×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2017

Menu

U Zagrebu održana Konferencija o sigurnosnim izazovima za Europu

ZAGREB - U Zagrebu je održana Konferencija o sigurnosnim izazovima za Europu u organizaciji RACVIAC-a, centra za sigurnosnu suradnju.
Na konferenciji je bilo govora prije svega o euroatlantskim integracijama i utjecaju na jugoistočnu Europu. Direktor RACVIAC-a Jeronim Bazo.

"Posljednjih godina Europa i jugoistočna Europa bore se s time kako se suočiti s izazovima promjenjive sigurnosne paradigme te prijetnjama poput terorizma, nasilnog ekstremizma, ilegalnih migracija, radikalizma i ekstremizma kao i sa političkim problemima iz prošlosti i posljedicama nasilnih sukoba tijekom devedesetih koji čine sigurnosnu situaciju na tom području još uvijek vrlo složenom."

Putem video veze na konferenciji je sudjelovao i Robert Klinke, njemački ambasador u Hrvatskoj. Kao trenutnu veliku sigurnosnu prijetnju naveo je pandemiju koronavirusa.

"Unatoč pandemiji u mogućnosti smo osigurati međunarodnu razmjenu i dijalog o važnim temama što je potrebno. U vrijeme globalizacije, lažnih vijesti te dezinformacija dijalog je, kao središnji element sigurnosne politike, važniji nego ikad."

Nazočnima se obratio i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić. kao neke od najvećih sigurnosnih izazova je istaknuo...

"Postoji luk nestabilnosti koji okružuje veći dio Europe. Južni europski susjedi izloženi su radikalizaciji. Tu su izvori masovnih ilegalnih migracija prema Europi. Ne možemo u potpunosti predvidjeti kretanje nesigurne situacije u Afganistanu i njezinih posljedica za nas, posebno u smislu migracija. U istočnom europskom susjedstvu nadiruća Rusija mijenja tradicionalnu političku razliku između rata i mira dok jača svoj utjecaj u Bjelorusiji."
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam