Menu

Staničić za MS: HTZ je jedan od ključnih stupova modernog hrvatskog turizma

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica obilježava 30. godišnjicu rada i djelovanja. Tim povodom u Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić koji se, osim kratkog povijesnog presjeka, osvrnuo i na turističke pokazatelje ove godine, očekivanja od adventa, ali i ulaska Hrvatske u Schengen i eurozonu.
Tri desetljeća HTZ radi na stvaranju i promicanju identiteta i ugleda hrvatskog turizma u zemlji i svijetu. Staničić nam je pokušao sažeti najbitnije iz tih 30 godina, odnosno odgovorio na pitanje što bi izdvojio kao najveće postignuće HTZ-a.

''Hrvatska turistička zajednica je danas jedna vrlo respektabilna nacionalna turistička organizacija u europskim i svjetskim okvirima što dokazuju i brojne nagrade. S druge strane kad govorimo o samim postignućima treba izdvojiti činjenicu da je HTZ zapravo jedan od ključnih stupova modernog hrvatskog turizma i da je i u onim kriznim vremenima, sjetimo se Domovinskog rata i nadalje, zapravo odigrao jednu od ključnih uloga u stabilnosti turističkog sustav u Hrvatskoj''.

Naglasio je Staničić da je u 30 godina izgrađena respektabilna mreža predstavništva, 2018. godine je HTZ izradio najbolji svjetski turistički video, a kaže da su posebno ponosni na brojne kampanje i nastupe na sajmovima, kao i na pozicioniranje Hrvatske među top 20 svjetskih i top 10 europskih destinacija, dok smo na Mediteranu vodeća destinacija.

 ''Mislim da je Hrvatska danas turistička destinacija koja može ponuditi boravak 365 dana u godini, da postoje destinacije u Hrvatskoj koje imaju autentičan, diverzificirani turistički proizvod i u tom smislu mogu biti aktivne puno duže od onih ljetnih mjeseci kad je intenzitet putovanja najveći. Sve više izrastamo u jednu respektabilnu avio destinaciju, dakle imamo vezu praktički sa cijelim svijetom''.

A bismo li bili tu gdje jesmo da nije bilo HTZ-a?

 ''Dobar proizvod je dobar proizvod, ali ga treba adekvatno promovirati i oglašavati da bi široka javnost, a ovdje govorimo o svjetskim razmjerima, zapravo znala i dobila informaciju da je nešto dobro, da je nešto kvalitetno, da je nešto moderno, da je nešto autentično''.

Što se tiče turističkih brojki ove godine, direktor HTZ-a vjeruje da ćemo do kraja godine dostići rezultate rekordne 2019. godine po pitanju dolazaka i noćenja.

''Hrvatska je do sada u ovoj godini ostvarila rezultat negdje na razini 97 posto noćenja i otprilike isto toliko dolazaka. Dakle premašili smo 18,5 milijuna dolazaka u ovoj godini i premašiti ćemo za koji dan isto četiri milijuna noćenja. Ono što je puno važnije je da ćemo u financijskom smislu, prije svega u smislu prihoda, prestići 2019. godinu''.

Staničić ističe da smo tijekom vikenda imali 35 tisuća turista u zemlji pa je već vidljiv efekt adventa na povećanje turističkog prometa. Velika su očekivanja od adventskog razdoblja, pogotovo od višestruko nagrađivanog Adventa u Zagrebu koji je ponovno u pretpandemijskom ruhu.

''Moram reći da se Zagrebu zapravo na temelju adventa i još nekih događanja na neki način promaknuo u cjelogodišnju turističku destinaciju. S druge strane on je postao nekakva zvijezda vodilja, ako smijem tako reći, za neke druge destinacije pa primjerice imate u Opatiji najljepši advent na obali, imate na Rabu najljepši otočni advent, imate u Splitu sjajan advent koji će i ove godine privući puno turista, i u Dubrovniku''.

Dočekom Nove godine nećemo se samo oprostiti od 2022., nego ulazimo i u Schengen i eurozonu, što će biti značajno i za buduće turističke sezone što Staničić naziva 'šlagom na torti'.

''Jer će se turisti puno lakše kretati, a nama je to važno jer smo primarno auto destinacija. S druge strane turisti s nama najvažnijih emitivni tržišta, a to su europske zemlje, ovdje će moći puno jednostavnije trošiti svoj novac''.

Budući da je i sport uvelike zaslužan za ugled koji Hrvatska uživa u svijetu, za kraj se Staničić osvrnuo i na Svjetsko prvenstvo u Katru na kojem nastupaju svjetski viceprvaci Vatreni.

"Ja bih prije svega čestitao na dosadašnjim rezultatima. Velika je stvar za jednu malu zemlju da uopće dođe na smotru Svjetskog nogometnog prvenstva i zaista izbornik Daliću, kapetanu Modriću i cijeloj momčadi, stručnom stožeru velike čestitke. Neka im naši navijači u Katru, i naravno svi mi koji smo doma ispred malih ekrana, budu motiv više i jedan dodatni podstrek da, ako je to moguće i ove godine dođu do kraja''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam