važan je dio toga. Došla sam kako bi se sastala s hrvatskim dužnosnicima kako bi vidjela kako projekt napreduje i možemo li pomoći u njegovoj realizaciji", poručila je Saarnio.

Evo što kooridinatorica za međunarodna energetska pitanja State Departmenta kaže o protivljenju mještana i ekoloških udruga projektu.

"Koliko znam sve operacije na tom terminalu bit će u skladu sa strogim europskim propisima i sva ekološka pitanja bit će odgovorena puno prije nego projekt krene naprijed", rekla je Saarnio.

​Saarnio je i naglasila i snažnu potporu američkog predsjednika Donalda Trumpa projektu LNG terminala na Krku. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić nakon sastanka sa Saarnio najavila je skoro donošenje posebnog zakona koji će olakšati i objediniti sve procese vezane za LNG terminal.

Sugovornice su se usuglasile da će Hrvatska kroz taj projekt osigurati posebno mjesto na energetskoj karti Europe, čime bi postala energetsko čvorište Europske unije, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam