Menu

Hrvatski izvoznici: Vlada mora ojačati digitalnu transformaciju

ZAGREB - Udruga Hrvatski izvoznici održala je poslovni skup na temu ekonomskih politika u idućoj godini. Tema je bilo mnogo, a jedna od njih je prepoznavanje domaćih izvoznika u trenucima kao što je prekid opskrbe na globalnoj razini. Predsjednik Udruge, Darinko Bago:

"Za nas izvoznike je iznimno važno da nas zemlje koje uvoze prepoznaju kao potencijalne proizvođače onih proizvoda koji su u pokidanim dobavnim lancima nestali. Jedan od razloga je činjenica da je to prekretnica, da li ćemo mi ostati dugoročno vezani kao ozbiljni dobavljači ili smo samo bili privremeni kao neka vrsta gašenja požara."

Bago ističe važnost jačanja digitalne transformacije u planovima Vlade kako bi hrvatski izvoznici bili prepoznatljivi.

"Jer mnoge zemlje od Njemačke, Francuske, Italije, Austrije zapravo funkcioniraju po modelu platformi na kojima povezuju dobavljače i kupce. Dakle, nama bi bilo iznimno važno da i mi možemo doći na te platforme, a to bi trebao biti zadatak Vlade, u pregovorima s tim zemljama, kako i na koji način da uskladimo svoje izvještavanje i poslovanje i dobijemo certifikate s kojima ćemo moći doći na te platforme."

Podsjetio je da nam je izvoz u prvih osam mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, porastao 26 posto. Skupu je prisustvovao i ministar financija Zdravko Marić. Rekao je da će država, u poreznom, neporeznom i administrativnom smislu rasterećivati i izvoznike i poduzetnike i sve ostale poslodavce.

"Mislim da su i izvoznici vrlo jasno prepoznali da su i očekivanja Vlade i naše nekakve projekcije da glavni pokretači rasta u iduće tri godine, uz tradicionalni doprinos osobne potrošnje, budu investicije i izvoz roba i usluga. Mislim da je to sigurno dobar i zdrav model rasta."

​Dakle, s jedne strane, vladajući očekuju da izvoznici nastave ulagati daljnje napore u plasiranje domaćih proizvoda na strana tržišta, a s druge strane, izvoznici očekuju od Vlade da im s tim ciljem osigura potrebne alate putem spomenute digitalne transformacije.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam