Menu

Veliki ekološko-volonterski projekt Hrvatske poštanske banke i Hrvatskih šuma

ZAGREB - Hrvatska poštanska banka i Hrvatske šume pokreću zajedničku ekološko-volontersku akciju pod nazivom „Zasadi s HPB-om“ s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti šuma i njihova očuvanja te poticanja na veću brigu o okolišu.
Riječ je o inicijativi Hrvatske poštanske banke koja, uz podršku Hrvatskih šuma, zajedno sa svojim klijentima i zajednicom u kojoj posluje društveno odgovornim aktivnostima obilježava svoju 30. obljetnicu.

Zahvaljujući sposobnosti uklanjanja ugljikovog dioksida iz atmosfere, šume su najjeftinije i najučinkovitije prirodno sredstvo za ublažavanje klimatskih promjena te je iznimno važno zaštiti ih i obnavljati kako bi u najvećoj mogućoj mjeri doprinosile stabilnosti klime, proizvodnji kisika, filtriranju vode i biološkoj raznolikosti.

Projekt „Zasadi s HPB-om“ trajat će od kolovoza 2021. do siječnja 2022. godine, a odvijat će se kroz dvije faze.

Prva faza uključuje prikupljanje donacija za kupnju sadnica šumskih vrsta drveća: hrasta lužnjaka, primorskog i crnog bora te pinije. Isključivo za ovu ekološku akciju otvoren je poseban namjenski račun u HPB-u pod brojem: HR9823900011599900005, a prikupljena sredstva bit će u cijelosti i transparentno utrošena za kupnju navedenih sadnica.

U akciji mogu sudjelovati svi zainteresirani građani, a donacije se uplaćuju na jedan od sljedećih načina:

- putem mobilnog bankarstva HPB-a (klijenti Banke)

- gotovinskim i bezgotovinskim uplatama u poslovnoj mreži Banke i uredima HP-a (svi građani)

- putem 2D barkoda (svi građani)

Donatori sami odabiru iznos donacije, a uplate se provode bez naplate bankarske naknade, osim uplata putem 2D barkoda izvršenih od građana koji nisu klijenti HPB-a.

Druga faza projekta uključuje sadnju kupljenih sadnica diljem Hrvatske koju će organizirati volonteri HPB-a uz stručnu podršku Hrvatskih šuma, u skladu s propisanim planovima gospodarenja. Time Banka nastavlja promicati ideju zaštite okoliša i jačanja ekološke osviještenosti svojih zaposlenika koji su tijekom 2021. godine već pokazali zainteresiranost i želju za korporativnim volontiranjem u okviru bančinog programa „Volontiramo za Hrvatsku“.

Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a izjavio je:

„HPB sa sve većom odgovornošću brine o okolišu i društvu slijedeći ciljeve održivog razvoja. Kao pojedinci možemo učiniti mnogo za očuvanje okoliša, a zajedništvom naši pomaci mogu biti mnogo veći. Prirodu moramo zaštiti i obnoviti za buduće generacije i našu djecu, i to je cilj ove akcije, da zajedno s klijentima i građanima naše zemlje pomognemo u obnovi šuma te stvaramo uvjete za bolji život u Hrvatskoj što je i misija HPB-a“.

Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave HŠ d.o.o. izjavio je:

„Nas šumare raduje što ljudi postaju sve svjesniji važnosti šuma i drveća. Šume su naš najbolji saveznik u ublažavanju posljedica klimatskih promjena, a već i od pojedinačnih stabala korist je nemjerljiva – od proizvodnje kisika, vezivanja ugljika, filtriranja prašine i smoga u zraku, filtriranja vode u tlu, zaštiti od vjetra, ublažavanja temperaturnih otoka u gradovima, skoro da bismo mogli nabrajati beskonačno. Koristi od šume su višestruke, a odgovornim gospodarenjem moći ćemo ih sačuvati za buduće generacije.“

Ekološki održivo poslovanje jedna je od smjernica HPB-a koja svojim društveno odgovornim projektima sve predanije promovira značaj očuvanja okoliša u želji da i druge motiviramo kako bismo zajedno doprinosili održivom razvoju.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam